Παιδιά σχεδιάζουν τη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος

 

Το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης θυμίζει κάτι από Νίκαια: μια απέραντη αμμουδιά και άνθρωποι που απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα. Πίσω από την παραλία παιδιά παίζουν στα πάρκα, μεγάλοι κάνουν πικ-νικ κάτω από τα δέντρα. Άλλοι πάλι -μικροί και μεγάλοι- διασκεδάζουν στο Λούνα Παρκ. Και κυρίως τα σπίτια είναι χαμηλά και αραιά χτισμένα... 

Ο κόσμος μέσα από τα μάτια μικρών παιδιών είναι πάντα καλύτερος. Έτσι, παιδιά δημοτικού, που εγκατέστησαν την εφαρμογή “Change Thessaloniki”  (για υπολογιστές, κινητά, tablets) σχεδίασαν τη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος, όπως την ονειρεύονται. “Πέταξαν” σχεδόν όλους τους δρόμους, τις πολυκατοικίες, τα σκουπίδια και τα αυτοκίνητα και στη θέση τους τοποθέτησαν γρασίδι, αμμουδιά, πισίνες, αγάλματα, ανθρώπους, ποδήλατα, ιπτάμενα αμάξια, σχεδιάσαν λίμνες ή ποτάμια, “έχτισαν” οικολογικά κτίρια και μονοκατοικίες.

“Μόνο τον Λευκό Πύργο δε μπορούν να πετάξουν”, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δημιουργός του λογισμικού, Δρ. Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, Κωνσταντίνα Χατζάρα, η οποία είναι διευθύντρια της ΜΚΟ Ινστιτούτο Ψηφιακής Μάθησης, που έχει ως σκοπό να προάγει τη μάθηση και την επικοινωνία μέσω υπολογιστή με τη χρήση σύγχρονων εκπαιδευτικών μεθόδων ( www.i-nous.org ). 

«Τα πρωινά μας επισκέπτονται καθημερινά τάξεις δημοτικών σχολείων, προκειμένου οι μαθητές να γνωρίσουν την ορθή χρήση των υπολογιστών με σκοπό τη μάθηση και την επικοινωνία. Για τον λόγο αυτό δημιουργούμε λογισμικό και αναπτύσσουμε εφαρμογές, που να είναι εύχρηστες από τα μικρά παιδιά", εξηγεί η κ Χατζάρα και προσθέτει: “Το “Change Thessaloniki” αναπτύχθηκε για να υποστηρίξει ένα θεματικό πρόγραμμα τοπικής ιστορίας. Όταν έρχονται τα παιδιά εργάζονται σε τρεις διαφορετικές ομάδες και εφαρμογές λογισμικού: Η Θεσσαλονίκη στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Για το παρελθόν της πόλης αξιοποιούν φωτογραφικό υλικό που αντλούν από το διαδίκτυο. Για το παρόν βγαίνουν έξω στην πόλη με tablets και φωτογραφίζουν. Για το μέλλον, αφού γράψουν  έκθεση με τίτλο "πώς φαντάζονται τη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος », τη δημιουργούν μέσα από την εφαρμογή, την οποία, βεβαίως, μπορεί να εγκαταστήσει οποιοσδήποτε μέσω του λειτουργικού συστήματος για έξυπνες συσκευές”.   Η εφαρμογή “ChangeThessaloniki” αγαπήθηκε από τα παιδιά και για τον λόγο αυτό το Ινστιτούτο ξεκινά να σχεδιάζει αντίστοιχες εφαρμογές και για άλλες πόλεις της Ελλάδος. 

Σμαρώ Αβραμίδου

 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana