Βιοκλιματικός σχεδιασμός των κτηνοτροφικών μονάδων

Τελευταία ενημέρωση: 14:11

 

Σε μείωση έως και 40% της συνολικής ενέργειας και σε μικρότερη έκλυση ρύπων και αερίων του θερμοκηπίου, μπορεί να οδηγήσει η διατροφή των ζώων με ελληνικά φυτά, όπως η ρίγανη και το μελισσόχορτο, σε συνδυασμό με τον βιοκλιματικό σχεδιασμό των κτηνοτροφικών μονάδων.

Στο συμπέρασμα καταλήγουν επιστήμονες του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), οι οποίοι υλοποιούν μία σειρά από δράσεις σε ερευνητικά προγράμματα για την αειφορική παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων. 

"Τα έως τώρα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και δείχνουν πως μια συνδυασμένη χρήση διαφοροποιημένης διατροφής με δάφνη, μελισσόχορτο και ρίγανη και διαχείριση μικρο-περιβάλλοντος κτηνοτροφικών μονάδων, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μονάδων αυτών, με ταυτόχρονη αύξηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών στις κρεατοπαραγωγικές μονάδες", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του ΕΚΕΤΑ Θωμάς Μπαρτζάνας, με αφορμή ημερίδα με θέμα "Μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος κτηνοτροφικών μονάδων", που διοργανώνεται το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της Zootechnia.

Όπως αποκαλύπτει ο κ. Μπαρτζάνας, σε έρευνα προέκυψε ότι η τροποποίηση διατροφής με φυτοβιοτικά προϊόντα Ελληνικής προέλευσης, είχε ως αποτέλεσμα την αποβολή 6-9% λιγότερου αζώτου στα κόπρανα των πτηνών, 101 έως 102 λιγότερα παθογόνα ανά γραμμάριο κοπράνων, 36-52% μικρότερη έκλυση αμμωνίας στο αέριο περιβάλλον του θαλάμου, μειωμένη κατανάλωση τροφής κατά 112-207g, στην περίοδο εκτροφής και αύξηση βάρους κατά 60-102g ανά πτηνό. 

"Επίσης", συνεχίζει, "στις πτηνοτροφικές μονάδες συνέβαλλε στην παραγωγή πτηνών με μικρότερη χρήση χημειοθεραπευτικών (κατά 26%), παραγωγή πτηνών με καλύτερη ανοσοανταπόκριση, παραγωγή υγιεινότερου ορνίθειου κρέατος, όπως και κρέατος με καλύτερες αντιοξειδωτικές ικανότητες και ποιοτικά χαρακτηριστικά". 

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρτζάνα, ο κατάλληλος σχεδιασμός ενός κτηνοτροφικού κτιρίου με μικρές επεμβάσεις, όπως την αλλαγή θέσης και ύψους των παραθύρων, μπορεί να έχει τεράστιο όφελος στον παραγωγό. "Οι ερευνητικές προσπάθειες στον κτηνοτροφικό τομέα", συμπληρώνει, "συνεχίζονται και εξετάζονται η δυνατότητα και ο τρόπος εφαρμογής νέων τεχνολογιών για την εξασφάλιση της ευζωίας των ζώων και το μετριασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τόσο σε συνάρτηση με τις ανάγκες των κτηνοτρόφων όσο και σε συνάρτηση με το οικονομικό τους κόστος, με γνώμονα να συμβάλουν στην αποτελεσματική χρήση των πόρων και στην απόδοση εμπορικού οφέλους".  

Νατάσα Καραθάνου

 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana