Αφιέρωμα στον κινηματογραφιστή Νίκο Μπιλιλή στο Τελλόγλειο Ίδρυμα

Τελευταία ενημέρωση: 15:54

 

Με το αφιέρωμα στον βετεράνο κινηματογραφιστή, Νίκο Μπιλιλή και το σημαντικό κινηματογραφικό αρχείο του, συνεχίζεται απόψε στις 18.00, στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ, ο κύκλος εκδηλώσεων «Το σινεμά του αρχιτέκτονα» που οργάνωσε και συντονίζει ο καθηγητής της αρχιτεκτονικής και κινηματογράφου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γιάννης Χατζηγώγας.

Στην αποψινή εκδήλωση θα είναι παρών ο ίδιος ο 90χρονος Θεσσαλονικιός δημιουργός, Νίκος Μπιλιλής, ο οποίος θα αναφερθεί στο έργο του, που καλύπτει περί τις έξι δεκαετίες και θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα προβληθούν αποσπάσματα από τα «Ελληνικά Επίκαιρα», που γύρισε ο Νίκος Μπιλιλής στη Βόρεια Ελλάδα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν σπάνιες σκηνές από την άφιξη του στρατηγού Ντε Γκολ, το 1963, στη Θεσσαλονίκη, την επίσκεψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Βεργίνα το 1977, λίγο μετά την αποκάλυψη του ταφικού μνημείου του Φιλίππου Β΄ από τον Μανόλη Ανδρόνικο και ιστορικές στιγμές από τα πρώτα χρόνια του κινηματογράφου, όπως μια ανατύπωση κάποιας εκ των πρώτων προβολών των αδερφών Λυμιέρ.

Οι προβολές των αποσπασμάτων θα γίνουν με σχολιασμό από τον κ. Χατζηγώγα, ο οποίος θα μυήσει το κοινό στον κόσμο του βετεράνου κινηματογραφιστή, στη δουλειά του με την πρώτη αυτοσχέδια μηχανή λήψης στη Θεσσαλονίκη κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το πολύτιμο αρχείο του με χιλιάδες μέτρα φιλμ, μηχανές λήψης και προβολής, φωτογραφίες και αφίσες από παραγωγές εποχής, καθώς και τα βιβλία του για το μοντάζ και τις τεχνικές του κινηματογράφου. Θα γίνει ακόμη αναφορά στην περιπέτεια του Μουσείου - Κινηματογραφικού Αρχείου Μπιλιλή.

Β.Χ


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana