Επενδύσεις άνω των 70 εκ. ευρώ σε αποθηκευτικούς χώρους ακτινιδίου

Τελευταία ενημέρωση: 18:45

 

Την ανάγκη να "τρέξουν" άμεσα επενδύσεις σε υποδομές - αποθηκευτικούς και ψυκτικούς θαλάμους - ώστε οι παραγωγοί ελληνικού ακτινιδίου να μην υποκύπτουν σε...χαμηλές τιμές, λόγω έλλειψης χώρου και χρόνου, υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Αγροτών Συνεταιρισμών Καβάλας, Κλέαρχος Σαραντίδης, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την έναρξη του Διεθνούς Εμπορικού Γεγονότος Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών "Freskon", που θα διαρκέσει έως τις 29/4.

    Σήμερα, τα διαθέσιμα κατάλληλα ψυγεία αποθήκευσης του ελληνικού ακτινιδίου, μπορούν να δεχθούν περί τους 70.000 τόνους, τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η συνολική παραγωγή στην Ελλάδα υπερβαίνει τους 160.000 τόνους. "Αν υπολογίσουμε ότι ανά 1000 τόνους απαιτείται η δαπάνη 1 εκατ. ευρώ για την κατασκευή κατάλληλων υποδομών αποθήκευσης του ελληνικού ακτινιδίου, τότε συνολικά θα έλεγα ότι το ποσό των επενδύσεων υπερβαίνει τα 70 εκατ. ευρώ", τόνισε και επισήμανε ότι ειδικότερα για την ΕΑΣ Καβάλας, που αριθμεί 2.500 μέλη, απαιτούνται επενδύσεις ύψους ως και 4 εκατ. ευρώ, για ψυκτικές εγκαταστάσεις. Επίσης, διατύπωσε την εκτίμηση του ότι με τις νέες φυτεύσεις που έχουν γίνει, στην επόμενη διετία η ελληνική παραγωγή ακτινιδίου θα φτάσει στις 200.000 τόνους και πρόσθεσε ότι "μία παραγωγή 250.000 τόνων είναι και εφικτή και διαχειρίσιμη". "Οι επιχειρηματίες στον κλάδο καθυστέρησαν τις βιομηχανικές υποδομές, αναμένοντας δύο χρόνια  το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προκηρύξει το σχετικό κοινοτικό πρόγραμμα, που αφορά σε ενισχύσεις", είπε ο κ. Σαραντίδης.

Στο μεταξύ, στη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου, που διοργανώθηκε από το περιοδικό "Φρουτονέα" και τη ΔΕΘ - Helexpo, επισημάνθηκε ότι η ζήτηση στη διεθνή αγορά για το ακτινίδιο (πράσινες και κίτρινες ποικιλίες) αυξάνεται, κυρίως για τα κιτρινόσαρκα που είναι πιο γλυκά, και τονίστηκε ότι με αποτελεσματικό μάρκεντινγκ, το φρούτο έχει αποκτήσει σημαντικά δημοφιλία σε Ασία, Λατινική Αμερική και Μέση Ανατολή.
    

Επισημάνθηκε, επίσης, ότι η Ελλάδα δεν αποκλείεται το 2017 να αναρριχηθεί στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης μεταξύ των χωρών παραγωγών ακτινιδίου, καθώς - όπως αναφέρθηκε - υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια για εξαγωγές  στην Κίνα. Η Κίνα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή ακτινιδίου παγκοσμίως, με 2,5 εκατ. τόνους το 2015, στη συνολική παγκόσμια παραγωγή που ήταν στα 4 εκατ. τόνους.

Ε.Α.


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana