Αίτημα στην κυβέρνηση για διάλογο από τη συντονιστική επιτροπή αγροτών

Τελευταία ενημέρωση: 08:27

 

Αίτημα να πραγματοποιθεί πενταμερής συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα που απασχολούν τους αγροτοκτηνοτρόφους, κατέθεσε και επίσημα, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με την κυβέρνηση, η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας για να λάβει την απάντηση «μέχρι το Σάββατο 4/2 τα πράγματα είναι πιεσμένα, θα επικοινωνήσουμε μαζί σας την επόμενη εβδομάδα». Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αγρότης Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, Μαυρουδής Μηντσιούδης, διευκρινίζοντας ότι η πρόταση των αγροτών για διάλογο, αφορά σε συνάντηση με στελέχη της κυβέρνησης από τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ενέργειας και Ανάπτυξης.

    Αυτά τόνισαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ μέλη της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, όργανο που πλέον εμπλουτίστηκε και με μέλη του μπλόκου Προμαχώνα Σερρών, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας Νομού Σερρών, Στ. Λίτος. 

    Επισημαίνεται ότι, μέλη της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου του Προμαχώνα, μετέβησαν στο τελωνείο των Ευζώνων και πραγματοποίησαν πολύωρη συνάντηση με τους συμμετέχοντες σε αυτό. Στη συνάντηση, η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία συμμετέχει και το μπλόκο στα «Πράσινα Φανάρια», (στον οδικό κόμβο του αεροδρομίου «Μακεδονία» Θεσσαλονίκης) αποφάσισε το Σάββατο 4/2, στις 12 το μεσημέρι να πραγματοποιήσει γενική συνέλευση στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο αυτό απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους να δώσουν το παρών και «να συνταχθούν στον κοινό αγώνα».
  

 Στο μεταξύ, κλειστή μέχρι και την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου τουλάχιστον, θα παραμείνει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Ευζώνων στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, όπως αποφάσισε η χθεσινοβραδινή γενική συνέλευση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας. 
Επισημαίνεται, ότι το σημείο έχει αποκλειστεί από τις 30/1, ενώ η διέλευση των φορτηγών που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα διεξάγεται απρόσκοπτα.
 

Συλλαλητήριο από αγρότες στη Θεσσαλονίκη

Το "πολιτικό μήνυμα" ότι "είναι παρόντες και παρακολουθούν τις εξελίξεις που αφορούν τον κλάδο τους", έστειλαν με το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας τους στην "καρδιά" της Θεσσαλονίκης αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς από όλη τη χώρα. Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, και λίγα λεπτά μετά τις 16.30 οι συμμετέχοντες έκοψαν μια κορδέλα, "εγκαινιάζοντας" έτσι, συμβολικά οι ίδιοι, την 10η Διεθνής Έκθεσης Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας "Zootechnia".

Στο σημείο, στη νότια πύλη της ΔΕΘ, ακολούθησε μικροένταση, όταν αγροτοκτηνοτρόφοι επιχείρησαν να εισέλθουν στους χώρους όπου εναπτύσσεται η κλαδική έκθεση και τις αστυνομικές δυνάμεις να τους εμποδίζουν.

Χαρακτηριστικό της κινητοποίησης ήταν η κάθοδος 30 τρακτέρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τα οποία οι διαδηλωτές αγροτοκτηνοτρόφοι από τον κόμβο Δερβενίου έφθασαν στην πλατεία της ΧΑΝΘ. Για μικρό χρονικό διάστημα το κέντρο της πόλης έκλεισε, αλλά στις 15.30 τα τρακτέρ παρατάχθηκαν δεξιά τους οδοστρώματος, ελευθερώνοντας δύο λωρίδες και η κυκλοφορία των οχημάτων αποκαταστάθηκε.

Από την εξέδρα, που στήθηκε στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, μπροστά απο τον Πύργο του ΟΤΕ, οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο, που δεν υπερέβαιναν τους 300 και προέρχονταν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μίλησαν για "αφανισμό του πρωτογενούς τομέα" και για "εμπαιγμό εκ μέρους της κυβέρνησης".

Ο αγρότης, Γιάννης Παναγής, είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα έχουν στοιχειοθετημένες και κοστολογημένες προτάσεις και κάλεσε την ελληνική κοινωνία να συνταχθεί με τους αγρότες, αφού ουσιαστικά - όπως είπε - τα προβλήματα είναι "κοινά για όλους". Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών λέγοντας ότι με τις πολιτικές τους "καταστρέφουν τον πρωτογενή τομέα" και σημείωσε ότι "κανείς μέχρι σήμερα δεν έσκυψε στα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων".

"Ηρθαμε εδώ με τα τρακτέρ μας, από τις περιοχές Λαγκαδά, Λητής, Μελισσοχωρίου, Δρυμού και Ασσήρου, του νομού Θεσσαλονίκης να διαδηλώσουμε μήπως και μας ακούσει κανείς σ΄αυτήν την κυβέρνηση, αλλά και στα άλλα κόμματα επίσης", είπε ο πρόεδρος του Συντειαρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, προσθέτοντας ότι "διαμαρτυρόμαστε για κόστος παραγωγής, ασφαλιστικό και φορολογικό".

Εξάλλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Δράμας, Χρήστος Γκόντιας, μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, τόνισε ότι η δράση τους θα συνεχιστεί, πιθανώς με τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στην Αθήνα.

Μικρής έκτασης επεισόδια στη νότια πύλη της ΔΕΘ ανάμεσα  αγροτοκτηνοτρόφους και αστυνομικούς 

Μικρής έκτασης επεισόδια, σημειώθηκαν στην νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ανάμεσα σε αγροτοκτηνοτρόφους και αστυνομικούς. Οι διαδηλωτές αγροτοκτηνοτρόφοι, ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης επιβαίνοντας σε 30 περίπου τρακτέρ, επιχείρησαν να εισέλθουν  στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, όπου  επροκειτο να γίνουν τα εγκαίνια της 10ης έκθεσης "Zootechnia", από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου. 

Οι αστυνομικοί τους εμπόδισαν, με αποτέλεσμα να προκληθεί μικροένταση, ενώ διαδηλωτές κατάφεραν να εισέλθουν στον εκθεσιακό χώρο. Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα οι αγρότες με τα τρακτέρ αναχώρησαν από το κέντρο της πόλης με προορισμό τον κόμβοι Δερβενίου. 

 

Έλενα Αλεξιάδου

Διαβάστε επίσης:Τετραμερή συνάντηση στο ΥΜΑΘ προτείνει η συντονιστική επιτροπή Κ. Μακεδονίας


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana