Ιστορίες 20 εκατ. χρόνων αφηγείται το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου

Τελευταία ενημέρωση: 08:31

 

Πώς διαμόρφωσε η βίαιη ηφαιστειακή δραστηριότητα 20 εκατομμύρια χρόνια πριν την Ελλάδα; Η σημερινή σεισμική δραστηριότητα στον ελλαδικό χώρο σχετίζεται με ένα τόσο μακρινό παρελθόν; Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου αφηγείται παμπάλαιες ιστορίες με μοναδικές λεπτομέρειες, μιλάει για εκτεταμένα υποτροπικά δάση και παραλίμνιες περιοχές, για τα πρώτα προβοσκιδωτά του ελλαδικού χώρου και της Ευρώπης, για το τεράστιο Προδεινοθήριο, ηλικίας 18,5 εκατομμυρίων ετών, μιλάει για αλιγάτορες, νυχτερίδες, τρωκτικά και πολλά ακόμη.  Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου ταξίδεψε ως στη Θεσσαλονίκη, ώστε μικροί και μεγάλοι να έχουν την ευκαιρία να μάθουν τις ιστορίες του από.. πρώτο χέρι.  

Εντυπωσιακά ευρήματα από τη μεγαλύτερη σωστική παλαιοντολογική ανασκαφή στην Ελλάδα, κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής- Σιγρίου, καθώς και η διαδικασία της ανασκαφής, αρχειοθέτησης, συντήρησης, προστασίας, μεταφοράς και ανάδειξης, παρουσιάζονται με ολοκληρωμένο και κατανοητό τρόπο στην έκθεση «Το Δάσος κάτω από τον δρόμο» που διοργανώνουν στο Γενί Τζαμί (Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο), το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης και η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.  

«Η έκθεση βασίζεται στα ευρήματα τα οποία έχουν έλθει στο φως από μια πολύ εκτεταμένη παλαιοντολογική σωστική ανασκαφή, η οποία γίνεται κατά μήκος του καινούριου οδικού άξονα που κατασκευάζεται και ενώνει την Καλλονή με το Σίγρι, τη δυτική είσοδο της Λέσβου. Εκεί, κατά μήκος του δρόμου, έχουν βρεθεί πολλά σημαντικά ευρήματα κατά μήκος του δάσους», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Πρακτορείο 104,9 FM, ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Νικόλαος Ζούρος.

«Φέρνουμε πιο κοντά στο ευρύ κοινό ένα μοναδικό μνημείο φυσικής ιστορίας για τη χώρα μας, που δεν μιλάει μόνο για τη Λέσβο και την ιστορία της, αλλά ουσιαστικά  για όλες τις διεργασίες, που διαμόρφωσαν τον ελληνικό χώρο. Πρόκειται επομένως για μνημείο που αναφέρεται σε όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται στην Ελλάδα και πέρα από αυτή, γιατί μας μιλάει για πολύ σημαντικά ζητήματα του παρελθόντος, τα οποία έχουν να κάνουν και με τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, τη σεισμικότητα, την ηφαιστειακή δραστηριότητα, αλλά και την κλιματική αλλαγή» πρόσθεσε ο κ.Ζούρος ο οποίος στα εγκαίνια της έκθεσης σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιήσει και διάλεξη για την ανθρώπινη προσπάθεια να διασωθούν τα απολιθώματα. 
 

Σμαρώ Αβραμίδου

*Τη συνέντευξη του κ. Ζούρου πήραν ο Νίκος Γιώτης και ο Φάνης Γρηγοριάδης
 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana