Στη Δυτική Μακεδονία σήμερα ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Ευρωπαίος Eπίτροπος Γεωργίας

Τελευταία ενημέρωση: 12:52

 

Πρότυπες παραγωγικές μονάδες του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία επισκέπτεται σήμερα Πέμπτη ο Ευρωπαίος Eπίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλ Χόγκαν, συνοδευόμενος από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου. Ο Ιρλανδός Eπίτροπος επισκέπτεται, από τις 11 το πρωί, την πρότυπη μονάδα παραγωγής βιολογικών τυροκομικών προϊόντων των αδελφών Κουρέλα ("Kourellas SA") στα Γρεβενά, ενώ ξεναγείται και σε μια από τις εγκαταστάσεις μονάδας αιγοπροβάτων με τοπικές φυλές της περιοχής που τροφοδοτούν μέσω συμφωνίας συμβολαιακής κτηνοτροφίας την πρότυπη τυροκομική μονάδα.

Είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που το 1996 παρήγαγε και προώθησε στην εγχώρια και την ευρωπαϊκή αγορά βιολογικά προϊόντα γάλακτος με το εμπορικό σήμα «BioPan» σύμφωνα με γερμανικές προδιαγραφές, καθώς στην Ελλάδα δεν υπήρχαν ακόμη κανονισμοί για ζωικά βιολογικά προϊόντα. Σήμερα είναι μια πλήρως καθετοποιημένη μονάδα με συμβολαιακή συνεργασία κτηνοτρόφων και γεωργών, ενώ τα 35 βιολογικά και συμβατικά τυροκομικά προϊόντα της επιχείρησης εξάγονται κατά 85% στην Ευρώπη, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα επισκεφθεί τους αμπελώνες και τις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου του «κτήματος ΑΛΦΑ» στο Αμύνταιο Φλώρινας. Πρόκειται για μια εξωστρεφή παραγωγική μονάδα, που εφαρμόζει την ορθή γεωργική πρακτική στον αμπελώνα και το σύστημα «ολοκληρωμένης διαχείρισης» σε όλη τη διαδικασία της παραγωγής. Μεγάλη γκάμα των κρασιών του κτήματος ΑΛΦΑ, εδώ και πολλά χρόνια, έχουν κατακτήσει τις αγορές της Ευρώπης, ενώ τα τελευταία χρόνια προωθούνται με πολύ μεγάλη επιτυχία στον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

Και οι δύο παραγωγικές μονάδες θεωρούνται ως πρότυπες του πρωτογενούς τομέα και επιλέχθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεννόηση με τους αντιπεριφερειάρχες Γρεβενών, Ευάγγελο Σημανδράκο και Φλώρινας, Στέφανο Μπίρο, ως δείγμα καλής πρακτικής.

Ο εκπρόσωπος της πρότυπης τυροκομικής μονάδας, Σωκράτης Κουρέλας, δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι «αισθάνεται περήφανος για την επιλογή να επισκεφθεί την μονάδα του ο κορυφαίος παράγοντας του αγροτικού χώρου στην Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι αυτή η επίσκεψη είναι και μια επιβράβευση των προσπαθειών των ανθρώπων της εταιρείας. Τόνισε δε, «ότι θα προσφέρουν στον Επίτροπο Γεωργίας διάφορες ποικιλίες φέτας που παράγονται στο τυροκομείο», θα του δείξουν τα στάδια επεξεργασίας και θα του τονίσουν «τη σημασία να παραμείνει η φέτα με την ταυτότητα πού τη διακρίνει από όλα τα αλλά τυριά στην παγκόσμια αγορά».

Ο κ.Χόγκαν το μεσημέρι της Πέμπτης θα παρακαθίσει σε γεύμα στο πολυβραβευμένο εστιατόριο «Κοντοσώρος» στο Ξινό Νερό Φλώρινας, με συνδαιτυμόνες τον υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, τον περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη, τους αντιπεριφερειάρχες Στέφανο Μπίρο και Θόδωρο Θεοδώρου και εκπροσώπους των αγροτικών επιχειρήσεων, ενώ θα γευθεί τοπικά προϊόντα και φαγητά της περιοχής, συνοδευτικά με κόκκινα και λευκά κρασιά από τον κάμπο του ξινόμαυρου οίνου της δυτικής Μακεδονίας.

 

Σπύρος Κουταβάς


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana