Η Θάσος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

 

Με μια λαμπρή τελετή ο Δήμος Θάσου και η τοπική κοινωνία του κατάφυτου νησιού του βορειοανατολικού Αιγαίου θα γιορτάσει το πρωί της Παρασκευής, 24 Ιουνίου, τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη συμβολή της Θάσου στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο (1916-2016), μέσω των δράσεων του τότε Πολεμικού Αεροδρομίου Καζαβητίου (Πρίνου).

   Οι μνήμες θα γυρίσουν εκατό χρόνια πίσω χάρη στην πρωτοβουλία δυο Βρετανών πιλότων, του David Bremner και του Theodor Willford, που κατασκεύασαν, με την ομάδα τους, πιστό αντίγραφο αεροπλάνου ρέπλικα τύπου Bristol Scout. Μάλιστα, ο David Bremner στις 24 Ιουνίου, θα πετάξει το αεροπλάνο αυτό για να τιμήσει τη μνήμη του παππού του, Francis Donald Bremner, που διετέλεσε υποπλοίαρχος του Αγγλικού Βασιλικού Ναυτικού και ο οποίος ήταν από τους πρώτους πιλότους που έδρασαν στο αεροδρόμιο του Πρίνου κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

   Η συναρμολόγηση του αεροπλάνου, που μεταφέρθηκε στο νησί, ξεκίνησε σήμερα και αναμένεται να συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά και το ενδιαφέρον πολλών βετεράνων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου που θα επισκεφθούν τη Θάσο με αφορμή τους επετειακούς εορτασμούς.

   Σημειώνεται ότι στην περιοχή του αεροδρομίου αυτό το διάστημα γίνονται με τη βοήθεια του στρατού εργασίες ανακατασκευής του πεδίου προσγείωσης, προκειμένου να πετάξει το αεροπλάνο του David Bremner.


Το πλήρες τηλεγράφημα του ανταποκριτή μας Βασίλη Λωλίδη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana