Δεκαεννιά δισ ευρώ για την ενίσχυση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας από την ΕΕ

Τελευταία ενημέρωση: 08:18

 

Τη διαβεβαίωσή του προς την ελληνική κυβέρνηση και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Eυάγγελο Αποστόλου, ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου «να προστατευθεί η μοναδικότητα των δύο αγροτικών προϊόντων που συνδέονται με την κουλτούρα και τις παραδόσεις της Ελλάδας, όπως είναι η φέτα και το στραγγισμένο γιαούρτι» έδωσε ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πρότυπη τυροκομική μονάδα των «αδελφών Κουρέλλα», στα Γρεβενά.

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή παρουσία των δύο ελληνικών προϊόντων, ο επίτροπος σημείωσε ότι «έχει υπάρξει πρόοδος», αλλά αναγνώρισε «ότι υπάρχει χρόνος να γίνουν περισσότερα για τις διεθνείς συμφωνίες». Τόνισε ότι «έχουν εξασφαλιστεί ευρωπαϊκά κονδύλια για την προβολή της φέτας στην παγκόσμια αγορά» και ότι έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του την επιτάχυνση των συγκεκριμένων σχεδίων. Ο Ευρωπαίος επίτροπος ανακοίνωσε ότι «σε διάστημα επτά ετών θα δοθούν 19 δισ ευρώ από τον προϋπολογισμό των ευρωπαϊκών ταμείων για την ενίσχυση της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας». Σημείωσε: «Προέρχομαι από μια μικρή χώρα, την Ιρλανδία, που έχει πολλά κοινά με την Ελλάδα, βασίζεται στη γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά δεν έχει τον ήλιο. Περάσαμε κι εμείς δυσκολίες αντίστοιχες με αυτές που περνάτε εσείς στη χώρα σας [...] Ας εργαστούμε όλοι μαζί σε πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας, για να δούμε ό,τι καλύτερο ως αποτέλεσμα στην ελληνική γεωργία και την κτηνοτροφία, όπως αυτό το παράδειγμα της επιχείρησης «Κουρέλλας». 

Ο κ. Αποστόλου, από την πλευρά του, στον σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε ότι «ο Φίλ Χόγκαν είναι σύμμαχος στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης», τον ευχαρίστησε για τα πρόσθετα κονδύλια που έχει εγκρίνει για την Ελλάδα και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «με τις προσπάθειες που καταβάλλονται θα έρθει και η αναθεώρηση της συμφωνίας που αφορά την ελληνική φέτα».  

Ο πρόεδρος της εταιρείας, Σωκράτης Κουρέλλας, μίλησε για τα παραγόμενα προϊόντα και την παρουσία τους σε σημεία πώλησης σε όλες τις ηπείρους. Όπως έκανε γνωστό, εκτός από τα ράφια των μεγάλων καταστημάτων της Ευρώπης, τα βιολογικά τυριά και το στραγγιστό γιαούρτι της εταιρείας βρίσκονται σε 600 σημεία πώλησης στις ΗΠΑ και σε 100 στην Αυστραλία. Όπως σημείωσε, «παράγονται 5.000 τόνοι γαλακτοκομικών προϊόντων ετησίως με 25 διαφορετικά τυριά εκ των οποίων τα έξι φέρουν το σήμα ΠΟΠ τοπικής προέλευσης. Είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που το 1996 παρήγαγε και προώθησε στην εγχώρια και την ευρωπαϊκή αγορά βιολογικά προϊόντα γάλακτος με το εμπορικό σήμα "BioPan" σύμφωνα με γερμανικές προδιαγραφές, καθώς στην Ελλάδα δεν υπήρχαν ακόμη κανονισμοί για ζωικά βιολογικά προϊόντα. Σήμερα είναι μια πλήρως καθετοποιημένη μονάδα με συμβολαιακή συνεργασία με 300 κτηνοτρόφους που προωθούν το γάλα τους στην εταιρεία και με 100 γεωργούς που παράγουν συγκεκριμένη ποιότητα ζωοτροφών για τις ανάγκες των κτηνοτρόφων». 

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του κτήματος Άλφα πραγματοποίησε ο ευρωπαίος επίτροπος Φιλ Χόγκαν

Με την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του κτήματος ΑΛΦΑ στο Αμύνταιο Φλώρινας, ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της περιοδείας του επιτρόπου Γεωργίας της Ε.Ε., Φιλ Χόγκαν και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, σε πρότυπες αγροτοβιομηχανικές μονάδες στην δυτική Μακεδονία. 

Ο εκπρόσωπος της οινοποιητικής μονάδας, Άγγελος Ιατρίδης, ξενάγησε τον Φιλ Χογκαν στους χώρους οινοποίησης, στις αίθουσες ωρίμανσης του κρασιού και στα κελάρια του κτήματος, όπου διατηρούνται σε ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας οι πολύτιμες σοδειές του αμπελώνα. Ενημέρωσε τον ευρωπαίο επίτροπο, ότι η οινοποιητική μονάδα εφαρμόζει την ορθή γεωργική πρακτική στον αμπελώνα και το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης σε όλη την διαδικασία της παραγωγής του κρασιού, ενώ προκάλεσε την έκπληξη του Επιτρόπου, η αναφορά ότι σε όλους τους αμπελώνες υπάρχουν υπόγειες σωληνώσεις συνολικού μήκους 400 χλμ. όπου ρυθμίζουν την υγρασία ανά στάδιο ωρίμανσης του σταφυλιού.  

Ανέφερε ότι οι ετικέτες του κτήματος έχουν κατακτήσει τις αγορές της Ευρώπης, ενώ τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε πολλά σημεία πώλησης στον Καναδά και στις ΗΠΑ και ταυτόχρονα προωθούνται με πολύ μεγάλη επιτυχία στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. 

Τον Επίτροπο Γεωργίας συνοδεύουν στελέχη του γραφείου του από τις Βρυξέλλες και υπάλληλοι του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  στην Αθήνα, ενώ παρόντες σε όλη την περιοδεία ήταν βουλευτές της περιοχής, ο περιφειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής του ΥΠΑΑΤ, Χρήστος Κασίμης, και εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Σπ. Κουταβάς


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana