Μοναδικός στα Βαλκάνια ο ιερός βράχος των σλαβικών φύλων, βόρεια της Βόλβης

Τελευταία ενημέρωση: 14:43

 

Όταν πριν από 60 και πλέον χρόνια ο Νικόλαος Μουτσόπουλος περπατούσε στις πλαγιές των λόφων που δεσπόζουν βόρεια της λίμνης Βόλβης, γνώριζε πολύ καλά την ιστορία της περιοχής και το γεγονός ότι εκεί, όπως και σε άλλες περιοχές, είχαν εγκατασταθεί στο παρελθόν σλαβικά φύλα. Έπεσε όμως από τα σύννεφα, όπως δηλώνει σήμερα ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όταν είδε μπροστά του έναν μεγάλο όρθιο λίθο σε ύψος ανθρώπου, ο οποίος ήταν λαξευμένος με τέτοιο τρόπο, ώστε να απεικονίζει ένα γυμνό άνδρα με τα χέρια ψηλά και με το αριστερό του χέρι να κρατά έναν κεραυνό. 

«Επρόκειτο για ένα είδος μενχίρ» διευκρινίζει, αναφερόμενος σε μια από τις πρώτες απόπειρες απεικόνισης της ανθρώπινης μορφής σε λίθο, σε φυσικό μέγεθος. «Αμέσως μου ήρθε στο μυαλό ότι ήταν ο θεός Περούν των πρωτοσλάβων, θεός του κεραυνού, κάτι σαν τον Δία» τονίζει και κάνει λόγο για θρησκευτικής σημασίας εύρημα. «Είναι μια απόδειξη, ότι το εν λόγω σημείο χρησιμοποιούνταν ως ιερό, ως θρησκευτικό κέντρο όπου τα σλαβικά φύλα που εγκαταστάθηκαν εκεί τον 6ο αιώνα, εξασκούσαν τη θρησκεία τους. Γνωρίζουμε ότι έκαναν θυσίες ζώων μπροστά σε αυτό το βράχο» αναφέρει και υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα εύρημα τεράστιας σημασίας, καθώς δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα άλλο ιερό πρωτοσλάβων στα Βαλκάνια με τα συγκεκριμένα ανάγλυφα στοιχεία και τις σαφείς αναφορές στον θεό Περούν. 

Ο κ. Μουτσόπουλος γνωστοποιεί ότι ο βράχος φέρει και άλλα χαράγματα, που έγιναν μεταγενέστερα, από πρωτοβουλγαρικά φύλα τα οποία, επίσης, φαίνεται να χρησιμοποιούσαν το σημείο αυτό για θρησκευτικούς λόγους. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει ένα παλαιό κάστρο, το οποίο, από ιστορικής πλευράς, δεν τοποθετείται χρονικά στην ίδια περίοδο, αλλά δεν αποκλείεται να ανήκει σε πρωτοβυζαντινό οικισμό. 
Τα παραπάνω ανέφερε, άλλωστε, ο κ. Μουτσόπουλος μιλώντας με θέμα «Πρωτοσλαβικό θρησκευτικό κέντρο στη Μυγδονία, κοντά στη Νυμφόπετρα, με απεικόνιση της θεότητας του κεραυνού Περούν», σε ημερίδα που διοργάνωσαν η εφορία αρχαιοτήτων περιφέρειας Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Βόλβης, στο μουσείο Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης, για τα τεκμήρια ιστορίας στην περιοχή της Βόλβης. 

Π. Γιούλτση


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news
Περισσότερες Ειδήσεις

Τιμητική πλακέτα στον πρώην πρόεδρο του ΕΚΘ Π. Αβραμόπουλο σε ημερίδα για τα 100 χρόνια

Σχέδιο για τη δημιουργία δικτύου περιπατητικών μονοπατιών 

eana