Η εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος των Εβραίων

 

 

Στην Ελλάδα έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, αλλά αυτά δεν αρκούν και η χώρα μας έχει αρκετό δρόμο να διανύσει ακόμη, τόνισε η πρέσβης του Ισραήλ Irit Ben Abboa, κατά την ομιλία της στην εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του Ισραήλ για την υπογραφή προγράμματος με το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με το οποίο Έλληνες εκπαιδευτικοί θα διδάξουν σε μαθητές λυκείου για την ιστορία των Εβραίων της Ελλάδας και το Ολοκαύτωμα. Επίσης, όπως είπε, στα σημαντικά βήματα περιλαμβάνονται οι σκληρές καταδίκες φαινομένων αντισημιτισμού από κυβερνητικούς αξιωματούχους, όπως και η υπογραφή διακηρύξεων κατά του αντισημιτισμού από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και άλλους βουλευτές, όπως και από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και άλλους δημάρχους.

Παρόλα αυτά, όμως, η πρέσβης παρατήρησε ότι ο αντισημιτισμός αναδύεται ανά τον κόσμο και στην Ελλάδα και σημείωσε: "Η σημερινή εκδήλωση θα πρέπει να λειτουργήσει ως συναγερμός για την επάνοδο του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού, ιδιαίτερα στην Ευρώπη που προέρχεται από ριζοσπαστικές δυνάμεις τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς".

Αναφέρθηκε σε τρομοκρατικές και άλλες επιθέσεις και εμπρησμούς σε χώρους που συχνάζουν Εβραίοι και επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία "τα αντισημιτικά επεισόδια στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 200%, η αντισημιτική ρητορική στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 45% και ταυτόχρονα υπάρχει μια τεράστια αύξηση στην εμπρηστική ρητορική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως". 

"Ακροδεξιά, φασιστικά κόμματα, οι απόψεις των οποίων δεν διαφέρουν από παρόμοιων κομμάτων πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ενισχύονται στην Ευρώπη και επομένως είναι αναγκαίο οι δημοκρατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση αυτών των ακραίων ιδεολογιών και εναντίον εκείνων που τις πρεσβεύουν", επισήμανε.

Ειδικότερα για την Ελλάδα η πρέσβης του Ισραήλ σημείωσε: "Στην Ελλάδα ο αντισημιτισμός έχει εκφραστεί με την άνοδο νεοναζιστικών δυνάμεων, με τη Χρυσή Αυγή να κατέχει την τρίτη σε δύναμη θέση στο Κοινοβούλιο. Καθώς και με την αντισημιτική ρητορεία σε ακραία ΜΜΕ και ιστοσελίδες, όπως και με τη βεβήλωση και τον εμπρησμό εβραϊκών χώρων, μεταξύ των οποίων Συναγωγών και νεκροταφείων. Μας ενθαρρύνουν οι σκληρές καταδίκες από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης, αλλά αυτό δεν αρκεί. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν εμπλουτιστεί με αντισημιτική ρητορεία και κατά διαστήματα ακούγονται αντισημιτικές εκφράσεις από κάποιους πολιτικούς. Έχει να διανύσει αρκετό δρόμο ακόμα η Ελλάδα. Πριν από δύο χρόνια το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθέτησε, επιτέλους, τον πολυαναμενόμενο αντιρατσιστικό νόμο που προσδιορίζει τις αντισημιτικές εκφράσεις ως σημαντικά παραπτώματα. Τον περασμένο Μάϊο ο Διεθνής Σύνδεσμος Μνήμης του Ολοκαυτώματος, στον οποίο ανήκει και η Ελλάδα, υιοθέτησε ένα ορισμό του αντισημιτισμού. Αποτελεί μια θαρραλέα πράξη πολλών δυτικών χωρών που προσπαθούν να εντοπίσουν τις ρίζες του προβλήματος και να ενθαρρύνουν Κοινοβούλια και κυβερνήσεις να υιοθετήσουν αυτόν τον ορισμό ως εργαλείο για την καταπολέμηση του φαινομένου. Η βρετανική κυβέρνηση ήταν η πρώτη που υιοθέτησε τον ορισμό, ως εργαλείο δράσης των θεσμών. Ως εκ τούτου, καλώ τις ελληνικές αρχές, τους κοινοβουλευτικούς και τους αξιωματούχους να υιοθετήσουν αυτόν τον ορισμό στο Κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση ως βήμα για την εξάλειψη του αντισημιτισμού στην Ελλάδα".

"Οφείλουμε στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων ηρώων και μαρτύρων του Ολοκαυτώματος να πούμε την αλήθεια, ότι η μνήμη τους πάλεψε τα μεταπολεμικά χρόνια με τις σιωπές και χρειάστηκε η ψυχική δύναμη των επιζώντων για να αναλάβει η ανθρωπότητα την ευθύνη να αποτρέψει μια ανάλογη τραγωδία στο μέλλον", είπε στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: "Τα τελευταία χρόνια ο νεοναζισμός και ο αντισημιτισμός αναβιώνουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακραίες, εξτρεμιστικές φωνές, υποβοηθούμενες και από τις συνθήκες - την κρίση την ανεργία - τη φτώχεια και την κατάρρευση προσδοκιών, βρίσκουν απήχηση σε πολίτες πολλών ευρωπαϊκών χωρών και ταυτόχρονα οι τρομοκρατικές επιθέσεις από ακραίους ισλαμιστές που στρέφονται κατά και του Εβραϊκού πληθυσμού, στοχεύουν, τελικά, στις ίδιες τις θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας".

"Με την εξόντωση των 50.000 Ελλήνων Εβραίων η Θεσσαλονίκη έχασε την ψυχή της, το Ολοκαύτωμα δεν σφράγισαν μόνο το παρελθόν της αλλά της έκλεψε το μέλλον", παρατήρησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος δήλωσε πως φιλοδοξία της διοίκησης του Δήμου είναι το 2020 να παραδοθεί στους πολίτες το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το οποίο θα είναι παράλληλα κι ένα εκπαιδευτικό κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενάντια στον ολοκληρωτισμό.

Ταυτόχρονα ο κ. Μπουτάρης μίλησε και για τις "ντροπές" της πόλης, λέγοντας: "Η πόλη της Θεσσαλονίκης άργησε αδικαιολόγητα πολύ να σπάσει τη σιωπή της και άργησε να αρχίσει να μνημονεύει την πιο ζοφερή στιγμή της ιστορίας της. Σήμερα, όμως, μπορεί να λέει ότι ντρέπεται για αυτή την άδικη και ένοχη σιωπή. Ντρέπεται για όσους δοσίλογους Θεσσαλονικείς συνεργάστηκαν με τους κατακτητές, για όσους γείτονες καταχράστηκαν περιουσίες, για όσους πρόδωσαν εκείνους που προσπάθησαν να διαφύγουν. Κυρίως ντρέπεται για τις αρχές της πόλης, για τον δήμαρχο και τον γενικό διοικητή που έφεραν αδιαμαρτύρητα τους εργάτες του Δήμου να καταστρέψουν μέσα σε λίγες μέρες πεντακόσια χρόνια μνήμης και να μετατρέψουν το μεγαλύτερο εβραϊκό νεκροταφείο της Ευρώπης σε έναν κρανίου τόπο. Και ντρέπεται για εκείνους τους πρυτάνεις που μετά τον πόλεμο έκτισαν την πανεπιστημιούπολη πάνω στα κατεστραμμένα εβραϊκά μνήματα".

Δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ και σημείωσε: "Εβδομήντα δύο χρόνια μετά τη λήξη του Πολέμου διαπιστώνουμε ξανά ανησυχητικά σημάδια γύρω μας ώστε να μιλάμε για αναβίωση του ναζισμού, εξάπλωση του αντισημιτισμού, άρνηση των ίδιων των ιστορικών γεγονότων του Ολοκαυτώματος. Οι Ημέρες Μνήμης δεν θεσπίστηκαν και δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως πανάκεια απέναντι σε μια τέτοια πραγματικότητα. Υποχρεούμαστε να μην ξεχάσουμε. Υποχρεούμαστε να επιμένουμε στη μελέτη και την έρευνα, στη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος".

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο γενικός πρόξενος της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη Martin Ladislau Salamon.

Παραβρέθηκαν η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος, Δημήτρης Μάρδας, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, της Ν.Δ. Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Ελενα Ράπτη, Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης, της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς, ο πρώην υπουργός Γιώργος Ορφανός, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Νικήτας Φραγκισκάκης, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος, οι πρυτάνεις του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέας Ζαπράνης, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Μπακατσέλος, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ - Helexpo Τάσος Τζήκας και Κυριάκος Ποζρικίδης, εκπρόσωποι του μητροπολίτη Ανθιμου, των στρατιωτικών αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας.Η εκδήλωση έγινε στην Αποθήκη Δ΄ του Λιμανιού και στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης.

Ν. Ρούμπος


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana