Ημιθανείς οι νεραντζιές στη Θεσσαλονίκη από τον παγετό

Τελευταία ενημέρωση: 20:27

 

Μισοπαγωμένες και περιμένοντας το «φιλί της ζωής» της άνοιξης είναι οι νεραντζιές του δήμου Θεσσαλονίκης μετά τον παγετό που έπληξε όλη τη χώρα, επηρεάζοντας και τα δέντρα του αστικού περιβάλλοντος.

«Η πρωτοφανής και παρατεταμένη κακοκαιρία, με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, επηρέασε πάρα πολύ τις νεραντζιές σε αντίθεση με τα λιγούστρα που δεν έχουν πάθει κάτι», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του Τμήματος Αλσών, Δενδροστοιχιών και Φυτωρίων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, γεωπόνος Δημήτρης Σωτηριάδης.

Σε αυτοψίες που έκανε στο κέντρο της πόλης αλλά και ευρύτερα, όπως στην 5η Δημοτική Κοινότητα, ο κ. Σωτηριάδης διαπίστωσε ότι από τη βαρυχειμωνιά επλήγησαν και κάποια δέντρα που ήταν μεγάλης ηλικίας, 15-20 χρονών, για τα οποία  περίμενε να είναι «πιο ανθεκτικά».
«Επίσης, σημαντικό ρόλο στο μέγεθος της ζημιάς, έπαιξε και το μικροκλίμα όπου αναπτύσσονται οι νεραντζιές, με ενδεικτικό το γεγονός ότι τα δέντρα που είναι φυτεμένα σε δρόμους κοντά στη θάλασσα, έχουν υποστεί μεγαλύτερες ζημιές», λέει ο κ. Σωτηριάδης. Μάλιστα, το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία, προκαλεί εντύπωση στους ειδικούς γιατί οι νεραντζιές είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά δέντρα.

«Η νεραντζιά δεν είναι όπως τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, δεν έχει την ίδια ευαισθησία και αποτελεί το πιο ανθεκτικό είδος, αλλά ο πρωτοφανής παγετός δημιούργησε προβλήματα», διευκρινίζει ο προϊστάμενος του Τμήματος Αλσών, Δενδροστοιχιών και Φυτωρίων.

Νατάσα Καραθάνου
 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana