Εκδηλώσεις για 60 χρόνια της ΔΕΗ στην Κοζάνη

Τελευταία ενημέρωση: 19:46

 

Με την απονομή των βραβείων του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανάπλαση και επαναχρησιμοποίηση των περιοχών που χρησιμοποιήθηκαν για την εξόρυξη του λιγνίτη, κορυφώνονται σήμερα οι διήμερες εκδηλώσεις που διοργάνωσε η ΔΕΗ στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα. Χθες το βράδυ στο κλειστό Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης στην Κοζάνη δόθηκε μεγάλη συναυλία του Μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου, για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της πρώτης λιγνιτικής δραστηριότητας στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα την ενεργειακή καρδιά της χώρας.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος, με την εικοσαμελή ομάδα των μουσικών, της ορχήστρας «Παλίντονος Αρμονία» και με τους καταξιωμένους τραγουδιστές όπως ο Λάκης Χαλκιάς, και ο Κώστας Μακεδόνας, αλλά και νέους όπως ο Δήμος Αναστασιάδης, η Δάφνη Ζουρνατζή, η Μαρία Λυμπεράκου και συνοδεία της μικτής χορωδίας ΔΕΗ, ερμήνευσαν παλιά και νέα τραγούδια του διάσημου συνθέτη, για να εισπράξουν το θερμό χειροκρότημα από την κατάμεστη πλατεία και τις εξέδρες του σταδίου.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος από το πόντιουμ της ορχήστρας έστειλε το δικό του μήνυμα συνεργασίας, συνύπαρξης και ομόνοιας: «Να ξανα-αγαπηθούμε όλοι μας και να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να 'χουμε συμμάχους τον πνευματικό κόσμο στην Ελλάδα αλλά και έξω από αυτήν. Δεν είναι πιο έξυπνοι άλλοι λαοί που το έχουν πετύχει και προοδεύουν τα κράτη τους».

Πριν την έναρξη της συναυλίας προβλήθηκε ένα μικρό βίντεο που αναφερόταν σε γεγονότα από την πρώτη διάνοιξη του ορυχείου στην περιοχή το 1956 από τον επιχειρηματία Μποδοσάκη, και την δυναμική εμπλοκή της ΔΕΗ στην συνέχεια, όπου κυριάρχησε με την παρουσία της όχι μόνο στην εξόρυξη του λιγνίτη αλλά και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλοντας στον εξηλεκτρισμό και την ανάπτυξη της χώρας.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΔΕΗ χαρακτήρισε την περιοχή του ενεργειακού κέντρου το «Ρούρ της Ελλάδας», δήλωσε ότι «η ΔΕΗ στοχεύει στην ανάδειξη της εργασιακής και τεχνολογικής ιστορίας της περιοχής» και θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα στην εκπόνηση μελέτης για την «δημιουργία πάρκου Βιομηχανικής κληρονομιάς Πτολεμαΐδας», ενώ εξετάζει προτάσεις για την ανάπτυξη του μηχανοκίνητου αθλητισμού στα παλιά εδάφη των ορυχείων και την αξιοποίηση των υποκατεστημένων εδαφών. Έκανε αναφορά στους αγώνες των εργαζομένων αλλά και σε όσους άφησαν την τελευταία τους πνοή στα ορυχεία και στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ.

 

«Θέλουμε επιχειρηματικές συνεργασίες για επενδύσεις και όχι για να μοιράσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ» τόνισε ο πρόεδρος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης

Στην αποκάλυψη ότι οι εγχώριοι επιχειρηματίες, ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, κατήγγειλαν τη ΔΕΗ στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας ορισμένων ατμοηλεκτρικών μονάδων, προχώρησε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κοζάνη.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ υπενθύμισε ότι «συμφωνήθηκε με τον προηγούμενο υπουργό και με την ευρωπαϊκή επιτροπή Περιβάλλοντος το καθεστώς λειτουργίας των παλαιών μονάδων, που περιλαμβάνει τις τέσσερις μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς και τις δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου, να ανέλθει στις 32.000 ώρες».

«Η αρμόδια επιτροπή Περιβάλλοντος πήρε την απόφαση να μειώσει τις ώρες λειτουργίας των παλαιών μονάδων σε 17.000, μετά την παρέμβαση που έκαναν οι Έλληνες ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας προφανώς για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Δεν ξέρω, συνέχισε ο κ. Παναγιωτάκης, εάν η αρμόδια επιτροπή θα προχωρούσε αυτεπαγγέλτως στην παραπάνω απόφαση εάν δεν έκαναν προσφυγή οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες. Έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία για αυτό», σημείωσε.

Παρ' όλα αυτά ο πρόεδρος της ΔΕΗ υποστήριξε ότι θέμα δεν έχει κλείσει και ότι υπάρχει διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την επιτροπή για τη διευθέτηση του θέματος.

Συμπράξεις

Στο θέμα των επιχειρηματικών συνεργασιών ο πρόεδρος της ΔΕΗ έστειλε μήνυμα στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες της Ενέργειας. «Επιχειρηματικές συμπράξεις και συνεργασίες χωρίς επενδύσεις δεν μας ενδιαφέρουν. Οι επιχειρηματικές συνεργασίες που έχουν προτείνει οι άλλοι, δηλαδή να μοιράσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ, τις απορρίπτουμε και δεν μας ενδιαφέρουν».

Στρατηγική της ΔΕΗ είναι οι επιχειρηματικές συνεργασίες και ανέφερε ως παράδειγμα το πρότζεκτ που έχει προσυμφωνηθεί με τους Κινέζους για την κατασκευή της μονάδας Μελίτη II στην Φλώρινα και τη συμμετοχή ιδιωτών που έχουν στα χέρια τους μέρος των ορυχείων.


 


Το πλήρες τηλεγράφημα του Σπύρου Κουταβά στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana