Ενεργειακή αναβάθμιση στα κτίρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

 

Στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων της πρόκειται να προχωρήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δεδομένου ότι το 78% του συνόλου των κτιρίων αυτών είναι κατασκευασμένα πριν από το 1985 και δαπανώνται μεγάλες ποσότητες καυσίμων για την θέρμανσή τους το χειμώνα.

Σύμφωνα με την πρόταση προς στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας για την περίοδο 2014 - 2020 που εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, τα μέτρα ενεργειακής αναβάθμισης των δημοσίων κτιρίων που θα ληφθούν επιδιώκεται να συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την παράλληλη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της υιοθέτησης ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων για ψύξη και θέρμανση χώρων και της εφαρμογής τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας.

Η σχετική πρόταση περιλαμβάνει αφενός την καταγραφή των ιδιόκτητων κτιρίων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και αφετέρου τον προσδιορισμό της ενεργειακής κατηγορίας στην οποία βρίσκονται αλλά και την έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού. Στη συνέχεια προβλέπεται η διερεύνηση πιθανών παρεμβάσεων και δυνατοτήτων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και η εκπόνηση του σχεδίου ενεργειακής απόδοσης το οποίο θα περιέχει συγκεκριμένους στόχους και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

"Το πρόγραμμα της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων θα μας βοηθήσει ώστε να εξοικονομήσουμε σημαντικά ποσά χρημάτων, από τον περιορισμό της κατανάλωσης καυσίμων, τα οποία μπορούμε να διαθέσουμε για τη βελτίωση των υποδομών και την προστασία του περιβάλλοντος σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Επίσης, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων μας θα βελτιώσει τη λειτουργία τους, αλλά και την απόδοση των εργαζομένων", επισήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. 

Π.Γιούλτση


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana