Συντήρηση της καρυδιάς στην οποία κρέμασαν Mακεδονομάχους

Τελευταία ενημέρωση: 18:14

 

Πριν από εκατόν δέκα χρόνια οι Βούλγαροι κομιτατζήδες κρέμασαν πάνω στο ξύλο της τους Μακεδονομάχους Καπετάν Άγρα και Αντώνη Μίγκα. Τότε η καρυδιά αυτή ήταν ένα ζωντανό δέντρο, που έγινε και ζωντανό μνημείο έξω από το χωριό που φέρει το όνομά της ("Καρυδιά"), στην ευρύτερη περιοχή της Έδεσσας. Κάποια χρόνια αργότερα το δέντρο ολοκλήρωσε τον κύκλο της ζωής του, όμως οι κάτοικοι της περιοχής φρόντισαν να διασωθεί για να θυμίζει την ιστορία του τόπου και να αποτελέσει σημείο αναφοράς της.

"Ο κορμός της καρυδιάς βρισκόταν στο δημαρχείο όταν ανέλαβα το 2011" δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Έδεσσας, Δημήτρης Γιάννου. Ο ίδιος αναφέρει ότι το ξύλο της υπέστη φθορές λόγω του χρόνου και του σκόρου και έτσι μεταφέρθηκε στο "Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καρυδιάς". Τον τελευταίο μήνα τη συντήρησή του ανέλαβαν ειδικό συνεργείο καλογριών - συντηρητριών που εδρεύει στο Ιερό Ησυχαστήριο "Το Γενέσιον της Θεοτόκου" στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, στο οποίο λειτουργεί ένα από τα πιο εξειδικευμένα εργαστήρια συντήρησης ιερών εικόνων της Ελλάδος. Λόγω του όγκου και της ιστορικής σημασίας του κορμού της καρυδιάς οι καλόγριες - συντηρήτριες συνεργάστηκαν στενά με τους ομότιμους καθηγητές Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ηλία Βουλγαρίδη και Ιωάννη Φιλίππου.

Η διαδικασία ήταν δύσκολη και περιλάμβανε τον καθαρισμό της επιφάνειας, την αέρια και υγρή απεντόμωση και τη στερέωση του ξύλου με συνθετικές ρητίνες. Στην όλη διαδικασία πρωτοστάτησαν, άλλωστε, τα μέλη του "Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων Εδέσσης-Αλμωπίας".

"Ο κορμός της καρυδιάς αυτής είναι ένα αυθεντικό σημείο αναφοράς για τον τόπο μας, το οποίο όμως έπρεπε να συντηρηθεί για να αποκατασταθούν οι φθορές που υπέστη από τον χρόνο και για να προστατευθεί από περιβαλλοντικούς παράγοντες που καταστρέφουν το ξύλο" σημειώνει ο κ. Γιάννου και προσθέτει: "θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην το συντηρήσουμε, να μην το κρατήσουμε σαν ενθύμιο, να μην διατηρήσουμε αυτό το κομμάτι της ιστορίας που έχουμε στα χέρια μας".

Π.Γ.


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana