Η μείωση της εκμηχάνισης στην Ελλάδα απειλεί τον πρωτογενή τομέα στη χώρα

Τελευταία ενημέρωση: 16:53

 

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα κρούει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), Σάββας Μπαλουκτσής, τονίζοντας ότι η συνεχιζόμενη μείωση της εκμηχάνισης στην Ελλάδα την τελευταία 15ετία οδηγεί τόσο στην περαιτέρω αύξηση του κόστους παραγωγής για τους ανθρώπους του κλάδου, όσο και στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων.

Υπογραμμίζοντας ότι το 2016 αποτέλεσε μια ακόμη αρνητική χρονιά για την αγορά των γεωργικών ελκυστήρων, με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται σε 1.120 έναντι των 1.491 το 2015 (-25%), ο κ. Μπαλουκτσής σημείωσε ότι εάν η έναρξη του νέου κύκλου των Σχεδίων Βελτίωσης δεν συμβεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου φέτος, σύμφωνα με τις τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες, "τότε δεν αποκλείεται να καταγραφεί νέα μείωση, που θα οδηγήσει την αγορά σε τριψήφια νούμερα". Όμως, όπως ο ίδιος έσπευσε να προσθέσει, "εάν αυτή τη φορά όλα προχωρήσουν κανονικά και δεν πάμε σε νέα αναβολή, τότε η αγορά των γεωργικών ελκυστήρων μπορεί και να παρουσιάσει μια μικρή ανάκαμψη της τάξης του 10%".

Η ανακοίνωση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, στο οποίο περιλαμβάνονται επιδοτήσεις για επενδύσεις σε αγροτικό εξοπλισμό, έχει "νεκρώσει" την αγορά των μηχανημάτων και οι όποιες εμπορικές πράξεις γίνονται αφορούν αντικατάσταση εξοπλισμού, που πλέον έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, ή αγορές εντελώς απαραίτητων και φτηνών μηχανημάτων, όπως εξήγησε. "Η αγορά μεγάλων και σύγχρονων ελκυστήρων έχει παγώσει και εξαρτάται άμεσα από την υλοποίηση των νέων προγραμμάτων" διευκρίνισε.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος μας επισήμανε ότι ο ΣΕΑΜ έχει επανειλημμένα καταθέσει πρόταση να επιτραπεί στις εταιρείες του κλάδου να κάνουν οι ίδιες την χρηματοδότηση των επενδυτών, όσον αφορά την ίδια συμμετοχή τους, για αγορά γεωργικών ελκυστήρων, με εκχώρηση μάλιστα της κυριότητας και αναλαμβάνοντας οι ίδιες πλήρως το ρίσκο, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορροφητικότητα του προγράμματος, "ωστόσο δεν μας το επιτρέπουν, αναφέροντάς μας ότι κάτι τέτοια δεν συνάδει με τις επιταγές της ΕΕ".

Έλενα Αλεξιάδου


 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana