Συνεχίζονται οι εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ

ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
Τελευταία ενημέρωση: 15:24

 

Με τις ομιλίες δημάρχων και εκπροσώπων αυτοδιοικητικών παρατάξεων άρχισαν σήμερα οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ. Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης μίλησε για θέατρο του παραλόγου αναφερόμενος στις τοποθετήσεις των πολιτικών κατά τη χθεσινή εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου. Με αυτά που άκουσε είπε ότι κατάλαβε ο ίδιος γιατί η χώρα καταστράφηκε αλλά σημείωσε ότι αυτό δεν το έχουν καταλάβει οι ίδιοι οι πολιτικοί. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα της αυτοδιοίκησης.

Από την πλευρά των αυτοδιοικητικών παρατάξεων ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης επικεφαλής της παράταξης "Αυτοδιοικητικό Κίνημα" τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει βάλει τη χώρα σε μια διαρκή περιπέτεια και τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Για τον "Καλλικράτη" επισήμανε ότι από την εμπειρία που έχει από την επιτροπή δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός διάλογος μέχρι στιγμής και ζήτησε από τους συνέδρους να ληφθεί απόφαση στην οποία η ΚΕΔΕ θα δηλώνει αν αποδέχεται αυτό που προτείνει η κυβέρνηση ως προς το εκλογικό σύστημα. Για το θέμα της κινητικότητας εκτίμησε ότι "όλη η διαδικασία της πολιτικής συναλλαγής θα γίνεται μέσα από την κινητικότητα των υπαλλήλων" και πρόσθεσε: "θα δουλέψουν τα παραμάγαζα των κομμάτων".
    
Ο Γιώργος Ιωακειμίδης δήμαρχος Νίκαιας Ρέντη επικεφαλής της παράταξης "Νέα Αυτοδιοίκηση" τόνισε ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να κάνει ένα εθνικό σχέδιο αναγέννησης της χώρας με αφετηρία το συνέδριο αυτό και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να σκύψει το αυτί της στην καθημερινότητα των δήμων για να καταλάβει τι έχουν να αντιμετωπίσουν και να μην έρχεται σε ρήξη καθημερινά για πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν επιλυθεί. "Βαδίζουμε διαρκώς μόνοι με τους πολίτες που θέλουν πρωτίστως να τιμωρήσουν άλλους" πρόσθεσε.  

 Από την "Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία", ο επικεφαλής της δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, σημείωσε ότι η παράταξη δεν υποτίμησε τις προσπάθειες που έχει κάνει η κυβέρνηση ωστόσο τόνισε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα που πρέπει να δει, όπως το ζήτημα των πόρων. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι υπάρχουν τρόποι να βρεθούν χρήματα από το πλεόνασμα που λέει ότι θα έχει η κυβέρνηση και από άλλες δαπάνες του προϋπολογισμού.  Για την απλή αναλογική είπε ότι είναι ένα σύστημα με βασικές αρχές την ισότητα στην ψήφο και τη δυνατότητα δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου ενώ διαμορφώνει κουλτούρα σύγκλισης και συνεννόησης.

 Η Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη από την παράταξη της "Λαϊκής Συσπείρωσης έκανε λόγο για σφοδρή επίθεση που δέχεται ο λαός από κυβερνήσεις, κεφάλαιο και ΕΕ, εκτίμησε ότι από τις αλλαγές που προωθούνται δεν εξυπηρετούνται οι ανάγκες του λαού και ζήτησε δραστική αύξηση των δαπανών για την κοινωνική πολιτική. Τέλος ο Τάσος Κανταράς, Δημοτικός Σύμβουλος Πολυγύρου εκπροσωπώντας τη νέα αυτοδιοικητική κίνηση με την ονομασία "Συντονισμός Αιρετών για μια αντιμνημονιακή ριζοσπαστική εναλλακτική Αυτοδιοίκηση", επισήμανε ότι στόχος της κίνησης αυτής είναι να συμβάλλει ώστε να αλλάξουν οι προϋποθέσεις και τα δεδομένα που λειτουργεί η αυτοδιοίκηση και πρόσθεσε: "το μείζον για μας είναι να δούμε τι δεν κάναμε και τι μπορούμε να κάνουμε για να ξεπεράσουμε αυτό που έχουμε αποδεχτεί ως μνημονιακό πεπρωμένο".

Π.Γ. 

Να στηριχτούν οι ορεινοί δήμοι της χώρας, ζήτησε η δήμαρχος Παρανεστίου, Αλίκη Σωτηριάδου

Την ανάγκη να στηριχτούν οι 31 ορεινοί δήμοι της χώρας, υπογράμμισε η δήμαρχος Παρανεστίου, Αλίκη Σωτηριάδου, μιλώντας στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.  Η ίδια σημείωσε ότι πρέπει να αποφεύγεται η υπερφορολόγηση σε περιοχές με μικρό πληθυσμό και τόνισε ότι η φορολογική αποκέντρωση πρέπει να είναι στόχος πραγματικός της ΚΕΔΕ, αλλά και της κυβέρνησης που θα πρέπει να υποστηρίξει το εγχείρημα. 
Παράλληλα, ζήτησε να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι υπάλληλοι που έχουν αποσπαστεί σε βουλευτικά γραφεία και σημείωσε ότι θα πρέπει στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί για την κινητικότητα να ληφθεί μέριμνα, ώστε να υπάρχουν γιατροί σε όλους τους δήμους ανεξαρτήτως του αριθμού των εργαζομένων γιατί, όπως είπε, «σε λίγο οι υπάλληλοί μας θα χρειάζονται ψυχιατρική υποστήριξη γιατί τους έχουμε τεντώσει τα νεύρα». «Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Πρέπει να υπάρξουν δυναμικές λύσεις και οι δήμοι να λειτουργήσουν» πρόσθεσε. 

Π.Γ.

Τη δική της απάντηση στην προκλητικότητα της Τουρκίας έδωσε η δήμαρχος Κάσου

Τη δική της απάντηση στην προκλητικότητα της Τουρκίας έδωσε η δήμαρχος της ακριτικής Κάσου, Μαίρη Σορώτου, από το βήμα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, στη Θεσσαλονίκη, στέλνοντας το μήνυμα ότι πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και η κεντρική εξουσία να μην αφήσει κανένα ακριτικό νησί αβοήθητο.

«Θέλω, λοιπόν, στην πατρίδα της δημοκρατίας να σκεφτείτε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το βασικό κύτταρο, ο βασικός πυλώνας της δημοκρατίας και αυτήν τη στιγμή πρέπει να σκεφτόμαστε και τη δημοκρατία μας και την εδαφική μας ακεραιότητα. Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε όλοι ενωμένοι, και αυτοδιοικητικοί και κεντρική εξουσία, να μην αφήσετε κανένα ακριτικό νησί αβοήθητο», τόνισε η κ. Σορώτου.

Π.Γ.


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana