Το τότε και το τώρα: Οι Ελληνες πρόσφυγες και η σύγχρονη προσφυγική κρίση

Τελευταία ενημέρωση: 10:50

 

Με σκεπτικισμό και αποστροφή αντιμετωπίστηκαν οι πρόσφυγες στο νέο τόπο εγκατάστασής τους απαντούν σε έρευνα, οι μαθητές λυκείου της Θεσσαλονίκης, αναφερόμενοι όμως, όχι στη σύγχρονη προσφυγική κρίση, αλλά στην εικόνα του Έλληνα πρόσφυγα στη νεότερη ελληνική ιστορία. Αποδεικνύοντας ότι η ιστορία "κύκλους κάνει", οι 156 μαθητές του 2ου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης απάντησαν σε ερωτήματα για τον Έλληνα πρόσφυγα, προκειμένου να εφαρμοστούν καινοτόμες παιδαγωγικές προσεγγίσεις στο μάθημα της ιστορίας και να ευαισθητοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο στο θέμα της σύγχρονης προσφυγικής κρίσης.

"Η έρευνα έγινε τον Δεκέμβριο του 2016 και περιλαμβάνει 17 ερωτήσεις", εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η διευθύντρια του σχολείου Αναστασία Μπιτσάνη, στο περιθώριο διημερίδας στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που υλοποιήθηκε, εκτός από την κ.Μπιτσάνη, από τους φιλολόγους, Κ.Κοκογιάννη και Ν.Μελισσίδη και τον καθηγητή πληροφορικής, Σπ.Χαλκίδη.

Οι μαθητές, αφού προσδιορίζουν, σε μεγαλύτερο ποσοστό, την Μικρά Ασία και την Σμύρνη, ως την προέλευση των Ελλήνων προσφύγων, αναφέρουν, στην πλειονότητά τους, την άφιξη στην Ελλάδα του μεγάλου προσφυγικού ρεύματος που ήταν αποτέλεσμα της Μικρασιατικής καταστροφής και της Σύμβασης της Λωζάνης.

Οσο για το πώς τους δέχθηκαν στο νέο τόπο εγκατάστασης, οι μαθητές, σε ποσοστό 41%, απάντησαν "με σκεπτικισμό" και σε ποσοστό 34%, "με αποστροφή".

"Οι μαθητές - τριες, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, φαίνεται να γνωρίζουν με υποδειγματικά ώριμο τρόπο, ότι το καινούργιο, νεοφερμένο και διαφορετικό, αντιμετωπίζεται από τους περισσότερους μάλλον αρνητικά παρά θετικά ενώ δεν θα έπρεπε, όταν μάλιστα αναφερόμαστε σε ταλαιπωρημένους και βασανισμένους ανθρώπους που εγκατέλειψαν τις εστίες τους ακούσια", υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Παράλληλα, οι μαθητές, σε ποσοστό 76%, δηλώνουν ότι οι Ελληνες πρόσφυγες δεν γνώριζαν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στον τόπο που πήγαν όπου μάλιστα, σε ποσοστό 83%, δεν έγιναν σεβαστά τα δικαιώματά τους.


Νατάσα Καραθάνου


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana