Ροδόπη: «2ο έτος Ποντιακής Γαστρονομίας»

 

Το «2ο έτος Ποντιακής Γαστρονομίας» θα πραγματοποιηθεί στο Θρυλόριο της Ροδόπης, την Κυριακή 17 Ιουλίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Αγίας Μαρίνας «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας», που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου από τις 8 έως τις 17 Ιουλίου 2016. Στόχος των εκδηλώσεων της Αγίας Μαρίνας είναι η διατήρηση και η προβολή της ποντιακής παράδοσης, σε όλες της τις μορφές, ως ένα κομμάτι του πολιτιστικού κολλάζ της πολυπολιτισμικής Θράκης.

Πρόκειται για μια πανδαισία ποντιακών γεύσεων , μέσα από ένα διαγωνισμό μαγειρικής, που θα λάβει χώρα στην πλατεία του Θρυλορίου στις 8.00 το βράδυ, με κριτές καταξιωμένους ανθρώπους της γαστρονομίας που είναι αρωγοί και υποστηρικτές στην προσπάθειά, αλλά και το κοινό που θα παρευρεθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος έχει θέσει σαν στόχο το «Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας» να επεκτείνεται χρόνο με το χρόνο, καθιστώντας τελικά το Θρυλόριο το κέντρο μιας μεγάλης γαστρονομικής εκδήλωσης που θα προσελκύει κόσμο από όλες τις γύρω περιοχές, προωθώντας τόσο την ποντιακή παράδοση όσο και την περιοχή.

Για αυτό και καλούν όλους όσους μπορούν και θέλουν να μαγειρέψουν τις συνταγές των γιαγιάδων και των μανάδων τους, να αναδείξουν το απλό, αλλά ταυτόχρονα νόστιμο και υγιεινό ποντιακό φαγητό και μέσα από αυτό τη φιλοξενία τους, ένα από τα πιο όμορφα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ελληνισμού.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν ένα μόνο φαγητό - έδεσμα από την περιοχή καταγωγής τους από τον Πόντο. Το φαγητό - έδεσμα μπορεί να είναι από όλες τις κατηγορίες παρασκευών όπως κρέας, ψάρι, πίτες, γλυκά, τυροκομικά, λαχανικά, όσπρια, ζυμαρικά, δημητριακά. Οι συνταγές θα είναι αυθεντικές, παραδοσιακές ποντιακές. Δεν θα έχουν για παράδειγμα υλικά τα οποία είναι ξένα στην ποντιακή παράδοση, όπως φρέσκια κρέμα, φυτικό βούτυρο, συμπυκνωμένο ζωμό.

Η κάθε παρασκευή θα παρουσιαστεί σε πιάτο, σε πήλινο δοχείο, σε ταψί ή σε οποιοδήποτε σκεύος επιθυμεί ο διαγωνιζόμενος και θα πρέπει να είναι όμορφα τοποθετημένη και στολισμένη. Εξάλλου η εμφάνιση και η γεύση είναι δύο από τα κριτήρια που θα αναδείξουν τους νικητές.

Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να προσκομίσουν τις πρώτες ύλες της συνταγής τους και να παρασκευάσουν, εκτός από το πιάτο που θα παρουσιάσουν στην επιτροπή, επιπλέον ποσότητα και για το κοινό που θα παρακολουθεί τη διαδικασία, γιατί και ο κόσμος θα συμμετάσχει στην επιλογή των καλύτερων συνταγών. Ο κάθε διαγωνιζόμενος θα πρέπει να στείλει τη συνταγή του, με την ακριβή ποσότητα και θα πρέπει να περιγράψει με ακρίβεια την εκτέλεση της συνταγής βήμα-βήμα και τέλος να στείλει μία φωτογραφία του φαγητού - εδέσματος, προκειμένου να συμπεριληφθεί στο έντυπο των εκδηλώσεων που θα εκδοθεί με επιμέλεια του Συλλόγου.

Οι νικητές θα αναδειχθούν με βάση την παρουσίαση πιάτων, την γεύση παρασκευασμάτων, την αυθεντικότητα συνταγών εάν δηλαδή θα είναι απολύτως παραδοσιακές χωρίς να περιλαμβάνουν νεωτερικά στοιχεία.

Ταυτόχρονα, ο κάθε διαγωνιζόμενος θα παρουσιάζει το φαγητό του, θα απαντά στις ερωτήσεις της επιτροπής και ο κόσμος στο τέλος της διαδικασίας θα ψηφίσει τις καλύτερες συνταγές. Αφού όλοι οι διαγωνιζόμενοι παρουσιάσουν το φαγητό – έδεσμα τους, η επιτροπή και το κοινό θα αναδείξουν τους τρεις πρώτους νικητές.

Οι τρεις καλύτερες συμμετοχές θα βραβευθούν αντίστοιχα με το χρυσό, το άργυρό και το χάλκινο «Ξυλάγγειν». Οι δηλώσεις συμμετοχής και οι συνταγές θα πρέπει να αποσταλούν έως τις 30 Ιουνίου 2016 είτε με e-mail xrysakaiepixrysa@gmail.com, είτε ταχυδρομικά στη διεύθυνση «Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» στο Θρυλόριο Ροδόπης.  


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana