Η Σταχτοπούτα ...ποντιακά!

Τελευταία ενημέρωση: 15:47

 

Την εκδοχή του παραμυθιού της Σταχτοπούτας στην ποντιακή διάλεκτο, τη "Σαχταρίτζα", μαζί με άλλα παραμύθια από τον Πόντο, αναδεικνύει το ημερολόγιο του 2017 της Ένωσης Ποντίων Νομού Κιλκίς "Οι Αργοναύτες".

Το παραμύθι της "Σαχταρίτζας" (σ.σ. στα ποντιακά η λέξη σαχτάρ σημαίνει στάχτη) διηγήθηκε η Ελένη Αμοιρίδου, γεννημένη το 1912, στον Καρτσέα Πλατάνων Τραπεζούντας (του ιστορικού Πόντου) και είναι ένα από τα συνολικά δώδεκα που περιλαμβάνονται στο ημερολόγιο της Ένωσης, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, Δέσποινα Καραμπίδου.

Το ημερολόγιο των "Αργοναυτών" άντλησε τη φετινή του θεματολογία από το βιβλίο "Παραμύθια από τον Πόντο" (στη νεοελληνική γλώσσα και την ποντιακή διάλεκτο/εκδόσεις Ιδεογραφίες 2008) που γράφτηκε και εικονογραφήθηκε -με βυζαντινή τεχνοτροπία- από τη Χρυσάνθη Συμεωνίδου - Χείλαρη. Το βιβλίο περιέχει συνολικά 29 παραμύθια, στο τέλος των οποίων η συγγραφέας καταγράφει το πρόσωπο που της το αφηγήθηκε.

Η "Σαχταρίτζα" πρότυπο καλοσύνης, υπομονής, αγάπης και επικράτησης του καλού έναντι του κακού, διαθέτει- όπως και τα υπόλοιπα παραμύθια από τον Πόντο- στοιχεία του αριστοφανικού λόγου, ο οποίος χαρακτηρίζει την ιδιοσυγκρασία των Ποντίων. Μέσα από τα παραμύθια "μπορεί κάθε αναγνώστης να αντιληφθεί την ψυχοσύνθεση των Ποντίων, το χιουμοριστικό ύφος, το αυθόρμητο, τη βάση και τις αξίες πάνω στις οποίες ήταν δομημένη η κοινωνία", τονίζει η κ. Καραμπίδου. 

Στο ημερολόγιο, όπως διευκρινίζει η κ. Καραμπίδου, τα παραμύθια παρουσιάζονται μόνο στη νεοελληνική γλώσσα κι αυτό έγινε αποκλειστικά για λόγους χώρου. Τα δώδεκα παραμύθια που επιλέχθηκαν, όπως και τα υπόλοιπα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο "Παραμύθια από τον Πόντο", έχουν ήρωες (άνθρωπους, ζώα, μαγικά όντα), με τη δική τους προσωπικότητα, τις αρετές και τα ελαττώματά τους, και μέσα από τις ιστορίες τους, τα παιδιά μπορούν να διδαχθούν το σωστό και το λάθος.

Εύη Σοφιανού
 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana