Το σουσάμι στο μικροσκόπιο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κ.Μακεδονίας

Τελευταία ενημέρωση: 13:59

 

Στο μικροσκόπιο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται το σουσάμι, ένα προϊόν με παράδοση στην Ελλάδα κυρίως με τη μορφή μεταποιημένων προϊόντων, όπως το ταχίνι και ο χαλβάς. Δεκαετίες μετά την εγκατάλειψη της παραγωγής στη βόρεια Ελλάδα, το προϊόν αυτό επανέρχεται στο προσκήνιο προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες παραγωγής του, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Σύμπραξης Κώστας Κιλτίδης, μιλώντας στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των 18 φορέων – εταίρων της σύμπραξης, της διαχειριστικής και της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής της.

«Πρόκειται για ένα προϊόν με ισχυρή παράδοση, σαν παραδοσιακό ελληνικό μεταποιημένο προϊόν, με ισχυρή βιομηχανία στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν παράγεται εδώ. Το φέρνουμε από το εξωτερικό. Παραγόταν όμως εδώ και δεν συμφέρει πια» τόνισε ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου - Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Σαρόπουλος. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο σπόρος συλλέγεται με χειρωνακτική συλλογή που έχει υψηλό κόστος, ωστόσο κατά τη διάρκεια συνάντησης με ειδικούς επιστήμονες έγινε γνωστό ότι υπάρχει η ποικιλία που αντέχει στη μηχανική συλλογή, υπάρχει δυνατότητα παραγωγής ποικιλιών σουσαμιού που καλλιεργούνταν στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας και μπορούν να αναπτυχθούν με τις νέες σύγχρονες μεθόδους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Κιλτίδης επισήμανε ότι υπήρχαν προϊόντα που παρήγαγε η ελληνική γη και ήταν ύψιστης αξίας, όμως εξαφανίστηκαν γιατί δεν υπάρχει η αντίστοιχη μεταποίηση. Ως παραδείγματα έφερε τον τοματοπολτό, που, όπως είπε, ήταν ο πρώτος σε ποιότητα παγκοσμίως, τα ζαχαρότευτλα, τα καπνά κ.α.

Π.Γιούλτση

 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana