Χωρίς θετικό αποτέλεσμα η συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων με στελέχη της κυβέρνησης

Τελευταία ενημέρωση: 22:15

 

Την έντονη δυσφορία τους εκφράζουν εκπρόσωποι των μπλόκων της Κεντρικής Μακεδονίας, για την αντιμετώπιση των αιτιάσεών τους εκ μέρους των στελεχών της κυβέρνησης, κατά τη σημερινή συνάντηση που είχαν στα γραφεία της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης. 

Για «ναυάγιο» των συζητήσεων έκαναν λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Αχιλλέας Καμπούρης, και ο εκπρόσωπος του μπλόκου του Προμαχώνα, Στέργιος Λίτος, ενώ λιγότερο κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο Μαυρουδής Μηντσιούδης, επίσης μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας. 

«Εμείς τους θέταμε συγκεκριμένα ζητήματα, και μας απαντούσαν όπως μιλούν σε κομματικά στελέχη της αντιπολίτευσης» παρατήρησε ο Αχ. Καμπούρης. Όπως ανέφερε, για το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών, «από την αρχή κιόλας της συζήτησης, μας είπαν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα αφού δεν υπάρχουν λεφτά - ενώ στα υπόλοιπα ζητήματα που θέσαμε, είτε λάβαμε υποσχέσεις, είτε μας απαντούσαν γενικά και αόριστα». 

Σχετικά με τον συμψηφισμό των πιστωτικών ΦΠΑ από τους αγρότες, «λάβαμε την απάντηση ότι θα το δουν», ενώ για το φαινόμενο των ξένων προϊόντων που μπαίνουν στην Ελλάδα και βαφτίζονται ελληνικά, «αποσπάσαμε δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί προς δεκαετίας». Ο κ. Καμπούρης αναφέρθηκε και σε προσωπική παρέμβασή του για το ζήτημα των υψηλών επιτοκίων από τις τράπεζες: «Εμείς εδώ στην Ελλάδα δανειζόμαστε με 8% και 10%, όταν στο εξωτερικό το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται από 0% μέχρι και 2%. Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον άδικο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι μέσω της συμβολαιακής γεωργίας, αλλά και της κάρτας αγρότη, το ρίσκο για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι σημαντικά περιορισμένο, λόγω χαμηλής επισφάλειας». Όπως δήλωσε ο κ. Καμπούρης, η απάντηση που έλαβε επ’ αυτού, ήταν «θα το δούμε».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο του Προμαχώνα, ανέφερε πως «μας είπαν ότι ζούμε σε ένα πτωχευμένο κράτος. Το μόνο που θέλουν, είναι να παίρνουμε εμείς οι αγρότες και κτηνοτρόφοι τις επιδοτήσεις και να τις φορολογούν». 

«Μιλάμε για το απόλυτο ναυάγιο στις συζητήσεις μας» διαπίστωσε ο κ. Λίτος, ο οποίος, πέντε λεπτά πριν τη λήξη της σημερινής συνάντησης, αποχώρησε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Με τη φράση «τους ακούσαμε, δεν μας άκουσαν», συνόψισε τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης στο κτίριο της οδού Ζαλοκώστα, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Μαυρουδής Μηντσιούδης. 

«Μας μιλούν για την γεωργία του μέλλοντος, χωρίς να εξασφαλίζουν το παρόν και τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα ούτε μέχρι αύριο» ανέφερε ο κ. Μηντσιούδης. «Κορωνίδα για εμάς, αποτελεί ο στόχος, να παραμείνει ο πρωτογενής τομέας αυτόνομος κλάδος, Είναι εθνικό το ζήτημα. Μετατρέποντάς μας σε ελεύθερους επαγγελματίες, η ελληνική κυβέρνηση αυτόματα καταφέρνει να μας οδηγήσει στην έξοδο από το χωράφι, και να μας εντάξει στις στρατιές των ανέργων στη χώρα μας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος ανέφερε ότι τα ζητήματα που αφορούν το φορολογικό και το ασφαλιστικό «ούτε καν τα αγγίξαμε», αφού, «αμέσως μας τόνισαν ότι δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές, λόγω του ότι η χώρα έχει μνημονιακές δεσμεύσεις - και τη στιγμή που μιλάμε, γίνεται μια κρίσιμη διαπραγμάτευση». Πάντως, ο ίδιος έσπευσε να επισημάνει, ότι τα κυβερνητικά στελέχη απ’ την πλευρά τους, ανέφεραν ότι μέσω των πλεονασμάτων που θα προκύψουν, «η ελληνική κυβέρνηση θα φροντίσει να ικανοποιηθούν κάποια από τα δίκαια αιτήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα».

«Έστω και περιφερειακά, θίξαμε κάποια ζητήματα που αφορούν τη διεύρυνση του βιβλίου εξόδων των αγροτών και κτηνοτρόφων, ώστε να μειωθεί το καθαρό έσοδο και να επιτευχθεί έτσι, ο περιορισμός της φορολογητέας ύλης που θα επιδράσει θετικά, τόσο σε φορολογικά, όσο και σε ασφαλιστικά ζητήματα» υπογράμμισε. Τα κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με τον κ. Μηντσιούδη, είδαν θετικά την πρόταση που κατατέθηκε για ακόμη μια φορά, να εμπίπτει η αγορά γης στα πάγια έξοδα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα. Σε σχόλιο δε, των κυβερνητικών στελεχών, ότι προέκυψαν θετικά σημεία από τη συζήτηση, ο ίδιος ζήτησε να αποσταλούν αυτά εγγράφως μέχρι την προσεχή Δευτέρα από το γραφείο του Γ. Δραγασάκη, κατόπιν συνεννόησης και με τα συναρμόδια υπουργεία.

Η συνάντηση έγινε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου και αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών από τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Ενέργειας. 

Αύριο, τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας θα έχουν συναντήσεις στην Αθήνα με στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ το τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο κινητοποιήσεων, θα το καθορίσουν σε γενική τους συνέλευση - πιθανόν αύριο το βράδυ - και αφού πρώτα κοινοποιήσουν τις αποφάσεις τους. 

Έλενα Αλεξιάδου

Δήλωση Γ. Δραγασάκη

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου και αντιπροσωπείας αγροτών που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Οι αγρότες από το μπλόκο του Προμαχώνα και των Ευζώνων αποχώρησαν  πριν ακόμη τελειώσει η συνάντηση δηλώνοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους για την μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ενώ κι οι αγρότες από τις υπόλοιπες περιοχές δήλωσαν απογοητευμένοι. 

Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε ότι "είχαμε αναλυτική συζήτηση.Οι υπουργοί είχαν προετοιμαστεί και μπορώ να εκτιμήσω ότι τα 2/3 των αιτημάτων είτε υλοποιούνται είτε ανέλαβαν οι υπουργοί να τα μελετήσουν για να βρουν λύση.Από την μεριά μου τους τόνισα ότι πέρα από αυτά τα άμεσα αιτήματα πρέπει να δούμε το μέλλον της αγροτικής οικονομίας. Ο στόχος μας δεν είναι μόνο να επιβιώσει η γεωργία αλλά να γίνει ο πρωτογενής τομέας βασικός πυλώνας για την ανασυγκρότηση γενικότερα της χώρας. Πρέπει επομένως να πάμε σε έναν πρωτογενή τομέα ικανό να παράγει προϊόντα που να ικανοποιεί εσωτερικές ανάγκες και απευθύνεται στις παγκόσμιες αγορές. Βούληση της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσουμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργείται και να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Αιτήματα, ιδέες , προτάσεις στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους παραγωγής είμαστε ανοιχτοί να τα συζητήσουμε πάντα στις δυνατότητες που έχουμε".

Ο κ.Δραγασάκης έκανε λόγο για βιωσιμότητα της αγροτικής ανάπτυξης και οικονομίας και τόνισε ότι "κάλεσα και τους αγρότες να σκεφτούν και να υπάρξει ένας δημόσιος διάλογος γύρω από το πώς θα ενισχύσουμε τις μορφές συλλογικής οργάνωσης των αγροτών. Μια οικονομία με εξατομικευμένους αγρότες χωρίς μια φερέγγυα συνδικαλιστική εκπροσώπηση δεν έχει μέλλον. Επίσης, να συζητήσουμε νέους τρόπους παραγωγής των προϊόντων, επίσης να συζητήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, η εποχή της αγροτικής τράπεζας έχει τελειώσει, η κυβέρνηση κάνει ένα σημαντικό βήμα που είναι η κάρτα αγρότη αλλά αυτό δεν αρκεί. Υπάρχουν κι άλλες ιδέες, υπάρχουν και δυνατότητες για χρηματοδοτικά εργαλεία που να βοηθούν όχι μόνο τον νέο αγρότη αλλά ενισχύονται επενδυτικά σχέδια. Επιπρόσθετα να συζητήσουμε το θέμα της παραβατικότητας. Δεν μπορούμε να πολεμήσουμε μόνο τις παράνομες ελληνοποιήσεις πρέπει γενικότερα να αντιμετωπίσουμε την παραβατικότητα στον αγροτικό χώρο". Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε οτι "η εντύπωσή μου είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία της αντιπροσωπείας των αγροτών συνειδητοποιεί ότι τα προβλήματα έρχονται από μακριά, δεν είναι σημερινά και ότι με νηφάλιο διάλογο να βρούμε λύση. Όλα τα άλλα είναι για εντυπώσεις".

Κάτια Παπαδοπούλου 

 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana