Προς αύξηση των θέσεων φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα

Τελευταία ενημέρωση: 16:35

 

Τον στόχο των 660 θέσεων φιλοξενίας προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα υπολογίζουν πως θα "πιάσουν" μέσα το πρώτο εξάμηνο του 2017 οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης–Συκεών και Καλαμαριάς, ενώ έως το τέλος του χρόνου φιλοδοξούν πως οι θέσεις αυτές θα αγγίξουν τις 1000, στο πλαίσιο του προγράμματος "React", που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε η παράταση του προγράμματος "React" για το 2017. Συμμετείχαν ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ (Philippe Leclerc), οι δήμαρχοι Νεάπολης– Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης και Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, ενώ τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, που απουσίαζε λόγω ασθένειας, εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα.

Σύμφωνα με στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων από πρόσφυγες για την εκμίσθωση διαμερισμάτων στον δήμο Θεσσαλονίκης είναι 153, στον δήμο Νεάπολης– Συκεών 28 και στον δήμο Καλαμαριάς 15. 

Ωστόσο, ο αριθμός των διαμερισμάτων που κρίθηκαν κατάλληλα για να στεγάσουν τους πρόσφυγες και προχώρησαν σε εκμίσθωση είναι συνολικά 56 (37 στο Δήμο Θεσσαλονίκης, 15 στο Δήμο Νεάπολης– Συκεών και τέσσερα στο Δήμο Καλαμαριάς), εκ των οποίων τα 41 είναι ήδη κατειλημμένα.

Σε αυτά τα 56 διαμερίσματα οι θέσεις φιλοξενίας υπολογίζονται σε 322, ενώ στα 41 κατειλημμένα σπίτια οι ωφελούμενοι ανέρχονται σε 211. Από αυτούς, 24 άτομα αποχώρησαν καθώς μετακινήθηκαν σε χώρες της Ευρώπης.

"Οι εικόνες από τα νησιά και τους χώρους προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων έδειξαν με έντονο τρόπο πόσο αναγκαία είναι η ύπαρξη του προγράμματος. Να μπορούμε να εξυπηρετούμε σε χώρους πολιτισμένους και αξιοπρεπείς τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να φύγουν από τις χώρες τους για να επιβιώσουν, σε συνθήκες πολέμου", δήλωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα.

Ο κ.Λεκλέρκ υποστήριξε πως επιθυμία του είναι να "ενισχυθεί η συνεργασία με τους δήμους και να προχωρήσουμε περαιτέρω στον τομέα της φιλοξενίας ευάλωτων προσφύγων και περιπτώσεων που είναι υποψήφιοι για μετεγκατάσταση".     

Αναστασία Καρυπίδου


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana