Αλ. Χαρίτσης: Ξεπερνά τα 500 εκατ. το ύψος των αιτημάτων που έχουν κατατεθεί για τον αναπτυξιακό νόμο

Τελευταία ενημέρωση: 18:07

 

Ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ το ύψος των επενδυτικών σχεδίων, για τα οποία έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί αιτήματα ένταξης στον νέο αναπτυξιακό νόμο, μέσω του σχετικού πληροφοριακού συστήματος, όπως ανακοίνωσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ομιλία του στο γεύμα εργασίας του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Ηδη, 150 επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε τελική υποβολή, γνωστοποίησε και συμπλήρωσε ότι, ταυτόχρονα, πάνω από 1.500 ξεκίνησαν τη διαδικασία υποβολής, η οποία θα ολοκληρωθεί -μετά από την παράταση που δόθηκε- στο τέλος Ιανουαρίου. Κατά τον κ. Χαρίτση, οι επιχειρήσεις που κατέθεσαν αιτήσεις στα τέσσερα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου ενδιαφέρονται να ενταχθούν στις δράσεις ακριβώς εκείνες, που αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση: μεταποίηση, τουρισμός, νέες τεχνολογίες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας επισήμανε, ακόμη, ότι η απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 «κράτησε» την οικονομία το 2015. Πρόσθεσε, ότι ήδη έχει ενεργοποιηθεί πάνω από το 50% του ΕΣΠΑ, ήτοι προσκλήσεις 9 δισ. ευρώ, ενώ υπενθύμισε ότι προ δύο εβδομάδων ενεργοποιήθηκαν το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας και το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», ενώ μεθαύριο, Πέμπτη, υπογράφεται η συμφωνία και ενεργοποιείται το νέο αναπτυξιακό Υπερταμείο Συνεπενδύσεων (Equity Fund of Funds). «Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα ενεργοποιηθούν ακόμη το νέο Ταμείο Υποδομών και το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων», υπογράμμισε.

Ένα δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία μέσω τριών εργαλείων

Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά ακόμη στη δημιουργία ενός αναπτυξιακού Ταμείου Συμμετοχών (Fund of Funds), τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF) και το οποίο θα ξεκινήσει με συγχρηματοδοτούμενους πόρους ύψους 260 εκατ. ευρώ. 
Μνεία έκανε, ακόμη, στο νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ), με αρχικό κεφάλαιο 400 εκατ. ευρώ (συγχρηματοδοτούμενους πόρους), το οποίο αφορά προϊόντα δανειακά και εγγυοδοσίας, αλλά και στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», από το οποίο θα διατεθούν συνολικά πόροι 292 εκατ. ευρώ, με τη μορφή επιχορηγήσεων, καθώς και ενός Ταμείου συγχρηματοδότησης (περίπου 70 εκατ).

«Συνολικά, 1 δισ. ευρώ για την πραγματική οικονομία, από τα τρία εργαλεία του 2016, συν άλλο 1 δισ. από τη μόχλευση που θα επιτευχθεί», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα είναι σε προχωρημένο στάδιο συνολικά 11 επενδύσεις (ύψους 1,1 δισ. ευρώ), που έχουν υποβληθεί στο Enterprise Greece, εκ των οποίων δύο αφορούν βιομηχανίες. 
«Αλλάζει το κλίμα, με εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα στο ανθρώπινο δυναμικό της» κατέληξε. 

K. Λουφάκης:  Η υπερφορολόγηση και οι εισφορές απειλούν να "σκοτώσουν" τις εναπομείνασες υγιείς επιχειρήσεις​

Απειλή για τη βιωσιμότητα "και των λίγων υγιών επιχειρήσεων, που  έχουν απομείνει στην Ελλάδα", αποτελεί η υπερφορολόγηση, με τη συνδρομή και των εισφορών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), δρ. Κυριάκο Λουφάκη, ο οποίος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο ζήτημα ώς το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας σήμερα.

Απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ιωάννη Δραγασάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, από το βήμα γεύματος εργασίας του ΣΕΒΕ, ο κ.Λουφάκης επισήμανε: "Σήμερα, μέσω της φορολογίας και των εισφορών, τα στελέχη των επιχειρήσεων είναι αναγκασμένα να δίνουν στο κράτος τα δύο τρίτα του εισοδήματός τους. Αυτό οδηγεί στο brain drain".

Μετέφερε την πεποίθηση των Βορειοελλαδιτών εξαγωγέων ότι ο τρόπος χρηματοδότησης στα επόμενα χρόνια θα πρέπει ν΄αλλάξει, παρεκκλίνοντας από την κλασική οδό του τραπεζικού δανεισμού. "Η πρόσφατη δημιουργία του νέου ταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών ("Ταμείο Συνεπενδύσεων") για τη στήριξη καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι θετική. Τέτοια ταμεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πληθώρα εργασιών και πολιτικών για την οικονομική ζωή της χώρας, εν μέρει ακόμη και στην αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των κόκκινων δανείων, που αν δεν λυθεί, ώστε να απελευθερωθούν πόροι, το τραπεζικό σύστημα δεν πρόκειται να πάει μπροστά", είπε χαρακτηριστικά.

Διατύπωσε την εκτίμηση ότι η βελτίωση της κατάστασης για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα θα πρέπει να επιδιωχθεί με την ενεργοποίηση τριών πυλώνων: πρώτον, με τον διαχωρισμό της έννοιας της επιχείρησης από την έννοια των μετόχων της ("να κάνουμε το παν για να διασωθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις, όχι για να επιβιώσουν οι μέτοχοί τους"). Δεύτερον, με την κατηγοριοποίηση των  επιχειρήσεων σε βιώσιμες και μη, με προτεραιότητα τη στήριξη εξαγωγικών. Και, τρίτον, με την απομόνωση των "καθ΄ έξιν κακοπληρωτών".

Επισήμανε, ωστόσο, την ανάγκη ταχείας αντιμετώπισης των παραπάνω θεμάτων, γιατί - όπως χαρακτηριστικά ανέφερε - "στο μεσοδιάστημα οι τράπεζες έχουν κατεβάσει τα μολύβια". Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στα προβλήματα που δημιουργεί η μη επιστροφή του πιστωτικού ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. 

"Στην περίοδο της κρίσης, οι αριθμός  των επιχειρήσεων που κάνουν εξαγωγές αυξήθηκε κατά περίπου 25%, αλλά πάρα πολλές εξ αυτών κάνουν εξαγωγές χωρίς την κατάλληλη εμπειρία και πείρα. Η επιθυμία της κυβέρνησης να δημιουργήσει από το μηδέν ένα οn - line help desk για την καθοδήγηση αυτών των επιχειρηματιών μόνο κατασπατάληση πόρων αποτελεί, όταν μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνογνωσία του ΣΕΒΕ", κατέληξε._

Αλ. Γούτα

 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana