Ο Γρ. Ζαρωτιάδης για την εφαρμογή των συμφωνιών TTIP και CETA

Τελευταία ενημέρωση: 20:46

 

Την πεποίθηση ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να τηρήσει στάση ουδετερότητας στο σκηνικό των ραγδαίων εξελίξεων, που σηματοδοτεί παγκοσμίως η αναμενόμενη εφαρμογή των πολυμερών εμπορικών συμφωνιών TTIP και CETA, εξέφρασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, αντιπρόεδρος της ΑSECU (Ένωση των Οικονομικών Πανεπιστημίων της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης και της Παρευξείνιας Ζώνης). Eνόψει αποψινής του διάλεξης, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, τόνισε: "Αν δούμε τις εξελίξεις διεθνοπολιτικά, η Ελλάδα δεν πρέπει να επιλέξει άρμα, αλλά να παίξει ένα ρόλο βασισμένο σε μια σύγχρονη ουδετερότητα, αντίστοιχη εκείνης που είχαν υιοθετήσει στο παρελθόν η Αυστρία και η Ελβετία".

Πρόσθεσε δε, ότι ευρισκόμενη στο μέσο του γεωγραφικού τόξου συνάντησης των δύο πόλων που αναμένεται να διαμορφώσουν οι συμφωνίες -της ευρωατλαντικής συμμαχίας από τη μία και του σινορωσικού άξονα από την άλλη- η Ελλάδα χρειάζεται να συνδυάσει αυτή την ουδετερότητα με τα ιστορικά της κεκτημένα. Ερωτηθείς δε, αν η χώρα έχει τα περιθώρια να μην προσαρτηθεί σε κανένα από τα δύο "στρατόπεδα", απάντησε ότι αυτό είναι μεν δύσκολο, αλλά λόγω της γεωγραφικής της θέσης είναι εφικτό, ώστε να μπορέσει να "ποντάρει" στην εξειδικευμένη ποιοτική παραγωγή, αντί για την παραγωγή με τη λογική της συγκεντροποίησης. "Φυσικά, για να γίνει αυτό, απαιτείται συνολική αλλαγή των πολιτικών που εφαρμόζονται" υπογραμμίζει.

Πιο επιθετικές οι διεκδικήσεις των ΗΠΑ μετά και την εκλογή Τραμπ

Κατά τον κ.Ζαρωτιάδη, οι συμφωνίες αυτές έχουν ως στόχο να γενικεύσουν την πορεία ενός φιλελεύθερου μετασχηματισμού ανά τον πλανήτη, σε συνέχεια της βαθύτατης κρίσης, που βιώνει το κυρίαρχο οικονομικό σύστημα τα τελευταία χρόνια. "Οι κύκλοι που τις υποστηρίζουν θεωρούν ότι έτσι θα ξεπεραστεί η συστημική κρίση" σημειώνει. Στο πλαίσιο αυτό και ιδίως μετά την πρόσφατη εκλογή Τραμπ, ο οποίος έχει ήδη διατυπώσει συγκεκριμένες απόψεις για τις συμφωνίες, πρεσβεύοντας γενικότερες θέσεις περιστολής κοινωνικών δαπανών (πχ, κατάργηση του προγράμματος κοινωνικής ασφάλισης "Obamacare", θεωρούμενου ώς ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του προηγούμενου Αμερικανού Προέδρου), "οι ΗΠΑ, σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, θα γίνουν πολύ πιο επιθετικές και θα διεκδικήσουν περισσότερα", με απώτερο στόχο "να δημιουργηθεί ένας ζωτικός χώρος προώθησης των κεφαλαίων και των εμπορευμάτων τους, όπου θα έχουν προστασία απέναντι στην επιθετικά ανταγωνιστική πολιτική της Κίνας".

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι συμφωνίες όπως η ΤΤΙP αποτελούν ευθεία απειλή για το μοντέλο της αστικής δημοκρατίας, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, υπό την έννοια ότι παραχωρούν σε πολυεθνικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να μηνύουν τις κυβερνήσεις όταν κρίνουν ότι λαμβάνουν αποφάσεις που πλήττουν τα μελλοντικά τους κέρδη, ανοίγουν το δρόμο για μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις στην εκπαίδευση και την υγεία, αποδυναμώνουν τα εργασιακά δικαιώματα και συνιστούν απειλή για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. "Πρόκειται για εξελίξεις, που ακυρώνουν στην πράξη την παράδοση της αστικής φιλελεύθερης δημοκρατίας" σημειώνει ο κ.Ζαρωτιάδης.
'

Οπως ισχυρίζεται, η Ελλάδα της κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών, έχει ήδη αναπτύξει βηματισμό προς αυτή την κατεύθυνση. "Η Ελλάδα, λόγω της κρίσης και της παρακμής, ήταν η πλέον κατάλληλη για να δεχτεί και να εφαρμόσει ένα σχέδιο προωθημένης εφαρμογής του νεοφιλελεύθερου μετασχηματισμού" υποστηρίζει ο κ.Ζαρωτιάδης, σύμφωνα με τον οποίο μια χώρα με τη δημοσιονομική δυσχέρεια της δικής μας έχει εκ των πραγμάτων περιορισμένες πολιτικές επιλογές, σε περίπτωση που μια μεγάλη πολυεθνική την απειλήσει με πιθανό καταλογισμό αποζημιώσεων. 'Οπως λέει, αν κάτι τέτοιο είναι δύσκολο αλλά διαχειρίσιμο για μια ισχυρή οικονομικά χώρα όπως η Γερμανία, για την Ελλάδα είναι πολύ πιο δύσκολο. "Στον Καναδά ήδη εκκρεμούν δεκάδες ανάλογες αιτήσεις, που βρίσκονται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης. Φαντάζεστε τι θα σήμαινε κάτι αντίστοιχο για την ισορροπία της ελληνικής οικονομίας εν γένει;" διερωτάται.

 

Αλ. Γούτα


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana