Η επίδραση στον τουρισμό από το χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη

Τελευταία ενημέρωση: 18:51

 

Μία δύσκολη νύχτα με πολλά αγωνιώδη τηλεφωνήματα έως τα ξημερώματα ήταν η χτεσινή για τους τουριστικούς πράκτορες της Βόρειας Ελλάδας, καθώς το πολύνεκρο χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη κράτησε εγκλωβισμένους επί ώρες στο αεροδρόμιο "Ατατούρκ" αρκετούς Έλληνες, που ταξίδευαν αεροπορικώς από και προς τη χώρα μας. Ωστόσο, παρά τις αρχικές ανησυχίες για τις άμεσες επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στον τουρισμό το χτύπημα, η άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του αεροδρομίου και η επανέναρξη των πτήσεων περιόρισε στο ελάχιστο τις αναταράξεις από το χτεσινό γεγονός καθεαυτό.

 

Πλέον, πηγή ανησυχίας για τους φορείς του τουρισμού αποτελεί το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας, που έχουν διαμορφώσει τα διαδοχικά τρομοκρατικά χτυπήματα σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, τα οποία δημιούργησαν κλίμα φόβου και ανησυχίας, αποθαρρύνοντας πολλούς δυνητικούς ταξιδιώτες από το να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους εκτός των χωρών τους.

 

Κανονικά λειτουργεί το "Ατατούρκ"

 

"Το στοίχημα για όλους ήταν ν' ανοίξει το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης γρήγορα, γιατί όταν έχεις ένα αεροδρόμιο με 350 πτήσεις ημερησίως, τις οποίες χρειάζεται να εκτρέψεις προς πέντε- έξι περιφερειακούς αερολιμένες, είναι λογικό να γίνεται χαμός. Πλέον όμως, το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά" σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τουριστικός πράκτορας Στέφανος Χατζημανώλης της SilverStar Holidays, τονίζοντας πως χρειάζεται να γίνει σαφές ότι η έκρηξη δεν συνέβη μέσα στο αεροδρόμιο.

 

Όπως λέει, μέσα σε λίγες ώρες το βράδυ της Τρίτης, ο ίδιος δέχτηκε 15 τηλεφωνήματα από επιβάτες και συγγενείς τους, που ήθελαν να πληροφορηθούν είτε αν οι οικείοι τους είναι καλά είτε πότε θα συνεχίσουν το ταξίδι τους. Άλλωστε η Turkish Airlines πραγματοποιεί έξι πτήσεις ημερησίως μέσω Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οπότε οι Έλληνες στα αεροπλάνα της είναι πολλοί.

 

Είχατε ακυρώσεις κρατήσεων για μελλοντικά ταξίδια λόγω αυτού του γεγονότος; ρωτήσαμε τον κ.Χατζημανώλη. "Κοιτάξτε, είναι το τέταρτο τέτοιο χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη. Ό,τι ήταν να καταστραφεί και να ακυρωθεί, καταστράφηκε ήδη από πριν. Το μόνο που μας απασχολεί τώρα είναι το ενδεχόμενο να επηρεαστεί ο εισερχόμενος προς Ελλάδα τουρισμός, γιατί η Τurkish συνδέει πολλά αεροδρόμια ανά τον κόσμο με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μέσω ανταποκρίσεων" καταλήγει ο κ.Χατζημανώλης.

 

Η ανακοίνωση της Aegean Airlines

 

Νωρίτερα σήμερα η Aegean Airlines ανακοίνωσε την πραγματοποίηση των πτήσεων που είχαν ακυρωθεί λόγω των γεγονότων. Η πτήση 992 από Αθήνα προς Κωνσταντινούπολη θα αναχωρήσει στις 13.50 σήμερα, ενώ το αντίστροφο δρομολόγιο (πτήση 993) θα φύγει από την Τουρκία στις 16.00.

 

H Χαλκιδική δεν επηρεάζεται από τα γεγονότα στο "Ατατούρκ", αλλά...

 

Ανησυχεί η κατάσταση που διαμορφώνεται τους ξενοδόχους του τουριστικού "διαμαντιού" της Βόρειας Ελλάδας, της Χαλκιδικής; "Σε εμάς το 90% των αφίξεων των Τούρκων γίνεται οδικώς, οπότε δεν έχουμε κάποια δείγματα για αρνητική επιρροή στις αφίξεις έως τώρα" σημειώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

 

Όπως λέει, γεγονότα όπως το χτεσινό επηρεάζουν συνολικά τον τουρισμό, καθώς ολοένα περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται πλέον να ταξιδέψουν. "Η αβεβαιότητα συνολικά επηρεάζει. Και αν φοβάται να ταξιδέψει ακόμη κι αυτός που προτιμά τον μαζικό οργανωμένο τουρισμό, φανταστείτε τι γίνεται με τους μεμονωμένους τουρίστες" λέει.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ξενοδόχων, στο σύνολο της φετινής σεζόν οι αφίξεις στη Χαλκιδική εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένες κατά 15%, συνεπεία και γεγονότων που συνδέονται με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα. Το προσφυγικό "βύθισε" τις κρατήσεις στην περίοδο των early bookings, στη διάρκεια των οποίων "δένεται" παραδοσιακά το 60% των πελατών του χαλκιδικιώτικου τουρισμού.

 

Υπενθυμίζεται ότι το χθεσινό πολύνεκρο χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη, δεν είναι το πρώτο στην πόλη. Είχαν προηγηθεί οι επιθέσεις αυτοκτονίας στο Σουλτάναχμετ στις 12 Ιανουαρίου με 13 νεκρούς (όλοι ξένοι) και στο Πέρα στις 19 Μαρτίου,με πέντε νεκρούς, καθώς και η επίθεση με στόχο λεωφορείο που μετέφερε αστυνομικούς και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 51 στις 7 Ιουνίου.

 

Αλεξάνδρα Γούτα


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana