"Το λίγο του χρόνου"-Ποιητική συλλογή από την προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου

Τελευταία ενημέρωση: 09:00

 

Μας ..προετοίμασε εδώ κι ένα χρόνο. Όταν δήλωσε με την εκδοση 15 αφηγημάτων πως ..."Είμαι η άλλη". Κάποιοι (πιο κοντά στους ήχους και τους στίχους) την ήξεραν και ως στιχουργό γνωστών τραγουδιών. Ένα χρόνο μετά, επανέρχεται μιλώντας με στίχους ("πες το και ποιήματα" λέει η ίδια) για "Το λίγο του χρόνου" και με χρώματα (λάδια σε μουσαμάδες και καμβά) για τους ού-τόπους και τις ού-τοπίες όπου ταξίδεψε.

Η Πολυξένη Βέλενη, αρχαιολόγος πολυπράγμων, Προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, ακάματη και πολυδιάστατη, ανασκαφέας αγαλμάτων κι ιστοριών, φιλόξενη οικοδεσπότης εκθέσεων λογοτεχνικών και επιστημονικών δραστηριοτήτων του αρχαιολογικού μουσείου, επανέρχεται ως "άλλη" και πάλι, κι ενώ ως αρχαιολόγος μιλούσε για τον ...αέναο χρόνο της ιστορίας και της τέχνης, μετατρέπεται σε ποιήτρια κι ανακαλύπτει το... "Το λίγο του χρόνου". Είναι ίσως "εξηγήσιμο". Όταν ασχολείσαι με τον ατέρμονο χρόνο της ιστορίας είναι το λίγο του φθαρτού προσωπικού χρόνου που σε κάνει και ποιητή.

"Έβαζα λέξεις στη σειρά παίζοντας,-πες το και ποιήματα- σκάβοντας μέσα μου συνειδητά ή όχι και έκρυβα τις σκέψεις στο συρτάρι, με σημειώματα αφημένα οπουδήποτε άλλα σωσμένα, άλλα χαμένα, ενώ μερικά, όταν τα ξαναέβρισκα, είχαν απωλέσει τον προορισμό τους..Αυτά που ακόμη μου μιλούν, τα μοιράζομαι" σημειώνει στον πρόλογο της συλλογής των 47 στίχων της που κυκλοφορούν υπό τον τίτλο "Το λίγο του χρόνου".

"Η ...πολλή διοίκηση βλάπτει. Απαιτείται και...επούλωση ψυχής. Μέσα απ' την - αναγκαία- στεγνή λειτουργία ενός δημόσιου φορέα απαιτείται μια ...διέξοδος λόγου και εικόνων", λεει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ.Βελένη απαντώντας στην .."υπονομευτική" ερώτηση περί του ..."λίγο του χρόνου -αλλα και "του κόσμου" που απομένει μεταξύ της διοίκησης των συνεδριάσεων του ΚΑΣ, των μουσείων, των αγαλμάτων, των ανασκαφών γής, ιστορίας και...ποίησης". "Ειναι ο άλλος δρόμος, της ανακούφισης, του διαλογισμού, τα ...άλλου τύπου κουτιά στα οποία μπαίνω για να αποφορτισθώ. Είναι οι μικρές δικές μου ου-τοπίες", συμπληρώνει...

Στην ποιητική συλλογή των 125 σελίδων (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Ανάτυπο") "χώρεσαν" 47 ποιήματα και 50 πολύχρωμοι πίνακες. Το βιβλίο βασίστηκε σε τρεις ανέκδοτες ποιητικές συλλογές με τίτλους Κλεψίτυπον (2002-5), Αναρρίχηση στο ΠΟΤΕ (2007-10) και Καιροσκόπιο (2011-2016), ενώ οι πίνακες προέρχονται από την πρώτη ατομική έκθεση στο κτήριο της Αυστροελληνικής στο Κιλκίς με τίτλο Ου-τοπία, 4 εποχές, τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2016.

"Στο λίγο του Χρόνου /το περιττό και το καθόλου/μάχονται σώμα με σώμα/άνισα και αναποτελεσματικά/ξεχνώντας τους κανόνες και τις οδηγίες", γράφει στο ομότιτλο ποίημα. Τους υπόλοιπους στίχους η δημιουργός τους τακτοποιεί με τίτλους μονολεκτικούς - στη...θηλυκή τους εκδοχή πάντα ("Λήθη", "Απόφαση" -ακόμα και ..."Γραμματική"). Και με τις λέξεις τους "συνταγογραφεί χάπια για...εμπύρετες ελπίδες" , "θρηνεί για την..." απεργία των τριτόκλιτων στις καρδιές μας" κι ύστερα - δεν της φτάνουν τα λόγια και...τα ζωγραφίζει με χρώματα "Βουτώ στη μαγεία και τη δύναμη των χρωμάτων και αποτυπώνω τις εικόνες που κρατώ μέσα μου για να τις παγιδέψω στη φθαρτή αιωνιότητα της μνήμης μου. Γιατί η μνήμη αποτελεί την τροφό της ενέργειάς μας", λέει.

Η πρώτη παρουσίαση του νέου (ποιητικό-ζωγραφισμένου) βιβλίου της Πολυξένης Βελένη, Προϊσταμένης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, με τίτλο: "ΤΟ ΛΙΓΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ" θα γίνει σήμερα (Κυριακή) 29 Ιανουαρίου , στη 1 μετα το μεσημέρι στο καφέ του Βασιλικού Θεάτρου με παρουσιαστές την κ.Αλεξάνδρα Μυλωνά (σκηνοθέτη- συγγραφέα) και τον κ.Αχιλλέα Τριαντόγλου (εκδότη-συγγραφέα).

Β.Χαρισοπούλου


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana