Έκκληση Β. Αποστόλου προς τους αγρότες για διάλογο

Τελευταία ενημέρωση: 08:12

 

Έκκληση προς τους αγρότες που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις να προσέλθουν σε διάλογο είτε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου είτε στο υπουργείο, για τα αιτήματα που προβάλλουν, απηύθυνε, εγκαινιάζοντας τη 10η Zootechnia στη ΔΕΘ, o υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, ενώ ταυτόχρονα μίλησε για τις προοπτικές της αγροτοκτηνοτροφίας.

"Πραγματικά θέλω να τους καλέσω για μια ακόμη φορά σε διάλογο, είτε αυτός μπορεί να γίνει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όπου όλα τα κόμματα και η κυβέρνηση αλλά και οι ίδιοι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους είτε στο υπουργείο" είπε ο κ. Αποστόλου και συνέχισε: "Να ακούσουμε την αιτιολόγηση τους πάνω στα αιτήματα που υπάρχουν". 

"Δυο κουβέντες μόνο να πω για αυτά που εμφανίζονται ως αιτήματα", είπε ο υπουργός και συνέχισε: "Παλέψαμε και καταφέραμε να ξεπεράσουμε ακόμη και μνημονιακές δεσμεύσεις τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικό".

Ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε μέσα στη δύσκολη συγκυρία να εξασφαλίσει την ομαλή καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων και την αποπληρωμή χρωστούμενων από το 2008, φτάνοντας σε ένα ποσό - ρεκόρ 3,7 δισ., που όπως είπε, αν υπολογιστούν και τα χρήματα από τα πλεόνασμα που δόθηκαν στους συνταξιούχους αγρότες, το ποσό που κατευθύνθηκε στον αγροτικό χώρο ξεπερνά τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. 

Αναφέρθηκε επίσης σε ένα προς ένα τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν για την προστασία και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και για τις θεσμικές κινήσεις, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση για τη στήριξη της αγροτοκτηνοτροφίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο πρόβλημα καθυστερήσεων πληρωμής για τα νωπά και ευπαθή προϊόντα, που έφταναν να εξοφλούνται ακόμη με επιταγές ανοιχτής ημερομηνίας. "Δεν θα επιτρέπεται πλέον η πληρωμή των αγροτικών προϊόντων σε χρόνους πέραν των 30 έως 60 ημερών, ανάλογα με το προϊόν, σύμφωνα και με όσα ισχύουν και εφαρμόζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης", τόνισε ο κ. Αποστόλου.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να επανεξετάσει τον ΕΝΦΙΑ στις σταβλικές εγκαταστάσεις γιατί αυτές αποτελούν εργαλείο παραγωγής και ότι στη μάχη κατά των "ελληνοποιήσεων" προϊόντων προερχόμενων από άλλες χώρες θα ριχθούν μηχανήματα σκαναρίσματος, που θα εγκατασταθούν τους προσεχείς μήνες στις εισόδους της χώρας.

Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στα μέτρα που προκηρύσσονται αλλά και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020), ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δισ., ευρώ και υπογράμμισε ότι με πρωτοβουλία του υπουργείου το 37% αυτών των πόρων θα το διαχειριστούν οι περιφέρειες. "Πρόκειται για μια εκχώρηση πόρων, τομή στον χώρο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης", είπε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του κόστους παραγωγής, ο υπουργός αναφέρθηκε στη ρύθμιση για τις βοσκήσιμες γαίες και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "Και μια και μιλάμε για δασικές εκτάσεις, θέλω να καθησυχάσω τους αγρότες που δικαιολογημένα ανησυχούν με τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών, ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα στρέμμα από τις εκτάσεις τους κι ούτε ένα ευρώ από τις ενισχύσεις τους".

Ειδικά για την κτηνοτροφία, ο κ. Αποστόλου είπε ότι αυξήθηκαν οι ενισχύσεις για το ζωικό κεφάλαιο, ενώ επισημάνε την πρωτεύουσα σημασία που έχει η ανάταξη του συνεργατισμού. "Δεν μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά ο αγροτικός χώρος αν δεν οργανωθεί", συνέχισε ο κ. Αποστόλου και αναφέρθηκε στη θέσπιση του νέου πλαισίου λειτουργίας για τους συνεταιρισμούς.

Φ. Γρηγοριάδης


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana