“Κόκκινη κλωστή δεμένη...” ένα παραμύθι για τα Χριστούγεννα

Τελευταία ενημέρωση: 17:59

 

Ένα παραμύθι με ισχυρούς συμβολισμούς βρίσκεται πίσω από τις εορταστικές δράσεις και εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης για τα Χριστούγεννα. «Κόκκινη κλωστή δεμένη...» είναι ο τίτλος του γνωστού παραμυθιού που δανείζει το περιεχόμενό του στις φετινές εκδηλώσεις. Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αρχιτέκτονας και σκηνογράφος, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Απόστολος Βέττας στον οποίο ανήκει η όλη σύλληψη, το παραμύθι αυτό «παραπέμπει σε όλα τα παιδικά στοιχεία που διακρίνουν τη γενιά μας και τα όνειρά μας,και πώς αυτά συνδέονται σε μια περίοδο εορταστικών εκδηλώσεων όπου παραδοσιακά όλοι οι άνθρωποι, σκληροί και μη σκληροί, γοητεύονται από τη γοητεία των άστρων».

Ο κ. Βέττας ανέφερε ότι όταν οι έμποροι του ζήτησαν να βρει ένα παραμύθι, προσπάθησε να εντοπίσει το συνεκτικό ιστό γύρω από τον οποίο θα κινηθούν όλες οι εκδηλώσεις και υπογράμμισε ότι το πιο ενδιαφέρον εικαστικό στοιχείο είναι οι ζωντανές εκδηλώσεις που θα γίνονται στο κέντρο της πόλης και, όπως ανέφεραν οι συντελεστές του εγχειρήματος, θα προσπαθούν να αιφνιδιάσουν τον περαστικό και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του. «Έκανα μια πρόταση που παραπέμπει τον κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από ηλικία, οικονομική δύναμη και άλλα χαρακτηριστικά που τον προσδιορίζουν, να αισθανθεί έτσι, να αισθανθεί αυτό που ο ίδιος αισθάνεται. Είναι μια πρόταση που έχει να κάνει με την αντίληψη που μπορεί να έχουν όλοι γι' αυτές τις γιορτές, τα Χριστούγεννα και τον ερχομό του καινούργιου χρόνου» σημείωσε.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης,τόνισε ότι τα προηγούμενα χρόνια έγιναν πολλά πειράματα που, όπως αποδείχτηκε, δεν ήταν και τα πιο επιτυχημένα και ανέφερε ότι πέρσι ο εμπορικός κόσμος κινήθηκε με γνώμονα τη στήριξη της αγοραστικής κίνησης και έτσι θυσιάστηκε η αισθητική γιατί κατέληξε στο να γίνει το κέντρο της πόλης ένα τεράστιο λούνα παρκ. Για τη φετινή διοργάνωση είπε ότι η όλη πρωτοβουλία στηρίζεται σε ένα κλίμα χριστουγεννιάτικου παραμυθιού,ώστε να αποκτήσει η πόλη έναν διακριτό χαρακτήρα για τις γιορτές, να έχει υψηλή αισθητική και έντονη καλλιτεχνική σφραγίδα και να προβάλλει το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης.

 

Π.Γ.

 

 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana