Διευκρινίσεις σχετικά με την παράταση για την καταβολή οφειλών στους δήμους του Έβρου που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Τελευταία ενημέρωση: 23:20

 

Τρίμηνη περίοδο για την αναστολή καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων με κύρια κατοικία ή έδρα στους δήμους Σαμοθράκης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και της δημοτικής ενότητας Φερών, περιοχών που είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, αντί των 20 ημερών που ενέκρινε το υπουργείο Οικονομικών, ζητεί το Επιμελητήριο Έβρου.

Ωστόσο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σαφείς διευκρινίσεις για το χρόνο της παράτασης δίνει η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά.

Συγκεκριμένα για «μικρή» και «άδικη» αναστολή καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών, κάνει λόγο το Επιμελητήριο Έβρου, καλώντας την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφαση και να παρατείνει την περίοδο αναστολής, κατά το ελάχιστο τρεις μήνες από την έκδοση της σχετικής απόφασης. Εκτιμά πως η παράταση των 15 ημερών, ενώ είχε ζητηθεί αναστολή έξι μηνών, δεν επαρκεί για την αποκατάσταση των ταμειακών ροών και επικαλείται σχετικές αποφάσεις για τις δημοτικές ενότητες του δήμου Λέσβου και Ζακύνθου με τις οποίες δίδεται αναστολή σχεδόν πέντε μηνών καθώς και απόφαση για ορισμένες κοινότητες του δήμου Βέλου-Βόχας στην Π.Ε. Κορινθίας για αναστολή σχεδόν τριών μηνών, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Από την πλευρά της η κα. Γκαρά εξηγεί, ότι η εν λόγω απόφαση παράτασης εκδόθηκε μετά την υποβολή σχετικού αιτήματός τόσο από την ίδια όσο και από το Επιμελητήριο Έβρου και σύμφωνα με την απόφαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με την οποία κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας οι προαναφερθείσες δημοτικές ενότητες του νομού Έβρου.
«Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που προκλήθηκαν στους πολίτες λόγω των καιρικών συνθηκών, η εν λόγω απόφαση, παρατείνει ουσιαστικά το διάστημα κατά το οποίο θα βεβαιωνόταν ως ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν καταβλήθηκαν ως τις 27 Ιανουαρίου, ενώ προστατεύεται και το καθεστώς των ρυθμίσεων», σημειώνει η ίδια.

Η κα. Γκαρά διευκρινίζει πως οι σχετικές αποφάσεις (για τους δήμους Λέσβου, Ζακύνθου και Βέλου-Βόχας) που επικαλείται το Επιμελητήριο Έβρου ελήφθησαν εντός του 2016  και από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία όμως καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από 1/1/17 από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που δεν υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από κυβερνητικά όργανα. Δεδομένου ότι η απόφαση για τον Έβρο υπεγράφη το 2017 (ΠΟΛ:1015/2017) με ΦΕΚ Β΄226/31/1/17 και ελήφθη από την ΑΑΔΕ που έχει πολύ αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας και βάση του κανονισμού της δεν θα δίνονται τέτοιες παρατάσεις «το 20ημερο είναι πολύ και δόθηκε κατ' εξαίρεση και με πάρα πολύ προσπάθεια με το σκεπτικό ότι η παράταση αυτή είναι υποστηρικτική στην απόφαση έκτακτης ανάγκης… ».
 

Λ. Παπαδημητρίου


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news
Περισσότερες Ειδήσεις

"Η ριζική μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους είναι η απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση το 2017"

Γρ.Τάσιος: Έκκληση για "λογική και ηρεμία" απευθύνει στους αγρότες

eana