Σύμβαση ΔΠΘ - δήμου Μύκης - "JTI" για την άρδευση ορεινών καλλιεργήσιμων εκτάσεων

Τελευταία ενημέρωση: 07:32

 

Τριμερής σύμβαση συνεργασίας ανάμεσα στο ΔΠΘ, τον ορεινό δήμο Μύκης της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης και την εταιρία "JTI", που κινείται στον τομέα της αγοράς και εμπορίας καπνού, υπογράφηκε στην έδρα του Πανεπιστημίου, στην Κομοτηνή.

Πρόκειται για την εκπόνηση ενός προγράμματος συλλογής των υδάτων του δήμου Μύκης, προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν για την άρδευση των χωραφιών και να οδηγήσουν στην βελτίωση της απόδοσης τους, σε μια περιοχή όπου ευδοκιμεί κατεξοχήν η καλλιέργεια των καπνών ανατολικού τύπου, του περίφημου «μπασμά» της Θράκης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρύτανης του ΔΠΘ Αθανάσιος Καραμπίνης, έκανε λόγο για «ένα πρώτο βήμα μιας τριμερούς συνεργασίας που θα συνεχισθεί και με άλλες μελέτες, έτσι ώστε να μπορέσει το Πανεπιστήμιο μέσα από συνεργασίες με την τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιωτικές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον χώρο, να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής και στην βελτιστοποίηση των παραγόμενων προϊόντων».

«Ευχαριστώ τον δήμο Μύκης για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο Πανεπιστήμιο και την "JTI" για την χρηματοδότηση και θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε σε ένα χρόνο μια μελέτη - πρότυπο, που να μπορεί να υλοποιηθεί και σε άλλες περιοχές της Θράκης. Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει σημαντικά ανοίγματα στη τοπική κοινωνία. Είναι μία ακόμα παρουσία του Πανεπιστημίου δίπλα στην τοπική κοινωνία αλλά και με διεθνείς φορείς,», τόνισε ο Αθανάσιος Καραπίνης.

Να σημειωθεί ότι σε αυτήν την τριμερή σύμβαση, το ΔΠΘ θα βάλει την τεχνογνωσία με την συμμετοχή εξειδικευμένου προσωπικού από τα τμήματα των Πολιτικών Μηχανικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Δασολογίας, με στόχο να συνταχθεί μία πλήρης και εμπεριστατωμένη μελέτη που θα μπορεί να ενταχθεί για χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ως «έργο μεγάλης σημασίας για την περιοχή, που μπορεί να δώσει πνοή στην καπνοκαλλιέργεια, αλλά και σε εναλλακτικές καλλιέργειες», χαρακτήρισε την υπογραφή της σύμβασης ο δήμαρχος Μύκης Τζεμήλ Καπζά.

«Θέλω να αναφερθώ στην προσφορά της ΣΕΚΕ ΑΕ και του Αλέξανδρου Κοντού, γιατί αυτή την ιδέα την συζητήσαμε μαζί του, και σήμερα υπογράφουμε την σύμβαση. Είναι το πρώτο βήμα και υπάρχει μια καλή προοπτική για την ένταξη αυτού του έργου σε εθνικά ή και ευρωπαϊκά προγράμματα», ανέφερε ο Τζεμήλ Καπζά.

Η εταιρία "JTI", που αγοράζει καπνό από τη περιοχή του δήμου Μύκης, χρηματοδοτεί την συγκεκριμένη μελέτη και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διευθύντρια εταιρικών υποθέσεων Πέγκυ Δόριζα, η συνεργασία αποτελεί και ένα παράδειγμα καλής πρακτικής και προς άλλες εταιρίες, ώστε να συνεργάζονται με τους τοπικούς φορείς και να αποδίδουν μία προστιθέμενη αξία στην περιοχή. «Επιστρέφουμε στην κοινωνία, μέρος από τα κέρδη που έχουμε από την αγορά καπνού», κατέληξε η Πέγκυ Δόριζα.

Δάμων Δαμιανός


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana