Τις προτάσεις της ΚΕΔΕ για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ζήτησε ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Ι. Καπάκης

 

Την ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου ώστε να υπάρχει καλύτερη συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Καπάκης, μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Καπάκης επισήμανε ότι συστάθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών επιτροπή για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου και ζήτησε τις προτάσεις της ΚΕΔΕ.

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι υπογράφηκε απόφαση από τη Γενική Γραμματεία που θεσπίζει τις ρυθμίσεις και λειτουργίες των οργάνων Πολιτικής Προστασίας και γνωστοποίησε ότι υποβλήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών αίτημα για τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου ώστε οι ΟΤΑ α βαθμού που είχαν δυνατότητα να προσλαμβάνουν προσωπικό μέχρι τρεις μήνες για τις ανάγκες πυρασφάλειας να μπορούν να το προσλαμβάνουν για 4 μήνες, ώστε να καλυφθεί όλο το εύρος της δασοπυρόσβεσης.

Επιπλέον υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας με το ΙΓΜΕ, ώστε σε 24 με 36 ώρες να παρεμβαίνει κλιμάκιό του που θα κάνει αξιολόγηση του εκάστοτε κινδύνου, βρίσκεται σε εξέλιξη συνεργασία με πυροσβεστικό σώμα για τη θωράκιση των μικρών, κυρίως, νησιών, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εισηγείται η ΣΑΤΑ πυροπροστασίας να μετατραπεί σε ΣΑΤΑ πολιτικής προστασίας. Παράλληλα αναζητείται τρόπος για την επιχειρησιακή σύνδεση των εμπλεκόμενων φορέων, σε συνδυασμό με το 112, δεδομένου ότι, όπως είπε, μεταβαίνουμε σε έναν ενιαίο αριθμό κλήσης.

Ο κ. Καπάκης γνωστοποίησε, ακόμη, ότι βρίσκεται ήδη σε νομοθέτηση η ίδρυση σχολής πολιτικής προστασίας που θα παρέχει πιστοποιημένη κατάρτιση και εκπαίδευση σε επίπεδο βασικών γνώσεων και εξειδίκευσης και πρόσθεσε: "συζητάμε, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, για τη δημιουργία ενός εθνικού κέντρου πολιτικής προστασίας για την εξάσκηση εθελοντών και αιρετών στη Βόρεια Ελλάδα. Έχει παραχωρηθεί μια έκταση ώστε αυτό το κέντρο, η φιλοδοξία μας είναι, να γίνει και να μην καλύπτει μόνο τις εκπαιδευτικές ανάγκες της χώρας αλλά και πέραν των συνόρων δεδομένης της γεωστρατηγικής μας θέσης".


Το πλήρες τηλεγράφημα της Πέπης Γιούλτση στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana