Ποινικές διώξεις για παρατυπίες σε διαγωνισμούς του δήμου Θεσσαλονίκης

Τελευταία ενημέρωση: 22:46

 

Ποινικές διώξεις για παράβαση καθήκοντος και απόπειρα απιστίας, κατά παντός υπευθύνου, παρήγγειλε ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, ύστερα από πόρισμα που συνέταξαν επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο καταλογίζονται ευθύνες αναφορικά με παρατυπίες σε διαγωνισμούς στον τομέα καθαριότητας του κεντρικού δήμου. Στο «στόχαστρο» βρίσκονται ανώτεροι δημοτικοί υπάλληλοι αλλά και αιρετοί, ενώ η υπόθεση απασχόλησε και τον ίδιο τον δήμο, που διενήργησε ΕΔΕ για τον καταλογισμό πειθαρχικών ευθυνών, από την οποία φέρεται ότι προέκυψε αμέλεια σε βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων. 

Σε επίπεδο ποινικής έρευνας, στο επίκεντρο των οικονομικών επιθεωρητών βρέθηκαν πέντε δημόσιοι τακτικοί διαγωνισμοί που διενεργήθηκαν κατά τα έτη 2014-15. Προηγήθηκε αναφορά εκπροσώπων εταιρειών που κατήγγειλαν τον αποκλεισμό τους από διαγωνισμούς, κατονομάζοντας -παράλληλα- συγκεκριμένη εταιρεία, την οποία χαρακτήρισαν ως «ευνοημένη». 

Οι διαγωνισμοί φαίνεται ότι αφορούσαν: 1) την προμήθεια 961 κάδων απορριμμάτων (προϋπολογισμού 240.000 ευρώ), 2) την επισκευή κοντέινερ και τη διαχείριση αστικών απορριμμάτων (προϋπολογισμού 224.000 ευρώ), 3) εργασίες τακτικής συντήρησης (εξοπλισμός κ.ά.), 4) επισκευές οχημάτων και μηχανημάτων (ύψους 4 εκατ. ευρώ) και 5) την προμήθεια ανοικτών σκαφών και απορριμματοκιβωτίων (κόστους 135.000 ευρώ). 

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης "Εντάξει" 

Την εμπιστοσύνη της στην ελληνική δικαιοσύνη εκφράζει η παράταξη του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης «Εντάξει», σε ανακοίνωσή της με αφορμή την άσκηση δίωξης για το θέμα των διαγωνισμών της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου.

«Το θέμα των διαγωνισμών της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, αποκτά ακόμη πιο σοβαρές διαστάσεις. Η παράταξή μας, από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει την υπόθεση και είχε αναδείξει το θέμα μετά από σοβαρό και συστηματικό έλεγχο. Παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία, επισημαίνοντας την ανάγκη περεταίρω διερεύνησης. Επισήμανση που έγινε με κάθε θεσμικό τρόπο στο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης. Αποδείξαμε έτσι, ότι και σε αυτήν την υπόθεση, ασκούμε υπεύθυνη και σοβαρή αντιπολίτευση. Αναμένουμε τις εξελίξεις έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση της η παράταξη «Εντάξει». 

Στ. Τ. 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana