Το "Σινεμά του αρχιτέκτονα" στο Τελλόγλειο

Τελευταία ενημέρωση: 13:23

 

Τι κοινό έχει η αρχιτετονική και ο κινηματογράφος; "Είναι και τα δυο 'κατασκευασμένα'. Προσχεδιάζονται -ανάλογα με το όραμα του δημιουργού- και με υλικό την ανάγκη (για κτίρα, για 'στέγαση' ύλης ή και ιδεών), εντάσσονται σ' έναν χώρο και αναγείρονται - κατασκευάζονται", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής της αρχιτεκτονικής και κινηματογράφου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλομίκης (ΑΠΘ), Γιάννης Χατζηγώγας, ο οποίος ανέλαβε να οργανώσει και να συντονίσει το νέο κύκλο δράσεων αφιερωμένων στον κινηματογράφο και τους κορυφαίους εκπροσώπους του στην Ελλάδα με προβολές, σεμινάρια, εργαστήρια, συζητήσεις και συναυλίες, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.

Το "Σινεμά του αρχιτέκτονα" με προσκεκλημένους γνωστούς δημιουργούς από τον χώρο του σινεμά, ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, στις 18.00, στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου με αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο. Θα προβληθεί το αριστούργημά του "Δράκος" (1956) με παράλληλο σχολιασμό από τον ίδιο τον δημιουργό σε ζωντανή σύνδεση από την οικία του στην Αθήνα. Ο πρωτοπόρος σκηνοθέτης θα μιλήσει για διάφορες σκηνές της ταινίας, θα αναφερθεί στους πρωταγωνιστές, τα σκηνικά και τις γειτονιές της Αθήνας όπου γυρίστηκε.

Στόχος της πρωτοβουλίας, που θα συνεχιστεί κάθε Δευτέρα, 18.00 με 21.00, είναι η ανάδειξη της κινηματογραφικής δημιουργίας και η συγκρότηση μιας βάσης για νέους, παράλληλα με διάφορες πρωτοβουλίες για τον κινηματογράφο και την Θεσσαλονίκη. Για τον λόγο αυτό οι εκδηλώσεις θα εστιάσουν τόσο στην θεωρία όσο και την πρακτική του κινηματογράφου: οι συμμετέχοντες θα έχουν ενεργό ρόλο στις δράσεις, αναλαμβάνοντας να γυρίσουν μικρές ταινίες με το κινητό τους και απλές μηχανές λήψης δίνοντας περισσότερο βάρος στη ματιά, το μοντάζ, το γύρισμα και λιγότερο στην υψηλή τεχνολογία.

Ο κύκλος θα περιλαμβάνει ακόμη αφιερώματα στον Κώστα Γαβρά ("Ζ"), τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο ("Το λιβάδι που δακρύζει"), τον Φίλιππο Κουτσαφτή ("Αγέλαστος πέτρα, Αρκαδία χαίρε") και πολλούς ακόμη σημαντικούς εκπροσώπους της Έβδομης Τέχνης.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάδειξη της τοπικής κινηματογραφικής ιστορίας που μέχρι σήμερα παραμένει σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό.

B.X.


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana