Επαναστατικά gadgets δημιούργησαν μαθητές του 2ου Γυμνασίου Σταυρούπολης

Τελευταία ενημέρωση: 18:07

 

Μπορεί ο πυρετός μας, να μας ... "ανάψει τα λαμπάκια"; Κυριολεκτικά, όμως; Ναι, μπορεί! Μπορεί ένα κεράκι ρεσώ να συνδεθεί με usb, για να φορτίσει ένα κινητό; Αποδεδειγμένα, ναι! Όπως τα καυσαέρια του αυτοκινήτου μπορούν να παράξουν "πράσινη ενέργεια" και να τροφοδοτήσουν τον κλιματισμό του αυτοκινήτου! Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο  που ο ήλιος μπορεί να παγώσει τις μπύρες, ή μία θερμοκρασία -30 βαθμών δύναται να θέσει σε λειτουργία τα ζωτικά όργανα ενός αεροπλάνου. 

Η μετατροπή σε ηλεκτρική ενέργεια της άχρηστης θερμότητας, που εκπέμπουν στο περιβάλλον κάθε είδους συσκευές, όργανα, μηχανές, ή ακόμη και το ίδιο το ανθρώπινο σώμα, ήταν ο πυρήνας της βασικής ιδέας. Τη συνέλαβε ο Χρήστος Παπαγεωργίου, Φυσικός στο 2ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης,  μελετώντας το θερμοηλεκτρικό φαινόμενο Peltier ή το συνδυασμένο φαινόμενο Seebeck-Peltier, που αφορά την απευθείας μετατροπή διαφορών θερμοκρασίας σε ηλεκτρική τάση. 

Ο κ.Παπαγεωργίου, μοιράστηκε με τους συναδέλφους του στο ίδιο σχολείο, Μάκη Μαυρουδή και Δήμο Μαυράκη, την ιδέα της πρακτικής εφαρμογής του φαινομένου Peltier. Με τη σειρά τους οι μαθητές, ιδίως εκείνοι της α' τάξης, δήλωσαν με ενθουσιασμό συμμετοχή στο πείραμα και κάπως έτσι το ταξίδι στον κόσμο των gadgets ξεκίνησε. 

Εφαρμόζοντας τη θεωρία της Φυσικής οι μαθητές δημιούργησαν ψυγεία  - κόστους όχι μεγαλύτερου των 10 ευρώ -  που παγώνουν σε πολύ σύντομους χρόνους αναψυκτικά, αξιοποιώντας τον καύσωνα, παρήγαγαν ηλεκτρική ενέργεια από την περιττή θερμότητα των καυσαερίων του καυστήρα του συστήματος κεντρικής θέρμανσης ενός αυτοκινήτου και έθεσαν σε εφαρμογή μία πρωτότυπη ιδέα, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μαζικά από τις καφετέριες: Μέσα από τη θερμότητα, που παράγουν τα κεριά ρεσώ, έδειξαν πώς μπορούν να διατηρούνται δροσερά τα ροφήματα των πελατών και να τους δίδεται ταυτόχρονα η δυνατότητα να φορτίζουν τα κινητά τους! 

Σ. Αβραμίδου


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana