Λύση στη μετακίνηση στην πόλη δίνει η πρωτοβουλία Thess Carpooling

το logo παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομάδα Thess.Carpooling)
Τελευταία ενημέρωση: 17:39

 

Ένας εναλλακτικός, έξυπνος, οικονομικός και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος μετακίνησης στη Θεσσαλονίκη τέθηκε σε εφαρμογή από την πρωτοβουλία "Thess Carpooling", η οποία αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία για την προώθηση του συνεπιβατισμού (carpooling).

Η ιδέα του συνεπιβατισμού, της μετακίνησης με το ίδιο αυτοκίνητο ατόμων που πηγαίνουν προς την ίδια κατεύθυνση, δεν είναι καινούργια στην Ελλάδα. Ξεκίνησε πριν από περίπου οκτώ χρόνια, όμως οι εμπνευστές του "Thess Carpooling", αποφάσισαν να εξελίξουν την ιδέα δημιουργώντας ένα δίκτυο ατόμων που ενδιαφέρονται να την υλοποιήσουν και προτείνοντας μία εφαρμογή για "έξυπνα" κινητά που φέρνει σε επαφή οδηγούς και επιβάτες.

Με σύνθημα: ΗΗ μετακίνηση στη Θεσσαλονίκη αλλάζει", ο Γιώργος Νικολάου και ο Ιορδάνης Χαραλαμπίδης δημιούργησαν στο Facebook την ομάδα "Thess.Carpooling" και ανακοίνωσαν ότι από χθες τίθεται σε εφαρμογή το carpooling στη Θεσσαλονίκη. "Η ιδέα και η συνεισφορά μας είναι ότι σκεφτήκαμε πως για να είναι λειτουργικό το carpooling θα πρέπει να χρησιμοποιείται από πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα. Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε με την ομάδα στο Facebook. Φαίνεται ότι πηγαίνει καλά προς το παρόν, συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 2.100 άτομα, οπότε έχει καλές πιθανότητες να  λειτουργήσει στην πράξη και να δώσει λύση στη μετακίνηση στην πόλη μας", τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό του  ΑΠΕ-ΜΠΕ "Πρακτορείο FM 104,9", ο Γιώργος Νικολάου, ένας από τους δύο ιδρυτές της κίνησης "Thess Carpooling". "Εμείς βάλαμε το πρώτο λιθαράκι στην οργάνωση του δικτύου. Δοκιμάσαμε κάποιες εφαρμογές για smartphones που ήδη υπάρχουν, επιλέξαμε την εφαρμογή HopIn και προτείναμε στον κόσμο να αρχίσει να τη χρησιμοποιεί από τις 14/11", πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε ο κ. Νικολάου, ο χρήστης "κατεβάζει" την εφαρμογή σε μία "έξυπνη" συσκευή, κάνει καταχώριση χρήστη, μετά καταχωρεί τη διαδρομή που επιθυμεί να διανύσει, είτε ως επιβάτης, είτε ως οδηγός, οπότε η εφαρμογή αναλαμβάνει να ταυτοποιήσει τη διαδρομή του με διαδρομές άλλων χρηστών, ως προς τον τόπο και τον χρόνο και του προτείνει χρήστες που μπορούν να τον εξυπηρετήσουν, ώστε να συνδυαστούν μεταξύ τους. Ο κ. Νικολάου, εξήγησε, επίσης, ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι παραμετροποιήσιμη, ανάλογα με τις ανάγκες και πρόσθεσε ότι πως θα λειτουργήσει στην πράξη μπορούμε να επικοινωνήσουμε με την ομάδα των προγραμματιστών της για να υπάρξει κάποια τροποποίηση αν κριθεί αναγκαία. "Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να ρίξει μία ματιά στην ομάδα στο Facebook, Thess Carpooling, όπου θα βρει όλες τις πληροφορίες για την εφαρμογή, δηλαδή λεπτομέρειες όπως πώς να κατεβάσει την εφαρμογή, πώς να κάνει καταχώρηση χρήστη κλπ", ανέφερε.

Τα οφέλη του carpooling είναι παρά πολλά και σημαντικά και για το περιβάλλον και για την κίνηση στην πόλη. Αποτελεί επίσης έναν οικονομικότερο τρόπο μετακίνησης. Στο εξωτερικό εφαρμόζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και προωθείται από τους δήμους αυτός ο τρόπος μετακίνησης που ανήκει στα έξυπνα συστήματα μετακίνησης, υπογράμμισε.

Τα βήματα που προτείνονται στους χρήστες της ομάδας Thess.Carpooling, σε όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον συνεπιβατισμό για να μετακινηθούν στη Θεσσαλονίκη είναι:
-     Εγκαθιστώ την εφαρμογή HopIn (θα βρείτε link παρακάτω) και κάνω επαλήθευση χρήστη
   - Καταχωρώ σιγά σιγά τις διαδρομές μου
   - Προσθέτω φίλους μου στην ομάδα Thess.Carpooling ή μέσω της εφαρμογής
   - Φοράω το χαμόγελό μου
- Έφυγα!

Κ. Γιαννίκη
 

 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news
Περισσότερες Ειδήσεις

Φ. Γεννηματά: Διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην σοσιαλδημοκρατία και τον συντηρητισμό

Σύλληψη 19χρονου για παράνομη μεταφορά μεταναστών

eana