Το δικαίωμα στον γάμο διεκδικούν πρόσφυγες στην Ελλάδα

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Τελευταία ενημέρωση: 14:57

 

Είναι νέοι, βρίσκονται πολύ καιρό στην Ελλάδα και αναπόφευκτα... ερωτεύονται αλλά, λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων, δεν μπορούν να επισημοποιήσουν τη σχέση τους.

Ερωτικές σχέσεις δημιουργούν μεταξύ τους, λόγω της μακροχρόνιας παραμονής τους στην Ελλάδα, νεαροί πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων, οι οποίοι όμως δεν μπορούν στη συνέχεια να παντρευτούν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα ζευγάρια να χωριστούν κατά τη διαδικασία μετεγκατάστασης σε άλλη χώρα.

Το δικαίωμά τους να παντρεύονται διεκδικούν πρόσφυγες, οι οποίοι δεν μπορούν να τελέσουν γάμο αφού οι υπηρεσίες των δήμων ζητούν πιστοποιητικό αγαμίας και πιστοποιητικό γέννησης από τη χώρα καταγωγής τους, δικαιολογητικά όμως τα οποία αδυνατούν να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι εξαιτίας της διάρρηξης των σχέσεών τους με τη χώρα καταγωγής τους.

"H ΑΡΣΙΣ στο πλαίσιο της υποστήριξης των προσφύγων μέσω των προγραμμάτων της και της παρέμβασής της σε 12 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, έχει αντιμετωπίσει πολυάριθμες τέτοιες περιπτώσεις προσφύγων, προκαταγεγραμμένων και αιτούντων άσυλο" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νομικός σύμβουλος της ΑΡΣΙΣ Γιούλα Χατζηδημητρίου.

Οπως εξηγεί, οι πρόσφυγες, εκτός από πολιτικό γάμο δεν μπορούν να συνάψουν ούτε σύμφωνο συμβίωσης εξαιτίας της άρνησης των συμβολαιογράφων επειδή δεν εμπίπτει στις επιτρεπτές συμβολαιογραφικές πράξεις που μπορούν να καταρτιστούν από τους αιτούντες άσυλο. "Επιπλέον", συνεχίζει, "δεν μπορούν να προχωρήσουν ούτε και σε θρησκευτικό γάμο γιατί οι αναγνωρισμένες, από την ελληνική πολιτεία μουφτείες, τελούν γάμο μόνο μεταξύ Ελλήνων μουσουλμάνων".

Πάντως, σύμφωνα με την κ. Χατζηδημητρίου, όταν οι υποθέσεις αυτές φτάνουν στα δικαστήρια, οι ενάγοντες δικαιώνονται καθώς έχουν ήδη κρίνει, ότι στις περιπτώσεις αυτές αρκεί η υπεύθυνη δήλωση των ενδιαφερομένων ως προς την αγαμία και ως προς το πιστοποιητικό γέννησής τους. Παράλληλα, υπάρχει και σχετικό πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων για το ζήτημα αυτό.

"Μέχρι όμως να φτάσουν στα δικαστήρια οι υποθέσεις, περνάει αρκετός καιρός και οι πρόσφυγες μπορεί ήδη να έχουν φύγει" προσθέτει η κ. Χατζηδημητρίου.

Η ΑΡΣΙΣ έχει αποστείλει σχετικά έγγραφα προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει.

Νατάσα Καραθάνου

 


 

 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news
Περισσότερες Ειδήσεις

Φ. Γεννηματά: Διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην σοσιαλδημοκρατία και τον συντηρητισμό

Σύλληψη 19χρονου για παράνομη μεταφορά μεταναστών

eana