Ι. Δραγασάκης: Προτάσεις για νέα μέτρα μετά το 2018 δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές

Τελευταία ενημέρωση: 18:12

 

Την πεποίθηση ότι προτάσεις για νέα μέτρα στην ελληνική οικονομία και μάλιστα για την περίοδο μετά το 2018, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, ενώ δημιουργούν και ερωτήματα ως προς τις πραγματικές προθέσεις όσων τις διατυπώνουν «στον συγκεκριμένο χρόνο και με τον συγκεκριμένο τρόπο», εξέφρασε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο  αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιωάννης Δραγασάκης, επισημαίνοντας ότι μοναδική πηγή αβεβαιότητας είναι οι αποκλίνουσες στρατηγικές μεταξύ των δανειστών. 

Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στοχευμένων φοροελαφρύνσεων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η συνέχιση της βελτίωσης της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, ίσως και από το 2017.

Μιλώντας σε γεύμα εργασίας του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ο κ. Δραγασάκης τόνισε, πως όλα τα στοιχεία πιστοποιούν ότι η έξοδος από την ύφεση δεν συνιστά πλέον πρόβλεψη, αλλά γεγονός, διαψεύδοντας την καταστροφολογία. 
Ισχυρές προϋποθέσεις για την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα επιτρέψει τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού, όχι μόνο για το κράτος, αλλά και για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις. Υπό τις συνθήκες αυτές, οι ρυθμοί ανάπτυξης για το 2017 και το 2018 θα επιταχυνθούν σημαντικά και οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν χωρίς πρόσθετα μέτρα. Οι προϋποθέσεις λοιπόν για την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος υπάρχουν και είναι ισχυρές», είπε χαρακτηριστικά.

Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει θέμα φοροελαφρύνσεων, αλλά...

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΕΒΕ, δρα Κυριάκο Λουφάκη, ο οποίος επισήμανε ότι η υπερφορολόγηση απειλεί τη βιωσιμότητα των όποιων υγιών επιχειρήσεων έχουν απομείνει, ο κ. Δραγασάκης επισήμανε: «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει θέμα στοχευμένων και δίκαιων φοροελαφρύνσεων, αλλά αν επιχειρήσουμε να λύσουμε αυτό το θέμα μειώνοντας περαιτέρω τις δημόσιες δαπάνες, θα ξαναμπούμε σε έναν φαύλο κύκλο υφεσιακό».
Όπως είπε, τέτοιου είδους φοροελαφρύνσεις μπορούν να επιτευχθούν μόνο δια μέσου τριών κινήσεων: της επιτάχυνσης της ανάπτυξης, της βελτίωσης της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ και της διασφάλισης -στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα πλεονάσματα μετά το 2018- ότι ένα μέρος θα μπορούσε να επιστρέφεται με τη μορφή ενίσχυσης στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις.

Ο κ. Δραγασάκης, επισήμανε πάντως, ότι η βελτίωση των οικονομικών δεικτών δεν συνεπάγεται την αυτόματη αντανάκλασή της στην κοινωνία. «Η βαθιά ύφεση που δημιούργησαν ή επέτειναν οι πολιτικές του πρώτου και δεύτερου μνημονίου, έχει αφήσει μεγάλα κοινωνικά τραύματα και η δημοσιονομική προσαρμογή έγινε με βαρύ κοινωνικό κόστος. Η στήριξη της κοινωνίας [...] συνιστά προτεραιότητα για την κυβέρνηση και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού (σσ για τους χαμηλοσυνταξιούχους). Πρόκειται για κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας, απόλυτα συμβατό με τη συμφωνία, καθώς αφορά υπεραπόδοση εσόδων από αυξημένη εισπραξιμότητα ΦΠΑ και πάταξη φοροδιαφυγής – γι’  αυτό και η διάθεσή τους έπρεπε να γίνει εντός του 2016», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Όπως είπε, η απόφαση αυτή δεν θέτει σε αμφισβήτηση την επίτευξη του συμφωνημένου στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. «Οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με εκλογές ή προεκλογικούς σχεδιασμούς. Αποτελούν ουσιώδη πλευρά της στρατηγικής της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια» υπογράμμισε.

 Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ι. Δραγασάκης, για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα και τις διεθνείς εξελίξεις

Τη σημασία της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύουν οι τρέχουσες διεθνείς συνθήκες αυξανόμενης αβεβαιότητας, με τις πολλαπλές εστίες έντασης, όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιωάννης Δραγασάκης, ανοίγοντας την ομιλία του στο γεύμα εργασίας του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

«Η στυγνή δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα και η αιματηρή επίθεση σε ανυποψίαστους πολίτες στο Βερολίνο, είναι δύο ακόμη γεγονότα, που έρχονται να υπογραμμίσουν ότι έχουμε μπει σε μια εποχή αυξανόμενης αβεβαιότητας. Καταδικάζουμε απερίφραστα τις δύο αυτές τρομοκρατικές ενέργειες και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Οι εστίες έντασης και αστάθειας πληθαίνουν και πολλές είναι κοντά μας.

Όμως το φαινόμενο δεν είναι μόνο τοπικό ή περιφερειακό, ούτε συγκυριακό. Η ψήφος υπέρ του ΒREXIT στη Βρετανία, η προεδρική αλλαγή στις ΗΠΑ, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Συρία και οι εντεινόμενοι ανταγωνισμοί, δίνουν την εικόνα ενός κόσμου σε συστημικά αδιέξοδα, στον οποίο κυοφορούνται μεγάλες ανακατατάξεις [...]. Οι συνθήκες αυτές αναδεικνύουν τη σημασία της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης.

Πρόσθεσε, ότι οι συνθήκες επιβάλλουν ταυτόχρονα το έγκαιρο κλείσιμο «στον βαθμό που εξαρτάται από εμάς», ανοιχτών θεμάτων, τη θωράκιση της χώρας και της κοινωνίας έναντι απρόβλεπτων εξελίξεων, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών, που αναδεικνύουν τον διεθνή ρόλο και ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον.

Αλεξάνδρα Γούτα

 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana