"Θα πάμε στον Προμαχώνα, είτε με το καλό, είτε με παρατράγουδα”, διεμήνυσαν αγρότες και κτηνοτρόφοι

Τελευταία ενημέρωση: 19:09

 

Ανοικτό το ενδεχόμενο να κινηθούν ακόμη και αιφνιδιαστικά προς το μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αφήνουν οι αγρότες των Σερρών, που για δεύτερη ημέρα σήμερα επιχείρησαν να κατευθυνθούν στο τελωνείο, αλλά παρεμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα. 

"Έχουμε εναλλακτικά σχέδια και θα φτάσουμε στο τελωνείο του Προμαχώνα", διεμήνυσαν μέλη της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου του Προμαχώνα.     Υπενθυμίζεται, ότι στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου έξω από τον Λευκώνα, βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα απο 100 τρακτέρ, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις αγροτών στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πολλά είναι αυτά που δεν κατόρθωσαν να φτάσουν στο σημείο, είτε επειδή δεν έπαιρναν μπροστά λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας, είτε γιατί εμποδίζεται η προσέλευσή τους από αστυνομικές δυνάμεις. 

Το ιστορικό της σημερινής προσπάθειας των αγροτών 

Ήταν λίγο μετά τις 11 το πρωί, οπότε αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Σερρών, άναψαν τις μηχανές των τρακτέρ τους και κινούμενοι επί της εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση τον Προμαχώνα, με αποτέλεσμα να διακοπεί, από τις 12 το μεσημέρι και για δύο περίπου ώρες, η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδός Σερρών - Θεσσαλονίκης.  

Αντιπροσωπεία της συντονιστικής επιτροπής αγροτών και κτηνοτρόφων ενημέρωσαν τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης την πρόθεσή τους να κατευθυνθούν στο τελωνείο, του ζήτησαν να επικοινωνήσει με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και ενημερώσει τους αρμόδιους ότι είναι αποφασισμένοι να φθάσουν στα σύνορα. "θα πάμε είτε με το καλό, είτε με παρατράγουδα", είπε χαρακτηριστικά ο αγρότης, Γιάννης Τουρτούρας.

Όταν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι διαπίστωσαν ότι δεν πρόκειται να μετακινηθούν οι κλούβες της Αστυνομίας για να μπορέσουν να κινηθούν προς το μεθοριακό σταθμό τράβηκαν πίσω τα τρακτέρ τους και τα παρέταξαν στις δύο άκρες του οδοστρώματος. Σε γενική τους συνέλευση που ακολούθησε ευθύς αμέσως, αποφασίστηκε να τηρήσουν στάση αναμονής.    

Τονίζεται, ότι το κόστος παραγωγής, τα φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα, συμπεριλαμβάνονται στα αιτήματα των αγορτών - κτηνοτρόφων.  

Aύριο οι οριστικές αποφάσεις της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας

Σε γραμμή εκκίνησης έθεσαν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στην Κεντρική Μακεδονία και αύριο το απόγευμα στην προγραμματισμένη τους σύσκεψη στο Πολύκαστρο του νομού Κιλκίς αναμένεται να δώσουν το τελικό σύνθημα για το στήσιμο των μπλόκων τους. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδεχόμενο κλείσιμο του τελωνείου των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ, και ένα ισχυρό μπλόκο στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Σε ετοιμότητα -και πιο άρτια συντονισμένοι- φαίνεται ότι είναι οι αγρότες σε περιοχές των Χαλκιδικής, Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας και Χαλκηδόνας, ενώ ακολουθούν Μάλγαρα, Χαλάστρα, Κιλκίς, Λαγκαδάς και Δερβένι.

Από 30/1 στήνονται μπλόκα στη Δυτική Μακεδονία

Για δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία και τα μπλόκα θα στηθούν τη Δευτέρα 30/1, αφού πρώτα οριστούν τα ακριβή σημεία στην ευρεία σύσκεψη που θα γίνει το προσεχές Σάββατο στις 19:30, όπως είπε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη χθεσινή τους συνέλευση, αποφάσισαν να στήσουν το μπλόκο τους, τη Δευτέρα 30/1 στις 12 το μεσημέρι, στο 'Αργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Ο ίδιος δε πρόσθεσε ότι σήμερα στις 19:30 στη γενική τους συνέλευση στο Καλονέρι Βοείου, πρόκειται να επικυρώσουν την απόφασή τους να στηθεί τη Δευτέρα 30/1 το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.

Έλενα Αλεξιάδου

Κλειστή στο ρεύμα προς Αθήνα η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης στη Νίκαια για όσο διαρκούν  οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Κλειστή επ' α'οριστον και μέχρι να λυθούν τα αγροτικά μπλόκα, θα παραμένει η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος της Νίκαιας και με κατεύθυνση προς την Αθήνα.  

Να σημειωθεί, πως στο σημείο βρίσκονται από το μεσημέρι τρακτέρ και αγρότες από τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, οι οποίοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις μετά το κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων.

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:

Όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται επί της Π.Α.Θ.Ε. με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα εκτρέπονται στον ανισόπεδο κόμβο Πλατυκάμπου [Χ/Θ 351+000] προς την παλιά εθνική οδό Λάρισας-Βόλου και στη συνέχεια θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο από τον ανισόπεδο κόμβο Βελεστίνου [Χ/Θ 312+000].

Όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται επί της παλιάς εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση προς Αθήνα, στο ύψος του ανισόπεδου κόμβου Νίκαιας, θα αναστρέφονται μέσω της αερογέφυρας προς Λάρισα και μέσω της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας-Βόλου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο από τον ανισόπεδο κόμβο Βελεστίνου [ Χ/Θ 312+000 του Π.Α.Θ.Ε.].

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:

Η κυκλοφορία όλων των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Ηλίας Σκυλλάκος

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news
Περισσότερες Ειδήσεις

Όλγα Γεροβασίλη: "Παίρνουμε υπόψιν μας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων για να βελτιώσουμε των δουλειά μας"

Παγκόσμιοι Αγώνες Kick Boxing "ARMAGEDDON" στο Ιβανώφειο

Δ. Βίτσας: ανοιχτή η σύγκρουση με τον εθνικισμό και το ρατσισμό

eana