Η άποψη του Γιάννη Μπουτάρη για την τοπική αυτοδιοίκηση

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
Τελευταία ενημέρωση: 16:10

 

«Καρικατούρα» χαρακτήρισε την τοπική αυτοδιοίκηση στη χώρα μας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο fm 104.9, στο πλαίσιο του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

«Η αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, σε σχέση με την αυτοδιοίκηση όλου του υπόλοιπου κόσμου, είναι σαν καρικατούρα», υπογράμμισε. Τόνισε ότι «το κόψιμο των επιχορηγήσεων είναι μέσα στο πλαίσιο της πτώχευσης της χώρας. Η χώρα έχει πτωχεύσει, με 1 εκατ. ανέργους και παντελή απουσία επενδύσεων και όχι μόνο ιδιωτικών αλλά και κρατικών».

Ο κ. Μπουτάρης, είπε ότι “τα δημοτικά τέλη στο Δήμο Θεσσαλονίκης, μειώθηκαν 25% και τώρα που αναμένεται να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των λαμπτήρων με led και θα έχουμε μείωση 70% στο ρεύμα που πληρώνουμε για τον φωτισμό, αυτό θα έχει μια επιπλέον ανταπόκριση στα δημοτικά τέλη».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε και στις επενδύσεις ως μοχλό ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. «Εάν δεν αλλάξει το κλίμα, δεν θα έρθει κανείς εδώ για να επενδύσει πρέπει να αλλάξει η εικόνα, πρέπει να πάψουμε να θεωρούμε ότι κάθε επιχειρηματίας είναι κλέφτης, ληστής και έρχεται για να πιει το αίμα του λαού. Αυτή η εικόνα επικρατεί τα τελευταία 50 χρόνια στην Ελλάδα».

Ο Γιάννης Μπουτάρης απάντησε σε όσους χαρακτηρίζουν τους υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης, αργόσχολους. «Οι υπάλληλοι δεν είναι αργόσχολοι, το σύστημα είναι τέτοιο που δημιουργεί ανθρώπους που τους στερεί κάθε πρωτοβουλία. Πρέπει να μπει η αξιολόγηση, η στοιχειοθέτηση και το χρονοδιάγραμμα εργασιών. Στο δήμο Θεσσαλονίκης είχαμε το 2011, 5.500 υπαλλήλους και σήμερα έχουμε 3.500 υπαλλήλους».

Θεωρεί, όπως ανέφερε, απαραίτητο τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας προκειμένου να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία οι Δήμοι. “Πρέπει να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία και να υπάρξει εκπαίδευση, όταν έρχεται ένας φρέσκος υπάλληλος, πλέει σε πελάγη δυστυχίας, του κόβεται η όρεξη. Πρέπει να υπάρξουν προσλήψεις με ειδικότητες και ο Δήμος πρέπει να έχει τη δυνατότητα να πάρει αυτούς που χρειάζεται” και συμπλήρωσε, “εάν δεν υπάρξει πολιτική βούληση να γίνουν πραγματικές αλλαγές, να πούμε ότι δεν υπάρχει κανένας νόμος, να γίνουν καινούργιοι νόμοι, οι οποίοι να συμβαδίζουν με τους νόμους της ΕΕ, πώς θέλουμε να είμαστε Ευρώπη;”

Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana