Τον Σεπτέμβριο η αναθεώρηση της ΚΑΠ

Τελευταία ενημέρωση: 14:33

 

"Η αγωνία μας με τη διαδικασία των δασικών χαρτών  είναι να μη μειώσουν τελικά στο ελάχιστο τον υπάρχοντα αγροτικό κλήρο, γιατί (αν συμβεί αυτό) θα επηρεαστεί το σύνολο της ενίσχυσης, που λαμβάνει η χώρα από τα ταμεία της Ευρώπης" επισήμανε σήμερα, από την Κοζάνη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα λαμβάνει ενίσχυση 50 ευρώ/στρέμμα, τη στιγμή που άλλες χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν μόνο 25-26 ευρώ/στρέμμα.

Ανακοίνωσε ότι έως το Σεπτέμβριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες με την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), όπου «μετά από πρόταση που καταθέσαμε και έγινε δεκτή θα περιλαμβάνονται και οι εκτάσεις ξύλινης βλάστησης» που σημαίνει ότι εξασφαλίζονται  για τους Έλληνες κτηνοτρόφους 8-9 εκατ. στρέμματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις  επιλέξιμες ενισχύσεις τους.

Για τις διαμαρτυρίες που ακούστηκαν από πολλούς αγρότες και κτηνοτρόφους, σε ό,τι αφορά την έγκαιρη καταβολή των χρημάτων για όσους υπέστησαν καταστροφές, ο υπουργός τόνισε ότι «παραλάβαμε τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους 13 μήνες και σήμερα φτάσαμε στο να αποζημιώνουμε στους έξι-επτά μήνες».

Κάλεσε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να οργανωθούν σε δίκτυα, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας που ταλανίζουν το σύνολο των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα.

Επανέλαβε την ανακοίνωση για τη δημιουργία 300 δομών σε όλη την Ελλάδα, που σε επίπεδο Καλλικρατικών δήμων θα παρακολουθούν τις ανάγκες των ανθρώπων του αγροτικού χώρου. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια πέντε ετών και θα προσληφθούν επιστήμονες γεωτεχνικοί με συμβάσεις 6-8 μηνών, που θα υποστηρίζουν και θα προσφέρουν συμβουλές και τεχνογνωσία στους αγρότες, καλλιεργητές, μελισσοκόμους, βιολογικούς καλλιεργητές και κτηνοτρόφους  σε κάθε γωνιά της χώρας.

Πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι που έχουν υποστεί ζημιές και καταστροφές εξέφρασαν παράπονα σε ότι αφορά την έγκαιρη αποζημίωση τους από τον ΕΛΓΑ, άλλοι επισήμαναν την ελληνοποίηση που έχουν υποστεί πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα την ίδια στιγμή που τα δικά τους πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές, ενώ νέοι κτηνοτρόφοι ζήτησαν οι επιδοτήσεις να προορίζονται μόνο στους κατ' επάγγελμα αγρότες και όχι σε πολίτες που έχουν διαφορετικό κύριο επάγγελμα στο δημόσιο η άλλου. Το απόγευμα ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης θα επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές από την πρόσφατη χαλαζόπτωση στους Πύργους Εορδαίας, ενώ το βράδυ θα μιλήσει ενώπιον αγροκτηνοτροφικού κόσμου στο Βελβεντό Κοζάνης.

Σπύρος Κουταβάς


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana