Τα πρώτα τρακτέρ βγαίνουν στους δρόμους

Τελευταία ενημέρωση: 18:46

 

Με πορεία από το κέντρο της Βέροιας προς τον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας, αποχώρησαν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, που συμμετείχαν σήμερα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην πλατεία Δημαρχείου, όπου βρέθηκαν και πολίτες από άλλες επαγγελματικές ομάδες. Η κινητοποίηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.00 και η αποχώρηση έγινε στη 13.30.

«Σήμερα ξεκινάμε να στήνουμε το μπλόκο της Κουλούρας στην Ημαθία και καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να δώσουν δυναμικό "παρών" κατά των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση και οδηγεί στον αφανισμό του μικρομεσαίου αγρότη και κτηνοτρόφου» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Θόδωρας Παπακωνσταντίνου.    

Τονίζεται ότι το μπλόκο της Κουλούρας συντάσσεται με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας.

Έλενα Αλεξιάδου

“Ξεκινάμε κινητοποιήσεις για τις δύσκολες μέρες που έρχονται για την αγροτιά. Δεν πάει άλλο. Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε με αυτη τη φορολογία και με τα έξοδα, είναι θέμα επιβίωσης¨ανέφερε στο www.praktoreio-macedonia.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας και μέλος συντονιστικής επιτροπής αγώνα, Τάσος Χαλκίδης. “Ολοι οι φορείς, οι επαγγελματίες καταλαβαίνουν ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, βρίσκονται στο πλευρό μας. Είναι μία συγκέντρωση που συμμετέχει όλη η πόλη” υπογράμμισε ο κ. Χαλκίδης.

Κρίσιμη θεωρείται η αυριανή μέρα καθώς οι περισσότεροι αγρότες από την Κεντρική Μακεδονία θα συμμετέχουν σε γενικές συνελεύσεις τις οποίες έχουν προγραμματίσει για αύριο Τρίτη, 24 Ιανουαρίου, ύστερα από απόφαση που έλαβαν μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, στην Κατερίνη.

Οχι σε μπλόκα λένε οι κτηνοτρόφοι στο Κ. Νευροκόπι

Ο πρόεδρος της ένωσης κτηνοτρόφων Κ. Νευροκοπίου Χρήστος Τσέρνιος αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών επισήμανε: "Δεν θα πάρουμε μέρος σε αυτή την φάση στις κινητοποιήσεις, γιατί δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην κοινωνία. Σαφώς και υπάρχουν θέματα που πρέπει να λυθούν και ζητάμε βοήθεια από την πολιτεία. Ολο το προηγούμενο διάστημα είχαμε πολλές υλικές ζημιές και απώλειες σε ζώα λόγω της παγωνιάς”.

Στάση αναμονής στους αγρότες στην Πέλλα

Στάση αναμονής κρατούν οι αγρότες στην Πέλλα, σύμφωνα με τον γραμματέα του αγροτικού συλλόγου Σκύδρας Τάσο Κυραλίδη. “Στην Πέλλα η συνέλευση των αγροτών θα γίνει την Τετάρτη, μία ημέρα μετά τη γενική συνέλευση. Ωστόσο δεν υπάρχει διάθεση να κλείσουμε τους δρόμους. Απλά θα παρατάξουμε τα τρακτέρ μας δίπλα στους δρόμους. Εμείς πιστεύουμε ότι όλοι οι αγρότες θα πρέπει να έχουν άλλες μορφές κινητοποίησης. Επίσης θα πρέπει να δημιουργηθούν σε όλη την Ελλάδα τρία δυνατά μπλόκα και όχι σε κάθε μέρος μικρά μπλόκα”. 

Ε.Μ. Ν.Κ. Κ.Π.

Θα επιστρέψουν στις 5/2 στον ΕΛΓΑ Κοζάνης οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας 
 

Απογοητευμένοι και πιο μπερδεμένοι από πριν έφυγαν από τη συνάντηση με τον προϊστάμενο του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων Κοζάνης, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το συγκεκριμένο κτίριο του ΕΛΓΑ. Μάλιστα, θέτοντας τα αιτήματα και τις ανησυχίες τους, οι ίδιοι ανανέωσαν το ραντεβού τους με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ στην Κοζάνη, στις 5/2.

«Όχι μόνο δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα αναφορικά με την αποζημίωσή μας για τις φετινές ζημιές που έχουμε υποστεί, τόσο της φυτικής, όσο και ζωϊκής,  ιδιαίτερα, παραγωγής, αλλά κόντρα στις υποσχέσεις του διοικητού του ΕΛΓΑ, δεν μας έδωσε καμία διευκρίνιση αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τα όσα έχουμε να λαμβάνουμε από τον οργανισμό για το 2016 και από τις ενστάσεις του 2015», επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού, Δημήτρης Μόσχος.      

Όπως μας εξήγησε, βάσει των δεσμεύσεων του διοικητού του ΕΛΓΑ, Φάνη Κουρεμπέ, ήδη θα έπρεπε να έχουν βγει τα πορίσματα από τις εκτιμήσεις για το προηγούμενο έτος, όπως και να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των εντάσεων που κατέθεσαν αγρότες και κτηνοτρόφοι το 2015.

Απαντώντας δε σε σχετική μας ερώτηση, ο κ. Μόσχος επισήμανε:  «Ειδικότερα για τις φετινές ζημιές που έχουμε υποστεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ιδίως εμείς οι κτηνοτρόφοι, φαίνεται ότι ο ΕΛΓΑ έχει μαύρα μεσάνυχτα, παρά τις εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Τονίζεται ότι στη σημερινή κινητοποίηση και συνάντηση, συμμετείχαν φασολοπαραγωγοί και μηλοπαραγωγοί Καστοριάς και Πρεσπών και κτηνοτρόφοι.

Ζυμώσεις με φόντο...τις κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσχο, την προσεχή Παρασκευή, στις 16.30, θα γίνει στο Αμύνταιο συγκέντρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων, όπου θα παρευρίσκονται υψηλόβαθμοι αγροτοσυνδικαλιστές της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και ο Βαγγέλης Μπούτας.

Το Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017, στις 19.30 το βράδυ, θα συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή και άλλων δυνάμεων στην περιοχή, προκειμένου να συναποφασιστεί και οργανωθεί το πλάνο των κινητοποιήσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Έλενα Αλεξιάδου  
 

 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana