Kυρ. Μητσοτάκης: Oι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο

Τελευταία ενημέρωση: 22:32

 

Οι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό γιατί ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να εξασφαλίσει την έξοδο της χώρας στις αγορές το 2018 και η νέα κυβέρνηση πρέπει να έχει τον απαραίτητο χρόνο για να προετοιμάσει αυτή την έξοδο, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης "διαΝΕΟσις", με θέμα την ανάπτυξη.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι "έκαψε το χαρτί της συναίνεσης" και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η παραμονή στην εξουσία, λέγοντας ότι το κόστος αυτής της παραμονής είναι μεγαλύτερο από το κόστος της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε χρήσιμα τα στοιχεία ποιοτικών μελετών που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, γιατί, όπως παρατήρησε, βρισκόμαστε "στην εποχή της ακατάσχετης σαχλαμάρας και μπουρδολογίας". "Λυπάμαι, που είμαι απόλυτος. Σε μια εποχή, που ο δημόσιος διάλογος κινείται μεταξύ θεωριών συνομωσίας και ανακύκλωσης διαφόρων απίστευτων φαντασιώσεων, το να μπορούμε να επαναφέρουμε τη συζήτηση στην ουσία της, είναι μια ανάσα αισιοδοξίας", συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα έφτασε πολύ κοντά το 2014 να βγει από το φαύλο κύκλο της κρίσης και δεν τα κατάφερε γιατί υπήρξε μια πολιτική αλλαγή και πληρώνει σήμερα έναν πάρα πολύ ακριβό λογαριασμό από αυτή την επιλογή. 

Στη διάρκεια της ομιλίας του παρουσίασε τον οδικό άξονα της Ν.Δ. για την έξοδο της χώρας από την κρίση, τον οποίο περιέγραψε ως ένα τρίγωνο με τρεις κορυφές: "Στην πάνω κορυφή, είναι το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής. Σε καμία περίπτωση, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στις εποχές που ξοδεύαμε περισσότερα από αυτά τα οποία παρήγαγε η χώρα. Από την άλλη, μια πολύ σφικτή δημοσιονομική πολιτική, με πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για πολλά χρόνια, μπορεί να είναι τόσο περιοριστική, που να ακυρώσει το όφελος από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 'Αρα, πρέπει να προκρίνεται μια δημοσιονομική πολιτική που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στον περιορισμό των δαπανών σε συνδυασμό με λελογισμένο περιορισμό των φόρων. Παράλληλα, πρέπει να υπάρχει διεύρυνση της φορολογικής βάσης και με την επιθετική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, κυρίως μέσω της διεύρυνσης των ηλεκτρονικών πληρωμών. 

Η δεύτερη κορυφή έχει να κάνει με τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Δεν πρόκειται να έχουμε ανάπτυξη χωρίς ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο μπορεί να παρέχει πόρους. Και χρηματοδότηση στις εταιρείες που θέλουν να ρισκάρουν και να επενδύσουν. Αλλά, πρέπει να υπάρχουν πόροι. Δεν μπορεί να στηρίζονται μόνο σε ίδια κεφάλαια. Εάν δεν υπάρξει εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων και μια άλλη προσέγγιση στο πως αντιμετωπίζουμε τους ισολογισμούς των τραπεζών, η ανάπτυξη θα είναι πολύ δύσκολη. 

Η τρίτη κορυφή του τριγώνου, που είναι ίσως το πιο ουσιαστικό κομμάτι, είναι οι περιβόητες μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι μεταρρύθμιση το να κόβεις οριζόντια συντάξεις και να επιβάλεις οριζόντια φόρους.

Ομιλίες Διαμαντοπούλου, Μπουτάρη, Δασκαλόπουλου, Σαββάκη, Τσακλόγλου, Παγουλάτου 

Στην ανάγκη να υπάρξει μια συμφωνία για συναίνεση εκ των προτέρων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για την επίτευξη εθνικών στόχων, αναφέρθηκε η πρώην υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου, κατά την ομιλία της στην εκδήλωση του Οργανισμού Ερευνας και Ανάλυσης "διαΝΕΟσις".
Παρατήρησε ότι είναι λίγοι οι πολιτικοί στην Ελλάδα που μπορούν να εστιάσουν στο συγκεκριμένο και έθεσε τις εξής προτεραιότητες: Να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, να υπάρξουν πολιτικές για τους νέους, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, να τεθεί εθνικός στόχος το 2025 να είναι η χώρα μας στην πρώτη πεντάδα των χωρών της Ευρώπης στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, να εφαρμοστεί αξιολόγηση στα πάντα, με ανταμοιβή ή ποινή και να υπάρχει πολιτική σταθερότητα χωρίς "κάθε μέρα εκλογές".

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης είπε ότι το ζητούμενο είναι η μεγέθυνση της οικονομίας. Τόνισε πως δεν χρειάζονται εκλογές, αλλά πολιτική σταθερότητα, και εξέφρασε την εκτίμηση πως η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει γι αυτό κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα  "να την κλείσει το ταχύτερο δυνατό, όπως και αν τη βαφτίσει". Συνέστησε ψυχραιμία και στοιχειώδη πολιτική συναίνεση, γιατί, όπως είπε, "φάγαμε τον γάιδαρο, ας φάμε και την ουρά".

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, που είναι ο πρόεδρος του Οργανισμού "διαΝΕΟσις" είπε ότι η επιχειρηματικότητα είναι "η αιχμή του δόρατος" για την ανάπτυξη γι αυτό και χρειάζεται πολιτική σταθερότητα κι ένα περιβάλλον που θα απελευθερώνει το επιχειρηματικό δαιμόνιο του καθενός. Είναι, επίσης, ανάγκη να ολοκληρωθεί ο ριζοσπαστικός εκσυγχρονισμός της πολιτικής, της κοινωνίας και των θεσμών.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης επισήμανε ότι η βιομηχανική πολιτική στην Ελλάδα είναι απούσα τα τελευταία 20 χρόνια. Πρότεινε τη διαμόρφωση μιας εθνικής βιομηχανικής πολιτικής κι ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.

Ο καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου είπε ότι η διαπραγμάτευση του 2015 ήταν "η πιο καταστροφική σελίδα" στην οικονομία της χώρας και πρότεινε ένα ξεκάθαρο σχέδιο με αταλάντευτη παραμονή στο δρόμο της μακροοικονομικής πειθαρχίας.

Ο καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος τόνισε πως η κρίση προϋπήρξε του 2010 και ίσως ξεκίνησε το 2001 τότε που αντιτάχθηκαν στη μεταρρύθμιση του Τάσου Γιαννίτση στο Ασφαλιστικό.
 

Ν. Ρούμπος


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news
Περισσότερες Ειδήσεις

¨Ξήλωσαν" τα προστατευτικά ρολά και άρπαξαν κοσμήματα αξίας 30.000 ευρώ

Στην Κατερίνη αύριο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης

eana