Η Ουκρανή Άννα Βίνικ νικήτρια της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας

Τελευταία ενημέρωση: 13:57

 

Η 23χρονη Άννα Βίνικ, από το Χάρκοβο της Ουκρανίας, είναι η νικήτρια της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας που διοργανώθηκε, για πρώτη φορά φέτος, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, από την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.


Τη 2η θέση στον διαγωνισμό, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο εορτασμού του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη, κατέλαβε η Ναρίν Χακομπιάν από την Αρμενία και την 3η η Βαλεντίνα Ολίνικ από την Ουκρανία.


Οι τρεις νικήτριες αναδείχθηκαν μετά τις δύο φάσεις του διαγωνισμού, που διήρκησαν πάνω από τρεις μήνες, ανάμεσα σε δεκάδες διαγωνιζομένους, οι οποίοι εξετάστηκαν στις εξής θεματικές: “Έτος Αριστοτέλη”, “Μια κυρία … 90 ετών” (αναφέρεται στη Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ), “Ευτυχία στον 21ο αιώνα”, “Πώς επηρεάζει τα παιδιά η βία των κινουμένων σχεδίων”, “Η ξεχασμένη σημασία του οικογενειακού τραπεζιού”, “Για όλα φταίνε τα γονίδια;” και “Φωτογραφίστε και… ευτυχείτε!”


Η απονομή των βραβείων έγινε, χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης της Ολυμπιάδας στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, της προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) Χριστίνας Σαχινίδου, του πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα, της προέδρου του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ και αν. καθηγήτριας Μαρίνας Ματθαιουδάκη, της προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco Αικατερίνης Τζιτζικώστα και πολλών άλλων προσκεκλημένων.


“Ο διαγωνισμός βοήθησε πολύ στη διάδοση της νέας ελληνικής γλώσσας. Έκανε γνωστή τη δυνατότητα συμμετοχής κάποιου σε μία τέτοια διαγωνιστική διαδικασία, σε παγκόσμιο επίπεδο. Έφερε ιδέες και προτάσεις προς αξιοποίηση” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, Μαρίνα Ματθαιουδάκη.


“Το σημαντικότερο είναι ότι έστειλε ένα μήνυμα προς όλο τον κόσμο ότι η ελληνική γλώσσα μαθαίνεται από άτομα που δεν έχουν ελληνική καταγωγή και το μοναδικό τους κίνητρο είναι η αγάπη για τη γλωσσομάθεια” τόνισε η κ. Ματθαιουδάκη, επισημαίνοντας πως το πανεπιστήμιο μπορεί να προωθήσει τη γλωσσομάθεια και την ελληνική γλώσσα σε όλο τον κόσμο.

*Το ΑΠΕ-ΜΠΕ ήταν χορηγός επικοινωνίας στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας

 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
Tweets by @amna_news

eana