Κ. Μητσοτάκης: "Να μην διανοηθεί ο κ.Τσίπρας να αναζητήσει συνενόχους για τα δικά του λάθη"

Τελευταία ενημέρωση: 22:27

 

"Να μην διανοηθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να αναζητήσει συνενόχους για τα δικά του λάθη", είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ζήτησε να γίνουν οι εκλογές το συντομότερο δυνατό, κατά την ομιλία του σε κομματική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την κοπή της πίτας.

"Ακούω τις τελευταίες ημέρες να επανέρχονται από κύκλους της κυβέρνησης σενάρια για τη στήριξη νέων μέτρων και από την αντιπολίτευση. Ας τα ξεχάσει αυτά τα διλήμματα ο κ. Τσίπρας. Το δίλημμα πλέον είναι ένα: Με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την κοινωνία. Και αυτό πρέπει να απαντηθεί μόνο με εκλογές", δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

"Βρισκόμαστε στην τελευταία φάση της διακυβέρνησης Τσίπρα", είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ως υπεύθυνο, γιατί, όπως σημείωσε, η χώρα έχει φτάσει σε "αδιέξοδο", λόγω των χειρισμών του στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Όταν τελειώσει το τρίτο Μνημόνιο θα υπάρχουν τρία ενδεχόμενα τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση της Διοικούσας Επιτροπή νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ, και εξήγησε: Το πρώτο να βγει η χώρα στις αγορές, το δεύτερο να υπάρξει ένα τέταρτο Μνημόνιο και το τρίτο να μην υπάρξει γιατί δεν θα το προσφέρει κανείς. Στην περίπτωση αυτή παρατήρησε θα επανέλθει η απειλή του Grexit.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δήλωσε ότι ο ίδιος και το κόμμα του βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αναλάβουν τη διακυβέρνηση και δεσμεύτηκε ότι θα διαφυλάξει "ως κόρη οφθαλμού" την ενότητα των Ελλήνων, την οποία, όπως είπε, "δηλητηρίασε" ο ΣΥΡΙΖΑ. "Είναι εύκολο σε αυτή την εποχή, όπου κυριαρχούν τα τσιτάτα και οι εύκολες ατάκες να διχάσει κανείς τους Έλληνες. Είναι πολύ εύκολο να επενδύει κανείς στο μίσος, στο διχασμό, στην αντιπαλότητα, στην ένταση", τόνισε και πρόσθεσε: "Ο ΣΥΡΙΖΑ δίχασε την ελληνική κοινωνία, εξακολουθεί και σήμερα να τη διχάζει. Δηλητηριάζει με όλα αυτά τα οποία λέει τον δημόσιο διάλογο και η δικιά μου η πρόταση δεν είναι απλά μια κομματική διακήρυξη. Είναι ένα νέο εθνικό αφήγημα. Είναι μια πρόταση η οποία απευθύνεται σε όλους Έλληνες. Και θέλω και σήμερα από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, να απευθυνθώ σε όλους τους φίλους μας και να σας πω ότι δεν με νοιάζει τι ψηφίσατε στις προηγούμενες εκλογές, δεν με νοιάζει από ποιον ιδεολογικό χώρο προέρχεστε. Αυτό που με νοιάζει είναι που θέλετε να πάτε. Που θέλετε να πάμε τη χώρα. Αν θέλετε να βγει η Ελλάδα από την κρίση, ελάτε μαζί μας. Αν θέλετε μια Ελλάδα δυνατή και υπερήφανη με αξιοπρεπή εξωτερική πολιτική, ελάτε μαζί μας. Στη νέα εποχή της δημιουργίας σας θέλω μαζί μας. Εμείς ως Νέα Δημοκρατία, ως η μεγάλη κεντροδεξιά φιλελεύθερη παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ως η παράταξη η οποία υπηρέτησε και υπηρετεί αυτή τη χώρα με συνέπεια 43 χρόνια τώρα, κι εμείς πρέπει να δείξουμε στους πολίτες ότι αλλάζουμε κι ότι προσαρμοζόμαστε στις νέες απαιτήσεις. Κι ότι κι εμείς διδασκόμαστε από τα λάθη μας. Κι εμείς έχουμε κάνει λάθη. Κανείς δεν είναι αλάθητος, αλλά διδασκόμαστε και δεν θα τα επαναλάβουμε".

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη ακολούθησε η κοπή της πίτας και η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Βίκυ Ευταξά κάλεσε ένα παριστάμενο ιερέα, με καταγωγή από τα Χανιά της Κρήτης να πει μια μαντινάδα αντί ευλογίας. Ο ιερέας δήλωσε ότι εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του και όχι την Εκκλησία και είπε "η κρίση είναι ηθική και όχι στο πορτοφόλι γι αυτό χρειάζεται προσευχή και όχι μοιρολόϊ", ενώ συνέχισε: "Τον αετό δεν φτάνουνε στο ύψος τα γεράκια γι αυτό και ξεχωρίζουνε οι άντρες από τα αντράκια".

Στην εκδήλωση πήραν μέρος βουλευτές, στελέχη και φίλοι της Νέας Δημοκρατίας και της ΟΝΝΕΔ.

Αύριο το πρωί ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επισκεφθεί τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια θα περιοδεύσει στον Λαγκαδά (επίσκεψη στην πρότυπη μονάδα βιοαερίου από αγελαδοτρόφους στο Κολχικό και βόλτα στην πλατεία του Λαγκαδά, μετά θα επισκεφθεί τις μυδοκαλλιέργειες στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα και στις 6μ.μ. θα μιλήσει σε εκδήλωση του Οργανισμού "διαΝΕΟσις" στο ξενοδοχείο THE MET.

"Τα δυο χρόνια διακυβέρνησης Τσίπρα ήταν τα δύο πιο εφιαλτικά χρόνια της μεταπολίτευσης", είπε ο κ. Μητσοτάκης κι εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας: "Σε όλους τους τομείς η Ελλάδα έκανε βήματα πίσω… Το 80% των Ελλήνων, σήμερα, πιστεύει ότι τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα πριν από δυο χρόνια… Υποσχέθηκαν ελπίδα και προκάλεσαν κοινωνική κατάθλιψη. Υποσχέθηκαν αξιοπρέπεια και έκαναν χειρότερη τη ζωή των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Υποσχέθηκαν διαφάνεια και αξιοκρατία και στήνουν νέα διαπλοκή, νέο πελατειακό κράτος… Ποτέ η χώρα δεν έχει ξαναγνωρίσει πιο ανεύθυνη, πιο αδίστακτη και πιο επιζήμια κυβέρνηση… Συνοψίζοντας την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τρεις λέξεις περιγράφουν τα πάντα: Ψέματα, ανικανότητα, φόροι".

 

Ο Κ. Μητσοτάκης καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και σημείωσε: «Επαναλαμβάνουν διαρκώς τα ίδια λάθη. Καθυστερούν. Χάνουν κεφάλαιο αξιοπιστίας. Διαβάζουν λάθος τους συσχετισμούς. Μας έλεγαν ότι έχουν απομονώσει τους ακραίους και ότι δημιουργούν μια μεγάλη συμμαχία με νέους συσχετισμούς. Και προχθές στο Eurogroup ήταν όλοι απέναντί μας. Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Τα ίδια έκαναν το πρώτο 6μηνο του 2015 που μας κόστισε σχεδόν 90 δισεκατομμύρια και γύρισε πολλά χρόνια πίσω την οικονομία μας. Τα ίδια κάνανε με την πρώτη αξιολόγηση που έκλεισε με ένα χρόνο καθυστέρηση και μας κόστισε το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, τον "κόφτη" και το Υπερταμείο. Τα ίδια κάνουν και τώρα… Για μια αξιολόγηση που έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και 12 μήνες με λιγότερες απαιτήσεις, σήμερα - ακριβώς λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης - εγείρονται από παντού υπερβολικές απαιτήσεις σε βάρος της χώρας μας… Την ίδια στιγμή κάποιοι ακραίοι κύκλοι επαναφέρουν σενάρια Grexit. Και γι' αυτό ο κ. Τσίπρας κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία».

 

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε εκλογές το συντομότερο δυνατό. "Αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον της χώρας ας κάνει στην άκρη. Πάνω από τα δικά του πολιτικά συμφέροντα βρίσκονται τα συμφέροντα της Πατρίδας και του ελληνικού λαού. Αυτός τα έφερε ως εδώ τα πράγματα και αυτός θα πρέπει να τα διαχειριστεί. Η αποτυχία του κ. Τσίπρα, δεν είναι αποτυχία της Ελλάδας. Η Ελλάδα μπορεί καλύτερα και αξίζει καλύτερα. Αφού ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί, ας παραιτηθεί τώρα. Και ας δώσει στους Έλληνες τη δυνατότητα να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Τώρα. Προτού να είναι πολύ αργά", είπε και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα θα σηκώσει ξανά ψηλά το κεφάλι. Και θα το πετύχει με το δικό μας τρόπο. Με σχέδιο, με σκληρή δουλειά, με τη δύναμη της αλήθειας. Και είμαι αισιόδοξος γιατί βλέπω ότι και ο κόσμος αλλάζει. Αρχίζει να γυρίζει την πλάτη στις θεωρίες για εύκολες λύσεις. Ξέρει ότι η Ελλάδα δεν θα αλλάξει με ένα νόμο και ένα άρθρο… Οι πολίτες είναι θετικοί σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Ζητούν αλήθεια, ζητούν αξιοκρατία. Επιθυμούν μικρότερο και καλύτερο Κράτος, απαιτούν λιγότερους φόρους. Οι πολίτες στηρίζουν την Συμφωνία Αλήθειας της Νέας Δημοκρατίας και τον οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση που τους προτείνουμε. Αυτήν την μεγάλη και συχνά σιωπηρή κοινωνική πλειοψηφία είμαστε έτοιμοι να εκφράσουμε. Τις δυνάμεις της λογικής, της ευθύνης, του εθνικού καθήκοντος. Του μέτρου. Τις δυνάμεις της δημιουργίας που θέλουν να αναπνεύσουν".

 

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για λιγότερους φόρους σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μείωση του ΕΝΦΙΑ, σχολεία και Πανεπιστήμια με μεγαλύτερη αυτονομία. Σύστημα περίθαλψης με επίκεντρο την πρωτοβάθμια φροντίδα. Αξιολόγηση στο δημόσιο. Για να επιβραβεύονται οι καλύτεροι υπάλληλοι και να ωφελούνται οι πολίτες. Επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.

 

Δεσμεύτηκε για επενδύσεις και σημείωσε: "Έχω δεσμευθεί ότι το πρόγραμμά μας μπορεί να δημιουργήσει 120.000 νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας το χρόνο. Όχι μερικής απασχόλησης. Όχι των 300 ευρώ. Ποιοτικές θέσεις, με μακροχρόνια προοπτική, με ανάλογες αμοιβές. Αυτό είναι ο μεγάλος μας στόχος. Από αυτό θα κριθούμε… Είμαστε έτοιμοι. Είμαστε με τους πολλούς. Και οι πολλοί είναι πλέον μαζί μας. Είμαστε έτοιμοι τη μεγάλη Πολιτική Αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Η Ελλάδα θα γίνει ξανά δυνατή και περήφανη. Οι Έλληνες θα σηκώσουν ξανά ψηλά το κεφάλι".

Η εκδήλωση έγινε σε αίθουσα του ξενοδοχείου THE MET και ο κ. Μητσοτάκης ανέβηκε στο βήμα κάτω από θερμά χειροκροτήματα και ενθουσιώδη συνθήματα από μέλη της ΟΝΝΕΔ.

Δεν έκρυψε την ικανοποίηση του από την παρουσία του κόσμου και στην αρχή της ομιλίας του απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους λέγοντας: "Την άλλη φορά δεν θα μας χωράει ούτε το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο...".

Στη συνέχεια τόνισε ότι επισκέπτεται συχνά τη Θεσσαλονίκη και σχολίασε πως δεν χρειάζεται να ιδρύσει πρωθυπουργικό γραφείο για να το κάνει αυτό, καθώς, όπως είπε, "το γραφείο μου είναι όπου βρίσκονται οι πολίτες".

Νίκος Ρούμπος

 

 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana