Zootechnia-Επί τάπητος η κτηνοτροφία στο 6ο Παν.Συνέδριο Τεχνολογίας Ζωϊκής Παραγωγής

Τελευταία ενημέρωση: 17:54

 

Μπορεί η βελτίωση της επικοινωνίας εμβρύου-μητέρας στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής ν' αυξήσει την αναπαραγωγική απόδοση των βοοειδών; Πώς μπορεί να μειωθεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία και ποιος είναι ο ρόλος του αζώτου της τροφής; Σε ποιον βαθμό μπορεί ο προσδιορισμός της επικινδυνότητας να αποτελέσει τη βάση του συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων ζωικής προέλευσης; Με απαντήσεις σε αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα άνοιξε σήμερα η αυλαία του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής. Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 10ης διεθνούς έκθεσης κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας "Zootechnia", ενώ σε αυτό συμμετέχουν με εργασίες τους συνολικά 135 συγγραφείς. Διοργανώτες του συνεδρίου είναι το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και τα ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας, τμήμα τεχνολόγων γεωπώνων/κατεύθυνση ζωϊκής παραγωγής.

Οπως επισήμανε στη διάρκεια του συνεδρίου ο αναπληρωτής καθηγητής στον Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, Κώστας Κουτσουμάνης, οι κλασικές προσεγγίσεις στην ασφάλεια των τροφίμων βασίζονται κυρίως στον δειγματοληπτικό έλεγχο του τελικού προϊόντος και για αυτό δεν μπορούν να διασφαλίσουν το ευκταίο επίπεδο προστασίας του καταναλωτή. "Σήμερα είναι γενικώς παραδεκτό ότι ένα δραστικό σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων πρέπει να υπολογίζει την επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία" σημείωσε και πρόσθεσε ότι την τελευταία 10ετία, η διαχείριση της ασφάλειας των τροφίμων σε διεθνές επίπεδο εστιάζεται σε προσεγγίσεις που βασίζονται κυρίως στον προσδιορισμό της επικινδυνότητας και είναι ικανές να μεταφράσουν την ασφάλεια σε ποσοτικούς όρους δημόσιας υγείας (συνεκτιμώντας πχ, τον αριθμό κρουσμάτων τροφικής δηλητηρίασης).

 

Βελτίωση της αναπαραγωγικής απόδοσης των βοοειδών μέσω καλύτερης επικοινωνίας μητέρας-εμβρύου

Για την επικοινωνία εμβρύου-μητέρας στα βοειδή, μίλησε ο ερευνητής του ΙΝΙΑ (Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Γεωργίας και Τροφίμων (National Institute for Agricultural and Food Research and Technology) στη Μαδρίτη-Ισπανίας, Δρ Δημήτριος Ρίζος. Οπως επισήμανε, στη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών οι εμβρυϊκές απώλειες στις αγελάδες υψηλής γαλακτοπαραγωγής αυξήθηκαν, συνεπεία της εντατικής επιλογής ως προς τη γαλακτοπαραγωγή.

Διευκρίνισε ότι ένα υψηλό ποσοστό των απωλειών αυτών οφείλεται στη μη σωστή επικοινωνία μεταξύ εμβρύου και μητέρας και συμβαίνει πριν την αναγνώριση της εγκυμοσύνης από το μητρικό οργανισμό, περίπου την 16η ημέρα μετά τη γονιμοποίηση. Οι απώλειες αυτές, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, μπορεί να συνδέονται με την ποιότητα των ωαρίων, με το ακατάλληλο περιβάλλον του αναπαραγωγικού αγωγού ή την ανεπαρκή επικοινωνία μεταξύ μητέρας και εμβρύου.

Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι ο εντοπισμός και η κατανόηση των μηχανισμών που εμπλέκονται στην επικοινωνία εμβρύου-μητέρας κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου της πρώιμης ανάπτυξης του εμβρύου, μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη στρατηγικών για τη βελτίωση της αναπαραγωγικής απόδοσης των βοοειδών. "Χρήσιμο εργαλείο, στην περίπτωση αυτή, αποτελούν οι τεχνολογίες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, οι οποίες μπορούν να εφαρμοσθούν, επίσης, και σε άλλα κατοικίδια θηλαστικά όπως και στον άνθρωπο", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Έλενα Αλεξιάδου

 

Σύγχρονα και ασφαλή αρμεκτικά μηχανήματα χρησιμοποιούνται στις περισσότερες αγελαδοτροφικές μονάδες στο νομό Θεσσαλονίκης

Στη διαπίστωση ότι στις αγελαδοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην Περιφερειακή Ενότητας Θεσσαλονίκης, σε μεγάλο αριθμό των εκτροφών, χρησιμοποιούνται σύγχρονα αρμεκρικά συγκροτήματα, καλά συντηρημένα, τηρούνται οι τεχνικές άρμεξης και οι σχετικοί κανόνες υγιεινής, καταλήγει έρευνα που παρουσίαστηκε στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογία Ζωϊκής Παραγωγής. Την έρευνα διενήργησαν καθηγητές του Τομέας Ζωικής Παραγωγής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης

Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια του συνεδρίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης υπάρχουν όλα τα μεγέθη των εκμεταλλεύσεων, που αποτελούν το 13,8% των εκτροφών και παράγουν το 27,3% του αγελαδινού γάλακτος της χώρας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 96% των εκτροφών, διέθεταν χώρους αναμονής και αίθουσα άρμεξης. Όσον αφορά τους τύπους των αρμεκτηρίων αυτών των εκτροφών, το 72% ήταν σε διάταξη "ψαροκόκαλο διπλής σειράς", το 16% σε διάταξη "ψαροκόκαλο μονής σειράς" και το 8% ήταν σε "θέσεις ευθείας διάταξης". Οι υπόλοιπες εκτροφές, μικρού κυρίως μεγέθους, που αντιστοιχούν στο 4% των εκτροφών της έρευνας, χρησιμοποιούσαν "φορητές αρμεκτικές μηχανές με κάδους τύπου χειράμαξας".

Σε ό,τι αφορά τους αυτοματισμούς, το 86% των εκτροφών διέθετε αυτόματο πλύσιμο του αμελκτηρίου, το 72% σύστημα αυτόματης αποκόλλησης των θηλάστρων, μετά το πέρας της άρμεξης και το 24% αυτόματη καταγραφή της γαλακτοπαραγωγής. Υπεύθυνοι της άμελξης, στις περισσότερες εκτροφές, ήταν οι ιδιοκτήτες και οι εργάτες των εκτροφών κατά 56% (28% μόνο οι εργάτες και 14% ο ιδιοκτήτης), ενώ το 66% πραγματοποιούσε γενική συντήρηση του αρμεκτικού συγκροτήματος κάθε έξι μήνες, το 20% σε ετήσια συντήρηση και το 14% όταν υπήρχε πρόβλημα.

Έλενα Αλεξιάδου

Μειωμένη κατά 54,6% η αλιευτική παραγωγή στη λίμνη Βιστωνίδα στο διάστημα 2006-2015

Μειωμένη, σε ποσοστό 54,6%, με αντίστοιχη μείωση και στην αξία των εμπορικών αλιευμάτων, καταγράφεται στο διάστημα 2006 - 2015 η αλιευτική παραγωγή στη λίμνη Βιστωνίδα, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα που παρουσίασαν επιστήμονες του Τομέα Ζωικής Παραγωγής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας Ζωϊκής Παραγωγής, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 10ης Διεθνούς Έκθεσης για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία "Zootechnia". 

    Η Βιστωνίδα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση λίμνες στην Ελλάδα με σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην περιοχή, χαρακτηριζόμενη και ως καίριο και σημαντικό οικοσύστημα. Η κύρια ενασχόληση των ανθρώπων που διαμένουν στις όχθες της λίμνης Βιστωνίδας είναι η αλιεία. Σκοπός της έρευνας ήταν η απεικόνιση της λίμνης (τα φυσικοχημικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά, κλίμα  και η βιοποικιλότητα), η αλιευτική παραγωγής της για την τελευταία δεκαετία 2006-2015, καθώς και η διαχείριση της  από τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό. 

    Αναφορικά με τον αλιευτικό συνεταιρισμό, τα μέλη που συμμετείχαν σε αυτόν το 2015 έφθασαν σε 55, όταν το 1960 έφθαναν σε 86. Η μείωση, όπως επισημάνθηκε, οφείλεται στη μη εκδήλωση ενδιαφέροντος των νέων για ενασχόληση τους με την αλιεία, λόγω και της μείωσης  του εισοδήματος των μελών του Αλιευτικού Συνεταιρισμού  κατά  75,4%  στη τελευταία δεκαετία. 

    Σύμφωνα με μέλη του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας, και όπως προκύπτει από την έρευνα, η κρατική μέριμνα μέσω ενός προγράμματος με στόχο τη βελτίωση της αλιείας στην λίμνη (τεχνικά έργα, μηχανολογικός εξοπλισμός, ενημέρωση) για αποτροπή του ευτροφισμού της, αλλά και η αξιοποίηση στο έπακρο των χειμαδιών των ψαριών, θα δώσουν τη λύση για αύξηση της ετήσιας αλιευτικής παραγωγής και τους εισοδήματος των μελών του Συνεταιρισμού.

Ε.Α.

Πιο φτηνή η  πεζή πορεία μετακινούμενου κοπαδιού προβάτων, σε σχέση με τη μεταφορά τους με φορτηγά,  από τα ορεινά  στα χειμαδιά 

Αποτελεί μεν μια πανάρχαια συνήθεια των βοσκών, αλλά ακόμη και σήμερα αναβιώνει κάθε χρόνο έστω και πιο περιορισμένα. Ο λόγος για την πεζή πορεία μετακινούμενου κοπαδιού προβάτων, που ενέπνευσε μια ομάδα επιστημόνων από το Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας, τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ και αποφάσισε να καταγράψει και να μελετήσει μια τέτοια διαδρομή, από τα ορεινά της Πίνδου προς τα πεδινά - χειμαδιά της Θεσσαλίας. 
    Για το σκοπό αυτό επιλέχθηκε μία εκμετάλλευση 600 προβάτων, που ξεκίνησε την κατάβαση το Σεπτέμβριο, από το ορεινό χωριό Περιβόλι Γρεβενών, προς το χωριό Στεφανόβουνο Ελασσόνας. Η καταγραφή της διαδρομής, όπως επισημάνθηκε στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογία Ζωϊκής Παραγωγής, που έγινε στο πλαίσιο της 10ης Διεθνούς Έκθεσης "Zootechnia",  έγινε με το σύστημα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης (GPS) και μετρήθηκαν τα εξής: διάρκεια κίνησης των ζώων, διάρκεια στάσης του κοπαδιού και η μέση και η μέγιστη ταχύτητα κίνησης των ζώων. Οπως διευκρινίστηκε, μελετήθηκαν εννέα διαδρομές, αντίστοιχες με τις στάσεις που πραγματοποίησε ο κτηνοτρόφος σε συγκεκριμένους σταθμούς διανυκτέρευσης του κοπαδιού του.  
    Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημάνθηκε, από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε ότι η συνολική απόσταση που διένυσαν τα ζώα κατά την μετακίνησή τους από τα ορεινά, με υψόμετρο 1479 μέτρα, στα πεδινά (261 μέτρα) ήταν 184,7 χιλιόμετρα. Η μέση ταχύτητα του κοπαδιού ήταν 0,88 km/h και η ημερήσια διάρκεια κίνησης των ζώων κυμάνθηκε από 3 ώρες και 37 λεπτά, ως 13 ώρες και 53 λεπτά. Η μέση διάρκεια στάσεων ήταν 17 ώρες και 50 λεπτά. 
    Παράλληλα, από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε ότι ο διαθέσιμος βοσκότοπος και η πρόσβαση σε νερό είχαν σημαντική επίδραση τόσο στη διάρκεια της στάσης του κοπαδιού στο βοσκότοπο, όσο και στην ταχύτητα των ζώων, προκειμένου αυτά να εκμεταλλευτούν την βοσκήσιμη ύλη της περιοχής στο έπακρο. Παρατηρήθηκε, επίσης, ότι η πανίδα της περιοχής (λύκοι και αρκούδες) επηρέασαν την συνολική ημερήσια απόσταση που διένυσε το κοπάδι, προκειμένου να καταφτάσει σε πιο ασφαλές σημείο. 
    Επιπλέον, τονίστηκε ότι η πρακτική της πεζής πορείας μετακινούμενου κοπαδιού προβάτων, ελαττώνει κατά πολύ τα έξοδα της μεταφοράς των ζώων, σε σχέση με τη μεταφορά τους στα πεδινά με φορτηγά.

Έλενα Αλεξιάδου

'Αλογα, βασιλικοί πύθωνες, ταραντούλες και εξωτικά πουλιά κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών στη "10η Zootechnia"

Άλογα, που καλπάζουν αγέρωχα, βασιλικοί πύθωνες, ξεχωριστά είδη από σαύρες, ταραντούλες, αλλά και εξωτικά πουλιά, έχουν κάνει την εμφάνιση τους στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 10ης Διεθνούς Έκθεσης για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία, "Zootechnia 2017".

Τα βλέμματα μικρών και μεγάλων συγκεντρώνονται στο περίπτερο 16, εκεί όπου τριάντα άλογα, ελληνικών και ξένων φυλών, πραγματοποιούν εντυπωσιακές επιδείξεις στο "6ο Σαλόνι Αλόγου". Τα υψηλόσωμα ζώα, μαζί με τους αναβάτες τους, προσφέρουν μοναδικό θέαμα στους επισκέπτες.

"Έχουμε συμμετοχές απ' όλη την Ελλάδα και το θέαμα το οποίο προσφέρουν τα τριάντα άλογα είναι μοναδικό. Το κάθε ζώο και η κάθε ράτσα έχει την ιδιαιτερότητά του. Οι Έλληνες ασχολούνται με το άλογο και θα ασχολούνται γιατί το αγαπάνε", δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος του Ιππικού Φυσιολατρικού Ομίλου Μηλέων και υπεύθυνος για την έκθεση αλόγου στη Θεσσαλονίκη, Θανάσης Βήτος.

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα, επίσης, να δουν μέσα σε ειδικές προθήκες βασιλικούς πύθωνες, βόες, καλαμποκόφιδα, είδη από σαύρες και ταραντούλες. Πρόκειται για διαφορετικά είδη ερπετών που ολοένα και πιο συχνά επιλέγονται από ενδιαφερόμενους ως κατοικίδια ζώα.

Α.Καρυπίδου


Αυξημένη επισκεψιμότητα στην 10η Zootechnia

Αυξημένη καταγράφεται η επισκεψιμότητα στη 10η διεθνή έκθεση για την κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία "Zootechnia", κατά τη δεύτερη ημέρα της διοργάνωσής της. Απλοί και εμπορικοί επισκέπτες, αλλά και ομαδικές αποστολές από τα Βαλκάνια και hosted buyers από 10 χώρες καταφτάνουν στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ενώ η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί εντός του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση της διοργανώτριας ΔΕΘ HELEXPO.

Παράλληλα, το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής στο Συνεδριακό Κέντρο "Ν.Γερμανός" και το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το κρέας και τα προϊόντα του, με τίτλο "Από τον στάβλο στο πιάτο", μια συνδιοργάνωση του περιοδικού "Meat News" και της ΔΕΘ-Helexpo, στο Συνεδριακό Κέντρο "Ι.Βελλίδης".

Τα βλέμματα έχει προσελκύσει το 6ο Σαλόνι Αλόγου, όπου παρουσιάζονται περισσότερα από 50 άλογα ελληνικών και άλλων φυλών σε ειδική πίστα που έχει διαμορφωθεί στο περίπτερο 16, όπως επίσης και εκθέματα γύρω από το άλογο, αλλά και το Pet Festival στα περίπτερα 2 και 17, όπου τα ζώα συντροφιάς είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές. "Από εκθέσεις σκύλων και γάτας, παρουσιάσεις καναρινιών και εξωτικών πουλιών και επιδείξεις εκπαιδευμένων σκύλων μέχρι ενημερωτικές εκδηλώσεις, συμβουλές φροντίδας και περιποίησης και γιορτή υιοθεσίας, το Pet Festival τα έχει όλα" υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της ΔΕΘ-Helexpo AE.

Ε.Σοφιανού


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana