Αποστολή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στα Σκόπια: Επιφανειακή ηρεμία μετά τα χτεσινά επεισόδια

Τελευταία ενημέρωση: 13:19

 

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίσθηκαν χθες στα Σκόπια, οι περισσότεροι ελαφρά, στη διάρκεια των βιαιοτήτων που ακολούθησαν την εισβολή στο κοινοβούλιο οργισμένων διαδηλωτών, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της ΠΓΔΜ.
«Εβδομήντα πολίτες, 22 αστυνομικοί και τρεις βουλευτές μεταφέρθηκαν στο κεντρικό νοσοκομείο των Σκοπίων, επτά άλλα πρόσωπα δέχθηκαν φροντίδες σε άλλα ιατρικά ιδρύματα» της πρωτεύουσας, αναφέρει η αστυνομία σε ανακοινωσή της.
Η κατάσταση στα Σκόπια σήμερα «έχει εξομαλυνθεί γύρω από το κοινοβούλιο και στις συνοικίες του κέντρου της πόλης», πρόσθεσε η αστυνομία.
Χθες η εκλογή ενός νέου προέδρου του κοινοβουλίου, του Αλβανού Ταλάτ Τζαφέρι, από τον συνασπισμό των σοσιαλδημοκρατών (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και κομμάτων της αλβανικής μειονότητας προκάλεσε την οργή διαδηλωτών, υποστηρικών της δεξιάς (VMRO-DPMNE), οι οποίοι θεώρησαν άδικη την ψηφοφορία.
Ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου είδε τον ηγέτη της αριστερής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ με το πρόσωπο ματωμένο μέσα στο χάος που ακολούθησε την εισβολή στην αίθουσα του κοινοβουλίου των υποστηρικτών του VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Το κοινοβούλιο εκκενώθηκε τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες με επέμβαση της αστυνομίας, που έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών και παραμένει φρουρούμενο από δυνάμεις των αρχών ασφαλείας.
Στους δρόμους, ωστόσο, παραμένουν φανατικοί οπαδοί του Γκρουέφσκι, οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την σύγκληση του κοινοβουλίου υπό τον Αλβανό Ταλατ Τζαφέρι, ο οποίος εξελέγη χθες, εν μέσω επεισοδίων, νέος πρόεδρος της Βουλής από την πλειοψηφία που συγκροτούν τα κόμματα των Αλβανών και της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης.
Εμμέσως οι Βρυξέλλες, δια εκπροσώπου τής Φεντερίκα Μονγκερίνι και η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια, χαρακτήρισαν ως θετική εξέλιξη της εκλογή του προέδρου της Βουλής, η οποία ωστόσο κινείται στα όρια της νομιμότητας, με την προσδοκία ότι θα δρομολογηθούν διαδικασίες εξομάλυνσης της κατάστασης.

Οι απεσταλμένοι του ΑΠΕ-ΜΠΕ στα Σκόπια, Σοφία Παπαδοπούλου και Φάνης Γρηγοριάδης, μεταδίδουν διαρκώς όλες τις τελευταίες πληροφορίες 

Διαβάστε επίσης:

«Ανησυχητική» η κατάσταση στα Σκόπια, τόνισε η Φ. Μογκερίνι


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news
Περισσότερες Ειδήσεις

Τιμητική πλακέτα στον πρώην πρόεδρο του ΕΚΘ Π. Αβραμόπουλο σε ημερίδα για τα 100 χρόνια

Σχέδιο για τη δημιουργία δικτύου περιπατητικών μονοπατιών 

eana