Δυσκολότερο έτος θα είναι το 2017 για τους επαγγελματίες

Τελευταία ενημέρωση: 07:24

 

Πιο δύσκολη χρονιά σε σχέση με το 2016 θα είναι το 2017, «που μπαίνει με 17 νέες πληγές», όπως υποστήριξε χθες βράδυ ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης, μιλώντας από το βήμα του ετήσιου δείπνου του ΕΕΘ με την ευκαιρία του νέου έτους, παρουσία του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου.

«Νομίζω πως ισχύει για όλους μας το κάθε πέρυσι και καλύτερα, αφού το 2017 μπαίνει με 17 νέες πληγές» είπε, απαριθμώντας μεταξύ άλλων ως πληγές τη φορολογία, τη μείωση των συντάξεων, τους νέους φόρους κατανάλωσης και την αναδρομική φορολόγηση των αδιανέμητων κερδών.

«Τα επίσημα στοιχεία του ΕΕΘ είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Το 2016 είχαμε 2.751 διαγραφές επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών, ενώ οι εγγραφές ήταν λιγότερες κατά 344. Τα λουκέτα συνεχίζονται για έβδομη συνεχή χρονιά και σημαίνουν χαμένες θέσεις εργασίας και μειωμένα έσοδα. Πρόκειται για μια κατάσταση που πλέον δεν αντέχεται. Το ερώτημα είναι πόσοι θα έχουμε αντέξει να παραμείνουμε ελεύθεροι επαγγελματίες στη διάρκεια του 2017» είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο και για αύξηση του αριθμού των μισθοδοτούμενων από όλους τους φορείς του Δημοσίου με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 150 εκατομμύρια ευρώ το μισθολογικό κόστος, τη στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας δεινοπαθεί.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος επισήμανε ότι τα επιμελητήρια μπορούν πρακτικά να βοηθήσουν την κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας ότι «ως Περιφέρεια βγήκαμε μόνο κερδισμένοι που τα τελευταία χρόνια συνεργαζόμαστε αγαστά με τα επιμελητήρια». Ο ίδιος τόνισε ότι η Περιφέρειά Κ. Μακεδονίας «στο νέο ΕΣΠΑ είναι πρώτη σε όλη την Ελλάδα και μία από τις πέντε σε όλη την Ευρώπη, που έχουν απορροφήσει τόσο γρήγορα τόσο πολλά κοινοτικά κονδύλια».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος κέρδισε το φλουρί της πρωτοχρονιάτικης πίτας, λέγοντας ότι αυτό συνέβη γιατί το κομμάτι «δεν ήταν παγωμένο».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και Παιδείας Κώστας Ζουράρις, καθώς κι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.

Αλ.Γ


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana