Ε. Κουντουρά: H Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει ως παγκόσμιος ελκυστικός προορισμός

 

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί και θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια ως παγκόσμιος ελκυστικός και ανταγωνιστικός προορισμός για τουρισμό 365 ημερών, έστειλε από το βήμα των εγκαινίων της 32ης έκθεσης Τουρισμού Philoxenia και της έκθεσης επαγγελματικού εξοπλισμού Hotelia, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

«Τα στοιχεία που έχουμε για το δεκάμηνο του 2016 έναντι του 2015, δείχνουν αύξηση 8% στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, που αντιστοιχεί σε περίπου 1.200.000 περισσότερους επισκέπτες, διατήρηση της ισχυρής δυναμικής στις οδικές αφίξεις, και ενίσχυση της κρουαζιέρας στα μεγαλύτερα λιμάνια έως και 20%. Η άνοδος που αποτυπώνεται είναι ισχυρότερη από αυτήν που είχε εκτιμήσει η αγορά», σημείωσε.

Η υπουργός Τουρισμού είπε ακόμη ότι οι μήνες Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος αλλά και ο Οκτώβριος, ήταν οι καλύτεροι μήνες όλων των εποχών για τους περισσότερους προορισμούς της χώρας. «Ειδικότερα τον Οκτώβριο, καταγράφηκε αύξηση 25% στον αριθμό των διεθνών αεροπορικών αφίξεων, έναντι του περσινού Οκτωβρίου, σε συνέχεια της πολύ θετικής εικόνας του Σεπτεμβρίου, όπου οι πληρότητες άγγιξαν κατά μέσο όρο το 85% στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και έφτασαν έως και 100% στα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης», πρόσθεσε.

Για το 2017 είπε ότι, στόχος του υπουργείου είναι να αποτελέσει αφετηρία για την υλοποίηση νέων τουριστικών επενδύσεων με έμφαση στην ποιότητα.

«Με βάση τον προϋπολογισμό που έχουμε εξασφαλίσει, οι ενισχύσεις προς τις υφιστάμενες και νέες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις θα ξεπεράσουν τα 210 εκατ. ευρώ μέσω δύο προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα για επενδύσεις εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υφιστάμενων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων με προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ, βρίσκεται ήδη στο στάδιο της αξιολόγησης των προτάσεων που έχουν υποβληθεί. Στις αρχές του 2017 προγραμματίζουμε την προκήρυξη του νέου προγράμματος για την ίδρυση νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων», τόνισε η Έλενα Κουντουρά.

Στην έναρξη της τελετής των εγκαινίων του εκθεσιακού ?διδύμου? Philoxenia-Hotelia, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO Τάσος Τζήκας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη φετινή διοργάνωση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορούμε πλέον να μιλάμε για μια ευρωπαϊκή έκθεση».

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι «η Philoxenia σηματοδοτεί μια νέα ταυτότητα της πόλης, την οποία δεν την είχε, ως ένας τουριστικός προορισμός για όλο το χρόνο».

Εξέφρασε, ωστόσο, την δυσαρέσκειά του για τις προγραμματισμένες εργασίες στο αεροδρόμιο Μακεδονία και ζήτησε από την υπουργό να συμβάλει προς μια θετική έκβαση: «Μάθαμε ότι το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης θα ?κλείσει? για έξι μήνες κατά 50%. Κυρία υπουργέ δεν πρέπει να γίνει με τίποτα αυτό το πράγμα. Πρέπει πάσει θυσία το αεροδρόμιο να μείνει ως έχει και να γίνουν οι εργασίες, αν είναι, από τον Οκτώβριο. Όλες οι αεροπορικές εταιρείες και η Fraport μας έχουν πει ότι είναι εξαιρετικά δυσάρεστο αυτό», τόνισε ο Γιάννης Μπουτάρης.

Από την πλευρά της η υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, εξέφρασε τα θερμά της συγχαρητήρια στην διοίκηση και στους ανθρώπους της ΔΕΘ, για την εξαιρετική διοργάνωση της Philoxenia και της Hotelia.

«Επιβεβαιώνετε και με αυτή τη διοργάνωση τον πολύ σημαντικό ρόλο σας, και στην τοπική, και στην εθνική οικονομία. Δεν διστάζω να πω ότι αποτελείτε παράδειγμα προς μίμηση», πρόσθεσε η υπουργός.

Πολύ καλά αποτελέσματα και καλές προοπτικές για το μέλλον βλέπει ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος, όπως ανέφερε κατά την διάρκεια του δικού του χαιρετισμού, εκπροσωπώντας την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.


Το πλήρες τηλεγράφημα της Ν. Καζαντζίδου στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana