ΕΔΑΘΕΣΣ: Δεν σχετίζεται με το φυσικό αέριο η έντονη δυσοσμία στη Θεσσαλονίκη

Τελευταία ενημέρωση: 21:05

 

Η έντονη δυσοσμία σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης (κυρίως στο κέντρο της πόλης και δυτικά) δεν σχετίζεται με το φυσικό αέριο και το δίκτυο διανομής του, διαβεβαίωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής ανάπτυξης και νέων συνδέσεων της Εταιρείας Διανομής Φυσικού Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, Μιχάλης Στεργιόπουλος.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι, τεχνικοί της εταιρείας παραμένουν σε επιφυλακή και από νωρίς το πρωί πραγματοποιούν ελέγχους. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν από το τεχνικό προσωπικό, σημείωσε ο κ. Στεργιόπουλος.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κωνσταντίνος Φυτιάνος, δήλωσε πως αυτή η δυσοσμία ταλαιπωρεί τη Θεσσαλονίκη μία -δύο φορές τον χρόνο, κυρίως τον κεντρικό και δυτικό τομέα της πόλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο φαίνεται να είναι τα "σενάρια" προέλευσης αυτής της δυσοσμίας. Το πρώτο είναι ότι προέρχεται από την περιοχή όπου βρίσκονται τα παλιά βυρσοδεψεία (στην δυτική πλευρά της πόλης), τα οποία – όπως είπε ο καθηγητής – είναι "μια ανοιχτή εστία μόλυνσης", καθώς μεθάνιο και άλλα δύσοσμα τοξικά αέρια με τη βοήθεια των κατάλληλων μετεωρολογικών συνθηκών εκλύονται στην ατμόσφαιρα.

Το δεύτερο σενάριο είναι ότι η δυσοσμία οφείλεται σε μια μορφή του ευτροφισμού των υδάτων. Κι αυτό, διότι, όπως εξήγησε ο καθηγητής πρόσφατα στον Θερμαϊκό Κόλπο είχαμε το φαινόμενο της "ερυθράς παλίρροιας". Τώρα τα τα φύκια αποσυντίθενται και επειδή δεν υπάρχει οξυγόνο μετατρέπονται σε δύσοσμα αέρια. Δεν πρόκειται για τοξικά αέρια, διευκρίνισε.

Ε. Σοφιανού


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana